§ 3. - Sprowadzanie z zagranicy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego niezbędnych dla ratowania życia lub zdrowia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2012.348

Akt utracił moc
Wersja od: 9 listopada 2019 r.
§  3. 
1. 
Szpital albo lekarz prowadzący leczenie poza szpitalem, który wystawia zapotrzebowanie, zwany dalej "wystawiającym zapotrzebowanie", dołącza do zapotrzebowania informację dotyczącą choroby pacjenta.
2. 
Wystawiający zapotrzebowanie odnotowuje wystawienie zapotrzebowania w dokumentacji medycznej, podając nazwę, postać, dawkę i sposób dawkowania środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego, okres kuracji z zastosowaniem tego środka oraz uzasadnienie zapotrzebowania.
3. 
Zapotrzebowanie wystawione przez lekarza prowadzącego leczenie w szpitalu podpisuje również kierownik podmiotu leczniczego prowadzącego szpital lub osoba przez niego upoważniona.
4. 
Do zapotrzebowania, o którym mowa w § 2 ust. 2, należy dołączyć uzasadnienie:
1)
wskazujące, jakiego rodzaju potrzeby doraźne zabezpieczy zapotrzebowanie;
2)
dotyczące wnioskowanej ilości środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
5. 
Do zapotrzebowania, o którym mowa w § 2 ust. 3, należy dołączyć listę zawierającą dane pacjentów, których dotyczy zapotrzebowanie, obejmujące: imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer PESEL oraz ilość środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego przeznaczonego dla danego pacjenta. Przepis § 2 ust. 4 stosuje się odpowiednio.