§ 15. - Szczegółowe sposoby postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się bakterii Clavibacter sepedonicus.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.2283

Akt utracił moc
Wersja od: 18 grudnia 2020 r.
§  15. 
W strefie porażenia, o której mowa w § 6 ust. 2 pkt 1, w miejscu produkcji uznanym za porażone bakterią Clavibacter sepedonicus:
1)
na polu uznanym za porażone:
a)
przez co najmniej trzy sezony uprawowe następujące po roku, w którym stwierdzono porażenie:
niszczy się samosiewy ziemniaka i inne naturalnie występujące rośliny żywicielskie bakterii Clavibacter sepedonicus,
nie sadzi się bulw, roślin i nasion ziemniaka, naturalnie występujących roślin żywicielskich bakterii Clavibacter sepedonicus oraz innych roślin stwarzających ryzyko rozprzestrzenienia się tej bakterii,
b)
w pierwszym roku uprawy ziemniaka następującym po okresie, o którym mowa w lit. a, w przypadku gdy przez co najmniej dwa kolejne sezony uprawowe poprzedzające ten rok stwierdzono w wyniku kontroli przeprowadzonej przez wojewódzkiego inspektora, że pole to jest wolne od samosiewów ziemniaka i innych naturalnie występujących roślin żywicielskich bakterii Clavibacter sepedonicus:
dopuszcza się uprawę ziemniaka z przeznaczeniem na bulwy ziemniaka inne niż bulwy ziemniaka przeznaczone do sadzenia,
uprawa, o której mowa w tiret pierwszym, podlega kontroli, o której mowa w § 2 ust. 1, w ramach której przeprowadza się badania laboratoryjne, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 1,
c)
w kolejnym sezonie uprawy dopuszcza się uprawę sadzeniaków ziemniaka, w przypadku gdy zastosowano zmiano wanie wyłączające to pole z uprawy ziemniaków przez co najmniej dwa kolejne sezony uprawowe; uprawa podlega kontroli, o której mowa w § 2 ust. 1, albo
2)
na polu uznanym za porażone:
a)
przez co najmniej cztery sezony uprawowe następujące po roku, w którym stwierdzono porażenie:
niszczy się samosiewy ziemniaka i inne naturalnie występujące rośliny żywicielskie bakterii Clavibacter sepedonicus,
stosuje się odłogowanie albo przeznacza się je na pastwisko, stosując częste niskie koszenie lub intensywny wypas,
b)
w pierwszym roku uprawy ziemniaka następującym po okresie, o którym mowa w lit. a, w przypadku gdy przez co najmniej dwa kolejne sezony uprawowe poprzedzające ten rok stwierdzono w wyniku kontroli przeprowadzonej przez wojewódzkiego inspektora, że pole to jest wolne od samosiewów ziemniaka i innych naturalnie występujących roślin żywicielskich bakterii Clavibacter sepedonicus:
dopuszcza się uprawę ziemniaka z przeznaczeniem na bulwy ziemniaka przeznaczone do sadzenia,
uprawa, o której mowa w tiret pierwszym, podlega kontroli, o której mowa w § 2 ust. 1, w ramach której przeprowadza się badania laboratoryjne, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 1;
3)
na polu innym niż uznane za porażone:
a)
w pierwszym sezonie uprawowym następującym po roku, w którym stwierdzono porażenie:
nie sadzi się bulw, roślin i nasion ziemniaka oraz innych naturalnie występujących roślin żywicielskich bakterii Clavibacter sepedonicus albo
dopuszcza się sadzenie sadzeniaków ziemniaka z przeznaczeniem na bulwy ziemniaka inne niż bulwy ziemniaka przeznaczone do sadzenia, w przypadku gdy wojewódzki inspektor stwierdził, że nie istnieje ryzyko występowania samosiewów ziemniaka i innych naturalnie występujących roślin żywicielskich bakterii Clavibacter sepedonicus,
b)
w drugim sezonie uprawowym następującym po roku, w którym stwierdzono porażenie, w przypadku uprawy ziemniaka, w tym z przeznaczeniem na bulwy ziemniaka przeznaczone do sadzenia, dopuszcza się sadzenie na tym polu wyłącznie sadzeniaków ziemniaka albo bulw ziemniaka wyprodukowanych pod nadzorem wojewódzkiego inspektora w miejscu produkcji innym niż uznane za porażone i uznanych w wyniku kontroli, o której mowa w § 2 ust. 1, za wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus,
c)
w trzecim sezonie uprawowym następującym po roku, w którym stwierdzono porażenie, w przypadku uprawy ziemniaka, w tym z przeznaczeniem na bulwy ziemniaka przeznaczone do sadzenia, dopuszcza się sadzenie na tym polu wyłącznie sadzeniaków ziemniaka albo ziemniaków wyprodukowanych z sadzeniaków ziemniaka, pod nadzorem wojewódzkiego inspektora,
d)
w sezonach uprawowym, o których mowa w lit. a-c:
niszczy się samosiewy ziemniaka i inne naturalnie występujące rośliny żywicielskie bakterii Clavibacter sepedonicus,
w przypadku uprawy ziemniaka uprawa ta podlega kontroli, o której mowa w § 2 ust. 1, w ramach której przeprowadza się badania laboratoryjne, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 1.