§ 10. - Szczegółowe sposoby postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się bakterii Clavibacter sepedonicus.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.2283

Akt utracił moc
Wersja od: 18 grudnia 2020 r.
§  10. 
Bulw lub roślin ziemniaka uznanych za porażone nie przeznacza się do sadzenia i pod nadzorem wojewódzkiego inspektora:
1)
umieszcza się je na składowisku odpadów, w przypadku gdy wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Clavibacter sepedonicus, w szczególności nie istnieje ryzyko przeniknięcia jej do obszarów rolniczych, lub
2)
przeznacza się je do przemysłowego przetworzenia, po bezpośrednim i natychmiastowym dostarczeniu do zakładu przetwórczego, w przypadku gdy zakład ten dysponuje technologią unieszkodliwiania resztek powstałych w czasie przemysłowego przetwarzania zapewniającą, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Clavibacter sepedonicus, oraz systemem czyszczenia i dezynfekcji obejmującym co najmniej środki transportu, lub
3)
wykorzystuje się je do produkcji biogazu, w przypadku gdy:
a)
w trakcie produkcji biogazu te bulwy lub rośliny ziemniaka zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 50°C przez co najmniej 24 godziny lub
b)
przed rozpoczęciem produkcji biogazu te bulwy lub rośliny ziemniaka zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 70°C przez co najmniej godzinę, lub
4)
przeznacza się je do konsumpcji, po ich uprzednim ugotowaniu, lub skarmiania zwierząt, po ich uprzednim ugotowaniu lub uparowaniu, lub
5)
spala się je, lub
6)
zakopuje się je na polu, na którym były one uprawiane, lub
7)
przeznacza się je, po bezpośrednim dostarczeniu do zakładów zbiorowego żywienia, do konsumpcji w tych zakładach, w przypadku gdy istnieje w nich możliwość unieszkodliwiania resztek bulw ziemniaka w sposób wykluczający ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Clavibacter sepedonicus, lub
8)
przeznacza się je do skarmiania zwierząt, na surowo lub po uprzednim zakiszeniu, pod warunkiem że:
a)
pochodzący od tych zwierząt obornik zostanie poddany gorącej fermentacji, w trakcie której zostanie osiągnięta temperatura wynosząca minimum 65°C przez co najmniej trzy dni, a następnie wykorzystany na gruncie, na którym przez okres co najmniej:
roku nie będą uprawiane ziemniaki,
dwóch lat nie będą uprawiane ziemniaki przeznaczone do sadzenia,
b)
maszyny, urządzenia, środki transportu, opakowania, inne przedmioty oraz przechowalnie lub ich części, które miały kontakt z porażonymi bulwami, zostaną poddane odkażeniu przez oczyszczenie i dezynfekcję;
9)
unieszkodliwia się je w sposób inny niż określony w pkt 1-8, w przypadku gdy wojewódzki inspektor stwierdzi, mając na uwadze biologię bakterii Clavibacter sepedonicus i epidemiologię bakteriozy pierścieniowej ziemniaka oraz wiedzę naukową w tym zakresie, że nie stwarza to ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Clavibacter sepedonicus.