§ 10. - Środki podejmowane w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2018.290 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 4 września 2019 r.
§  10. 
1. 
Zakazuje się wysyłania poza obszar zagrożenia produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego otrzymanych ze świń pochodzących z obszarów wymienionych w części III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE.
2. 
Dopuszcza się wysyłanie poza obszar zagrożenia produktów pochodnych uzyskanych z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego otrzymanych ze świń pochodzących z obszarów wymienionych w części III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE, jeżeli te produkty uboczne zostały poddane obróbce wykluczającej ryzyko rozprzestrzenienia się afrykańskiego pomoru świń.
3. 
Dopuszcza się wysyłanie poza obszar zagrożenia produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego otrzymanych ze świń pochodzących z obszarów wymienionych w części III załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE oraz nieprzetworzonych zwłok lub tusz takich świń, pochodzących z gospodarstw lub rzeźni zatwierdzonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14) bezpośrednio do zatwierdzonego zakładu przetwórczego, spalarni lub współspalarni, zlokalizowanych poza obszarem zagrożenia, jeżeli:
1)
produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego pochodzą z gospodarstw lub rzeźni znajdujących się na obszarze zagrożenia, na którym nie wystąpiło ognisko afrykańskiego pomoru świń w okresie co najmniej 40 dni przed datą wysyłki;
2)
każdy samochód ciężarowy lub inny pojazd używany do transportu produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego został zarejestrowany zgodnie z art. 23 rozporządzenia, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, oraz:
a)
jest zakryty i zabezpieczony przed wyciekiem produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego podczas transportu oraz skonstruowany w sposób umożliwiający łatwe czyszczenie i dezynfekcję, a konstrukcja podłogi umożliwia odprowadzanie i zbieranie cieczy,
b)
wniosek o rejestrację samochodu ciężarowego lub pojazdu zawiera informację, że dany samochód ciężarowy lub pojazd był poddawany regularnym badaniom technicznym z wynikiem pozytywnym,
c)
został zaplombowany przez powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce załadunku tych produktów; nałożona plomba może zostać zerwana i zastąpiona nową wyłącznie przez powiatowego lekarza weterynarii,
d)
w przypadku samochodu ciężarowego - każdy samochód jest zaopatrzony w system nawigacji satelitarnej umożliwiającej jego lokalizację w czasie transportu, a osoba odpowiedzialna za transport umożliwia urzędowemu lekarzowi weterynarii kontrolę ruchu tego samochodu w czasie transportu i przechowuje rejestry tego transportu przez co najmniej 2 miesiące;
3)
produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego są zaopatrzone w dokument handlowy, o którym mowa w § 9 ust. 2 pkt 2;
4)
po wyładowaniu produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego na obszarze zakładu przetwórczego, spalarni lub współspalarni samochód ciężarowy lub inny pojazd oraz urządzenia używane w transporcie tych produktów zostaną oczyszczone, zdezynfekowane i, w razie potrzeby, poddane dezynsekcji pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii;
5)
produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego zostaną niezwłocznie przetworzone, bez ich składowania w zakładzie przetwórczym, spalarni lub współspalarni.
4. 
W przypadku, o którym mowa w ust. 3:
1)
powiatowy lekarz weterynarii nadzoruje załadunek produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego;
2)
niedopuszczalny jest wjazd samochodu ciężarowego lub innego pojazdu używanego do transportu produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie;
3)
powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce wysyłki produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego zapewnia, aby wysyłka tych produktów nie przekraczała dziennych zdolności przetwórczych zakładu przetwórczego, spalarni lub współspalarni;
4)
powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce wysyłki produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego informuje wojewódzkiego lekarza weterynarii o załadunku tych produktów lub zastąpieniu plomby - w przypadku, o którym mowa w ust. 3 pkt 2 lit. c;
5)
powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce położenia zakładu przetwórczego, spalarni lub współspalarni informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce wysyłki produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o ich przywozie;
6)
transport produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego odbywa się bez zatrzymywania na trasie zatwierdzonej przez powiatowego lekarza weterynarii, a samochody ciężarowe i inne pojazdy używane do transportu tych produktów poddaje się czyszczeniu i dezynfekcji pod jego nadzorem;
7)
osoba odpowiedzialna za transport produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego niezwłocznie informuje powiatowego lekarza weterynarii o wypadku lub awarii samochodu ciężarowego lub innego pojazdu używanego do transportu tych produktów.