§ 3. - Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.1409

Akt utracił moc
Wersja od: 7 września 2016 r.
§  3.
1.
W celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach:
1)
pobiera się próbkę winogron o masie 1 kg co najmniej z trzech różnych miejsc partii winogron;
2)
z próbki winogron pobranej w sposób określony w pkt 1 sporządza się moszcz winogronowy, z którego - po zmieszaniu, przesączeniu przez suchą czterokrotnie złożoną gazę i odrzuceniu pierwszych kropel przesączu - pobiera się próbkę do badania naturalnej zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji.
2.
Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji:
1)
ustala się w dniu pobrania próbek, w miejscu przeprowadzania wzbogacania, wskazanym w zgłoszeniu zamiaru przeprowadzenia wzbogacania dokonanym na formularzu, o którym mowa w art. 37 ust. 4 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, przy użyciu:
a)
refraktometru wyposażonego w skalę, z której można odczytać:
procentową zawartość sacharozy z dokładnością do 0,2% lub
współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej,
b)
termometru ze skalą o zakresie co najmniej od +15°C do +25°C;
2)
ustala się w temperaturze 20°C (±5°C), wykonując następujące czynności:
a)
umieszcza się niewielką ilość próbki na dolnym pryzmacie refraktometru i wykonuje się pomiar zgodnie z instrukcją obsługi refraktometru,
b)
odczytuje się procentową zawartość sacharozy z dokładnością do 0,2% albo współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej,
c)
przeprowadza się co najmniej dwa oznaczania tej samej próbki,
d)
zapisuje się temperaturę, w której przeprowadzono oznaczanie;
3)
oznacza się w procentach objętościowych w temperaturze 20°C.
3.
W przypadku gdy ustalenia, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, dokonuje się przy użyciu refraktometru:
1)
wyposażonego w skalę, z której można odczytać procentową zawartość sacharozy, o której mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a tiret pierwsze:
a)
w temperaturze 20°C - dla zmierzonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych,
b)
w temperaturze innej niż 20°C - do zmierzonej procentowej zawartości sacharozy odpowiednio dodaje się albo odejmuje wartość liczbową określoną w załączniku nr 2 do rozporządzenia, zgodnie z dokonanym pomiarem temperatury, a następnie dla tak obliczonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych;
2)
wyskalowanego we współczynniku załamania światła, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a tiret drugie:
a)
w temperaturze 20°C - dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych,
b)
w temperaturze innej niż 20°C - odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą zmierzonej wartości współczynnika załamania światła procentową zawartość sacharozy i odpowiednio dodaje się do tej wartości albo odejmuje od niej wartość liczbową określoną w załączniku nr 2 do rozporządzenia, zgodnie z dokonanym pomiarem temperatury, a następnie dla tak obliczonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych.