Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.1409

Akt utracił moc
Wersja od: 7 września 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 12 sierpnia 2016 r.
w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach

Na podstawie art. 41 pkt 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r. poz. 859) zarządza się, co następuje:
Pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego przed rozpoczęciem fermentacji, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji i wina w trakcie fermentacji dokonuje się nie później niż w dniu przeprowadzenia wzbogacania, w miejscu przeprowadzania tego wzbogacania wskazanym w zgłoszeniu zamiaru przeprowadzenia wzbogacania dokonanym na formularzu, o którym mowa w art. 37 ust. 4 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.
Pobieranie próbek moszczu winogronowego przed rozpoczęciem fermentacji, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji i wina w trakcie fermentacji, o którym mowa w § 1, odbywa się zgodnie z Polską Normą PN-A-75050:1972 - wersja polska "Przetwory owocowe, warzywne, wina i miody pitne - Pobieranie próbek".
1.
W celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach:
1)
pobiera się próbkę winogron o masie 1 kg co najmniej z trzech różnych miejsc partii winogron;
2)
z próbki winogron pobranej w sposób określony w pkt 1 sporządza się moszcz winogronowy, z którego - po zmieszaniu, przesączeniu przez suchą czterokrotnie złożoną gazę i odrzuceniu pierwszych kropel przesączu - pobiera się próbkę do badania naturalnej zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji.
2.
Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji:
1)
ustala się w dniu pobrania próbek, w miejscu przeprowadzania wzbogacania, wskazanym w zgłoszeniu zamiaru przeprowadzenia wzbogacania dokonanym na formularzu, o którym mowa w art. 37 ust. 4 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, przy użyciu:
a)
refraktometru wyposażonego w skalę, z której można odczytać:
procentową zawartość sacharozy z dokładnością do 0,2% lub
współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej,
b)
termometru ze skalą o zakresie co najmniej od +15°C do +25°C;
2)
ustala się w temperaturze 20°C (±5°C), wykonując następujące czynności:
a)
umieszcza się niewielką ilość próbki na dolnym pryzmacie refraktometru i wykonuje się pomiar zgodnie z instrukcją obsługi refraktometru,
b)
odczytuje się procentową zawartość sacharozy z dokładnością do 0,2% albo współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej,
c)
przeprowadza się co najmniej dwa oznaczania tej samej próbki,
d)
zapisuje się temperaturę, w której przeprowadzono oznaczanie;
3)
oznacza się w procentach objętościowych w temperaturze 20°C.
3.
W przypadku gdy ustalenia, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, dokonuje się przy użyciu refraktometru:
1)
wyposażonego w skalę, z której można odczytać procentową zawartość sacharozy, o której mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a tiret pierwsze:
a)
w temperaturze 20°C - dla zmierzonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych,
b)
w temperaturze innej niż 20°C - do zmierzonej procentowej zawartości sacharozy odpowiednio dodaje się albo odejmuje wartość liczbową określoną w załączniku nr 2 do rozporządzenia, zgodnie z dokonanym pomiarem temperatury, a następnie dla tak obliczonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych;
2)
wyskalowanego we współczynniku załamania światła, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a tiret drugie:
a)
w temperaturze 20°C - dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych,
b)
w temperaturze innej niż 20°C - odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą zmierzonej wartości współczynnika załamania światła procentową zawartość sacharozy i odpowiednio dodaje się do tej wartości albo odejmuje od niej wartość liczbową określoną w załączniku nr 2 do rozporządzenia, zgodnie z dokonanym pomiarem temperatury, a następnie dla tak obliczonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych.
Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym w trakcie fermentacji oraz w winie w trakcie fermentacji ustala się:
1)
oznaczając zawartość alkoholu, cukrów redukujących oraz sacharozy, przy zastosowaniu metod analizy ogłoszonych przez Komisję Europejską na podstawie upoważnienia zawartego w art. 15 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz. Urz. UE L 193 z 24.07.2009, str. 1, z późn. zm.) oraz
2)
sumując:
a)
zawartość alkoholu oznaczoną w sposób określony w pkt 1,
b)
ilość alkoholu, którą można uzyskać z cukrów redukujących, o których mowa w pkt 1, przyjmując, że ze 100 g tych cukrów uzyskuje się 57 ml alkoholu,
c)
ilość alkoholu, którą można uzyskać z sacharozy, o której mowa w pkt 1, przyjmując, że ze 100 g sacharozy uzyskuje się 61 ml alkoholu.
Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym w trakcie fermentacji oraz w winie w trakcie fermentacji ustala się w laboratoriach wykonujących badania laboratoryjne związane z kontrolą jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 2

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

PROCENTOWA OBJĘTOŚCIOWA NATURALNA ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W MOSZCZU WINOGRONOWYM PRZED ROZPOCZĘCIEM FERMENTACJI W ZALEŻNOŚCI OD PROCENTOWEJ ZAWARTOŚCI SACHAROZY, ORAZ WSPÓŁCZYNNIKA ZAŁAMANIA ŚWIATŁA I GĘSTOŚCI, W TEMPERATURZE 20°C

ProcentowaWspółczynnikGęstośćZawartość alkoholu w %
zawartośćzałamania światław temperaturzeobjętościowych
sacharozyw temperaturze 20°C20°Cw temperaturze 20°C
10,01,3478201,039104,89
10,11,3479801,039504,95
10,21,3481301,039905,01
10,31,3482901,040305,08
10,41,3484401,040705,14
10,51,3486001,041105,20
10,61,3487501,041505,27
10,71,3489101,041905,32
10,81,3490601,042305,39
10,91,3492201,042705,46
11,01,3493701,043105,52
11,11,3495301,043605,58
11,21,3496801,044005,65
11,31,3498401,044405,71
11,41,3499901,044805,77
11,51,3501501,045205,84
11,61,3503101,045605,90
11,71,3504601,046005,96
11,81,3506201,046406,03
11,91,3507701,046806,09
12,01,3509301,047206,15
12,11,3510901,047706,22
12,21,3512401,048106,28
12,31,3514001,048506,35
12,41,3515601,048906,41
12,51,3517101,049306,47
12,61,3518701,049706,54
12,71,3520301,050106,60
12,81,3521901,050606,67
12,91,3523401,051006,73
13,01,3525001,051406,79
13,11,3526601,051806,86
13,21,3528201,052206,92
13,31,3529801,052706,99
13,41,3531301,053107,05
13,51,3532901,053507,11
13,61,3534501,053907,18
13,71,3536101,054307,24
13,81,3537701,054807,31
13,91,3539301,055207,38
14,01,3540801,055607,44
14,11,3542401,056007,51
14,21,3544001,056407,57
14,31,3545601,056907,64
14,41,3547201,057307,70
14,51,3548801,057707,76
14,61,3550401,058107,83
14,71,3552001,058607,89
14,81,3553601,059007,96
14,91,3555201,059408,02
15,01,3556801,059808,09
15,11,3558401,060308,15
15,21,3560001,060708,22
15,31,3561601,061108,28
15,41,3563201,061608,35
15,51,3564801,062008,42
15,61,3566401,062408,48
15,71,3568001,062808,55
15,81,3569601,063308,61
15,91,3571301,063708,68
16,01,3572901,064108,74
16,11,3574501,064608,81
16,21,3576101,065008,87
16,31,3577701,065408,94
16,41,3579301,065909,01
16,51,3581001,066309,07
16,61,3582601,066709,14
16,71,3584201,067209,21
16,81,3585801,067609,27
16,91,3587401,068009,34
17,01,3589101,068509,40
17,11,3590701,068909,47
17,21,3592301,069309,53
17,31,3594001,069809,60
17,41,3595601,070209,67
17,51,3597201,070709,73
17,61,3598901,071109,80
17,71,3600501,071509,87
17,81,3602101,072009,93
17,91,3603801,0724010,00
18,01,3605401,0729010,07
18,11,3607001,0733010,13
18,21,3608701,0737010,20
18,31,3610301,0742010,26
18,41,3612001,0746010,33
18,51,3613601,0751010,40
18,61,3615301,0755010,47
18,71,3616901,0760010,53
18,81,3618501,0764010,60
18,91,3620201,0768010,67
19,01,3621901,0773010,73
19,11,3623501,0777010,80
19,21,3625201,0782010,87
19,31,3626801,0786010,94
19,41,3628501,0791011,00
19,51,3630101,0795011,07
19,61,3631801,0800011,14
19,71,3633401,0804011,20
19,81,3635101,0809011,27
19,91,3636801,0813011,34
20,01,3638401,0818011,40
20,11,3640101,0822011,47
20,21,3641801,0827011,54
20,31,3643401,0831011,61
20,41,3645101,0836011,67
20,51,3646801,0840011,74
20,61,3648401,0845011,81
20,71,3650101,0849011,87
20,81,3651801,0854011,95
20,91,3653501,0858012,01
21,01,3655101,0863012,08
21,11,3656801,0867012,15
21,21,3658501,0872012,21
21,31,3660201,0876012,28
21,41,3661901,0881012,35
21,51,3663501,0885012,42
21,61,3665201,0890012,49
21,71,3666901,0895012,56
21,81,3668601,0899012,62
21,91,3670301,0904012,69
22,01,3672001,0908012,76
22,11,3673701,0913012,83
22,21,3675401,0917012,90
22,31,3677101,0922012,97
22,41,3678701,0927013,03
22,51,3680401,0931013,10
22,61,3682101,0936013,17
22,71,3683801,0940013,24
22,81,3685501,0945013,31
22,91,3687201,0950013,38
23,01,3688901,0954013,44
23,11,3690601,0959013,51
23,21,3692401,0964013,58
23,31,3694101,0968013,65
23,41,3695801,0973013,72
23,51,3697501,0977013,79
23,61,3699201,0982013,86
23,71,3700901,0987013,92
23,81,3702601,0991014,00
23,91,3704301,0996014,06
24,01,3706001,1001014,13
24,11,3707801,1005014,20
24,21,3709501,1010014,27
24,31,3711201,1015014,34
24,41,3712901,1019014,41
24,51,3714601,1024014,48
24,61,3716401,1029014,55
24,71,3718101,1033014,62
24,81,3719801,1038014,69
24,91,3721601,1043014,76
25,01,3723301,1047014,83
25,11,3725001,1052014,89
25,21,3726701,1057014,96
25,31,3728501,1062015,04
25,41,3730201,1066015,10
25,51,3731901,1071015,17

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WARTOŚCI LICZBOWE KORYGUJĄCE PROCENTOWĄ ZAWARTOŚĆ SACHAROZY, W PRZYPADKU DOKONYWANIA OZNACZENIA NATURALNEJ ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W MOSZCZU WINOGRONOWYM PRZED ROZPOCZĘCIEM FERMENTACJI W TEMPERATURZE INNEJ NIŻ 20°C

TemperaturaProcentowa zawartość sacharozy
w °C5101520304050607075
Odjąć
150,250,270,310,310,340,350,360,370,360,36
160,210,230,270,270,290,310,310,320,310,23
170,160,180,200,200,220,230,230,230,200,17
180,110,120,140,150,160,160,150,120,120,09
190,060,070,080,080,080,090,090,080,070,05
Dodać
210,060,070,070,070,070,070,070,070,070,07
220,120,140,140,140,140,140,140,140,140,14
230,180,200,200,210,210,210,210,220,220,22
240,240,260,260,270,280,280,280,280,290,29
250,300,320,320,340,360,360,360,360,360,37
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 listopada 2012 r. w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach (Dz. U. poz. 1337), które na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1419) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.