Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu i przetwórstwie jaj.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.52.461

Akt utracił moc
Wersja od: 24 kwietnia 2003 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu, przetwórstwie, składowaniu i transporcie jaj konsumpcyjnych oraz jaj innych gatunków zwierząt.
§  2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
"jajach" - rozumie się przez to jaja konsumpcyjne oraz jaja innych gatunków zwierząt przeznaczone do przetwórstwa;
2)
"jajach konsumpcyjnych" - rozumie się przez to jaja kurze w skorupkach, przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub do przetwórstwa spożywczego, z wyjątkiem jaj wylewek;
3)
"jajach wylewkach" - rozumie się przez to jaja z uszkodzoną skorupką oraz błoną podskorupkową i widoczną zawartością jaja;
4)
"jajach przemysłowych" - rozumie się przez to jaja przeznaczone dla zakładów przemysłu spożywczego lub zakładów przemysłu innego niż spożywczy;
5)
"jajach stłuczkach" - rozumie się przez to jaja z uszkodzoną skorupką, lecz z nieuszkodzonymi błonami jajowymi;
6)
"punkcie odbioru jaj" - rozumie się przez to podmiot zajmujący się skupem jaj od producentów;
7)
"zakładzie pakowania" - rozumie się przez to podmiot zajmujący się klasyfikacją jaj według klas wagowych i ich pakowaniem;
8)
"opakowaniach transportowych" - rozumie się przez to otwarte skrzynki lub pojemniki zawierające więcej niż 36 jaj;
9)
"opakowaniach jednostkowych" - rozumie się przez to opakowania zamknięte zawierające nie więcej niż 36 jaj;
10)
"produktach jajczarskich" - rozumie się przez to produkty otrzymane z jaj tego samego gatunku zwierząt, po usunięciu skorupek oraz błony podskorupkowej, przeznaczone do spożycia przez ludzi w stanie płynnym, zagęszczone, suszone, skrystalizowane, zamrożone, skoagulowane, z zawartością innych artykułów spożywczych i dodatków lub bez tych dodatków;
11)
"zakładzie" - rozumie się przez to zakład, w którym prowadzi się działania w zakresie przygotowania, przetwarzania i składowania produktów jajczarskich;
12)
"przesyłce" - rozumie się przez to ilość produktów jajczarskich stanowiących pojedynczą dostawę do jednego miejsca przeznaczenia, w celu dalszego przetwarzania lub przeznaczoną do bezpośredniego spożycia przez ludzi;
13)
"zakładzie przemysłowym" - rozumie się przez to zakład zajmujący się przetwórstwem jaj na cele inne niż spożywcze.
§  3.
Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy wykonywaniu działalności związanej ze sprzedażą bezpośrednią produktów jajczarskich i jaj konsumpcyjnych regulują odrębne przepisy.
§  4.
1.
Produkty jajczarskie wytwarza się z jaj, jeżeli:
1)
pochodzą ze stada, w którym zwierzęta nie wykazują objawów chorób zakaźnych lub nie są podejrzane o zakażenie;
2)
pochodzą ze stada znajdującego się na obszarze, na którym nie występują choroby zakaźne drobiu podlegające obowiązkowi zwalczania;
3)
przed obróbką technologiczną jaja zanieczyszczone zostały umyte i odkażone;
4)
nie były wcześniej poddane wylęganiu;
5)
posiadają w pełni ukształtowaną i nieuszkodzoną skorupkę.
2.
Wytwarzanie produktów jajczarskich z jaj stłuczek jest dopuszczalne, jeżeli zostaną poddane obróbce niezwłocznie po dostarczeniu ich do zakładu.
3.
Jaja konsumpcyjne pozyskuje się ze stad zwierząt, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2.
§  5.
Szczegółowe metody wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności określają przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.