Rejestr podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.1314

Akt utracił moc
Wersja od: 23 sierpnia 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 3 sierpnia 2016 r.
w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną 2

Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r. poz. 1539 oraz z 2015 r. poz. 266 i 470) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa szczegółowy zakres informacji, sposób prowadzenia rejestru, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanego dalej "rejestrem", jego wzór, a także zakres i tryb przekazywania informacji o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w tym rejestrze.
Poza informacjami określonymi w art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanej dalej "ustawą", do rejestru wprowadza się następujące informacje:
1)
miejsce prowadzenia działalności nadzorowanej:
a)
o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-l, n i p oraz w art. 4 ust. 3 ustawy,
b)
przedsiębiorstwa i zakładu zatwierdzonego lub warunkowo zatwierdzonego na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1069/2009";
2)
numer telefonu, faksu, e-mail oraz, jeżeli to możliwe, położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej (GIS) - w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz lit. p ustawy;
3)
numer siedziby stada w rozumieniu przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, jeżeli został nadany - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy;
4)
źródła poboru wody wykorzystywanej przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz lit. p ustawy, a także miejsca usuwania wody;
5)
status zdrowotny gospodarstwa, z uwzględnieniem statusu strefy lub enklawy, na której terenie jest położone to gospodarstwo, lub status zdrowotny miejsc prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz lit. p ustawy;
6)
typ systemu oczyszczania ścieków - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret drugie ustawy;
7)
gatunki zwierząt akwakultury utrzymywane przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz lit. p ustawy;
8)
numer decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 ustawy - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i ustawy;
9)
dotyczące:
a)
nazwy przedsiębiorstwa albo zakładu, w którym jest prowadzona działalność nadzorowana,
b)
produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych będących przedmiotem prowadzonej działalności nadzorowanej oraz kategorie tych produktów, zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009

- w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009.

1.
Rejestr prowadzi się w postaci papierowej lub elektronicznej.
2.
Rejestr obejmujący informacje dotyczące:
1)
podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz
2)
przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009

- prowadzi się w postaci elektronicznej.

3.
Do rejestru prowadzonego w postaci papierowej powiatowy lekarz weterynarii wprowadza informacje w sposób czytelny, a zmiany w rejestrze potwierdza swoim podpisem.
4.
Rejestr w postaci elektronicznej prowadzi się w sposób zapewniający możliwość edycji, kopiowania oraz wydruku gromadzonych informacji.
Wzór rejestru prowadzonego w postaci papierowej, stanowiący jednocześnie wzór rejestru prowadzonego w postaci elektronicznej w jego zwizualizowanej postaci, stanowi załącznik do rozporządzenia.
1.
Informacje zawarte w rejestrze oraz informacje o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w rejestrze powiatowy lekarz weterynarii przekazuje w formie dokumentu elektronicznego zapisanego w sposób umożliwiający dalszą edycję oraz kopiowanie przekazanych informacji:
1)
do 15. dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni:
a)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-c, f-h oraz lit. j-l ustawy,
b)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz lit. p ustawy, z wyłączeniem przypadku, o którym mowa w pkt 2 lit. b;
2)
niezwłocznie:
a)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. d oraz lit. e ustawy,
b)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz lit. p ustawy - w zakresie informacji o statusach zdrowotnych, o których mowa w § 2 pkt 5,
c)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009.
2.
Przepisu ust. 1 pkt 2 lit. c nie stosuje się do informacji o:
1)
miejscu zamieszkania i adresie albo siedzibie i adresie podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy;
2)
decyzjach, o których mowa w art. 8 ust. 1a pkt 1 i 3 oraz ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy;
3)
dacie wpisu i wykreślenia z rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem § 2 pkt 5, 7 i 8, które wchodzą w życie po upływie 12 miesięcy od dnia ogłoszenia. 3

ZAŁĄCZNIK

WZÓR

REJESTR PODMIOTÓW PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ NADZOROWANĄ

A.

 DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. A-H, LIT. J-L I LIT. N USTAWY1)

Lp.Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres podmiotuWeterynaryjny numer

identyfikacyjny2) lub numer siedziby stada2), 3)

Rodzaj i zakres prowadzonej działalnościInformacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3

ustawy1)

Miejsce prowadzenia działalnościDataUwagi
nr

decyzji

data wydaniaw sprawiewpisu do rejestruwykreślenia z rejestru
12345678
1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r. poz. 1539, z późn. zm.).

2) Jeżeli został nadany.

3) W przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy, o której mowa w odnośniku 1.

B.

I.

 DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I ORAZ LIT. P USTAWY1)

Informacje o podmiocieGospodarstwo 1Gospodarstwo 2
123
1. Podmiot1.1.1. Nazwa:

- przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- gospodarstwa

1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)

1.2.1. Nazwa:

- przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- gospodarstwa

1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)

2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny

(dla każdego gospodarstwa)

2.1.2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej2)

(dla każdego gospodarstwa)

3.1.3.2.
4. Utrzymywane gatunki3)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych

□ NIE - nieobecne gatunki

wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.4. Zakaźna anemia łososia

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.5. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.4. Zakaźna anemia łososia

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.5. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

5. Stwierdzony stan zdrowia4)

(dla każdego gospodarstwa)

5.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

5.1.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.1.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.1.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.1.4. □ Inne

5.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych

5.1.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.2.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.2.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.2.4. □ Inne

5.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi

5.1.3.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.3.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.3.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.3.4. □ Inne

5.1.4. Zakaźna anemia łososia

5.1.4.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.4.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.4.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.4.4. □ Inne

5.1.5. Zakaźna martwica trzustki5)

5.1.5.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.5.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.5.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.5.4. □ Inne

5.1.6. Gyrodaktyloza

(Gyrodactylus salaris)5)

5.1.6.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.6.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.6.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.6.4. □ Inne

5.1.7. Bakteryjna choroba nerek5)

5.1.7.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.7.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.7.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.7.4. □ Inne

5.1.8. Inne choroby6)

5.1.8.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.8.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.8.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.8.4. □ Inne

5.1.9. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego

5.1.9.1. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.9.2. □ Inne

5.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

5.2.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.1.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.1.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.1.4. □ Inne

5.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych

5.2.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.2.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.2.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.2.4. □ Inne

5.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi

5.2.3.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.3.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.3.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.3.4. □ Inne

5.2.4. Zakaźna anemia łososia

5.2.4.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.4.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.4.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.4.4. □ Inne

5.2.5. Zakaźna martwica trzustki5)

5.2.5.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.5.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.5.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.5.4. □ Inne

5.2.6. Gyrodaktyloza

(Gyrodactylus salaris)5)

5.2.6.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.6.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.6.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.6.4. □ Inne

5.2.7. Bakteryjna choroba nerek5)

5.2.7.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.7.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.7.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.7.4. □ Inne

5.2.8. Inne choroby6)

5.2.8.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.8.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.8.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.8.4. □ Inne

5.2.9. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego

5.2.9.1. Brak informacji o skażeniu

5.2.9.2. □ Inne

6. Typ gospodarstwa7)

(dla każdego gospodarstwa)

6.1.1. □ Słonowodne klatki/przegrody/sadze

6.1.2. □ Słonowodne stawy

6.1.3. □ Słonowodne baseny/tory wodne

6.1.4. □ Zamknięta woda słona (recyrkulacja)

6.1.5. □ Słodkowodne klatki/przegrody/sadze

6.1.6. □ Słodkowodne stawy

6.1.7. □ Słodkowodne baseny/tory wodne

6.1.8. □ Zamknięta woda słodka (recyrkulacja)

6.1.9. □ Obiekt badawczy

6.1.10. □ Stacja kwarantanny

6.1.11. □ Inne

6.2.1. □ Słonowodne klatki/przegrody/sadze

6.2.2. □ Słonowodne stawy

6.2.3. □ Słonowodne baseny/tory wodne

6.2.4. □ Zamknięta woda słona (recyrkulacja)

6.2.5. □ Słodkowodne klatki/przegrody/sadze

6.2.6. □ Słodkowodne stawy

6.2.7. □ Słodkowodne baseny/tory wodne

6.2.8. □ Zamknięta woda słodka (recyrkulacja)

6.2.9. □ Obiekt badawczy

6.2.10. □ Stacja kwarantanny

6.2.11. □ Inne

7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie7)

(dla każdego gospodarstwa)

7.1.1. □ Wylęgarnia

7.1.2. □ Podchów

7.1.3. □ Wylęg wyjściowy

7.1.4. □ Chów do spożycia przez ludzi

7.1.5. □ Łowiska typu "wpuść i złów"

7.1.6. □ Inne

7.2.1. □ Wylęgarnia

7.2.2. □ Podchów

7.2.3. □ Wylęg wyjściowy

7.2.4. □ Chów do spożycia przez ludzi

7.2.5. □ Łowiska typu "wpuść i złów"

7.2.6. □ Inne

8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Datawpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 ustawy1), 8)
wykreślenia z rejestru
12. Uwagi
1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r. poz. 1539, z późn. zm.).

2) Jeżeli to możliwe.

3) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

4) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

5) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw wymienionych w załączniku I lub II do decyzji Komisji 2010/221/UE z dnia 15 kwietnia 2010 r. zatwierdzającej krajowe środki w zakresie ograniczenia wpływu niektórych chorób zwierząt akwakultury i dzikich zwierząt wodnych zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE (Dz. Urz. UE L 98 z 20.04.2010, str. 7, z późn. zm.) w odniesieniu do tej choroby.

6) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

7) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

8) Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.

II.

 DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I ORAZ LIT. P USTAWY1) - MIĘCZAKI

Informacje o podmiocieGospodarstwo 1Gospodarstwo 2
123
1. Podmiot1.1.1. Nazwa:

- przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków

1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)

1.2.1. Nazwa:

- przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków

1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)

2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli)2.1.2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej2)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

3.1.3.2.
4. Utrzymywane gatunki3)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków i uwzględniając jego narażenie na występowanie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Marteilioza (Marteilia refringens)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.3. Bonamioza (Bonamia exitiosa)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.4. Perkinsoza (Perkinsus marinus)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.5. Mikrocytoza

(Microcytos mackini)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.3. Bonamioza (Bonamia exitiosa)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.4. Perkinsoza (Perkinsus marinus)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.5. Mikrocytoza (Microcytos mackini)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

5. Stwierdzony stan zdrowia4)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

5.1.1. Marteilioza (Marteilia refringens)

5.1.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.1.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.1.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.1.4. □ Inne

5.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)

5.1.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.2.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.2.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.2.4. □ Inne

5.1.3. Inne choroby5)

5.1.3.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.3.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.3.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.3.4. □ Inne

5.1.4. Bonamioza (Bonamia exitiosa)

5.1.4.1. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.4.2. □ Inne

5.1.5. Perkinsoza (Perkinsus marinus)

5.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)

5.2.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.1.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.1.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.1.4. □ Inne

5.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)

5.2.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.2.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.2.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.2.4. □ Inne

5.2.3. Inne choroby5)

5.2.3.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.3.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.3.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.3.4. □ Inne

5.2.4. Bonamioza (Bonamia exitiosa)

5.2.4.1. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.4.2. □ Inne

5.2.5. Perkinsoza (Perkinsus marinus)

5.1.5.1. Brak informacji o skażeniu

5.1.5.2. □ Inne

5.1.6. Mikrocytoza

(Microcytos mackini)

5.1.6.1. Brak informacji o skażeniu

5.1.6.2. □ Inne

5.2.5.1. Brak informacji o skażeniu

5.2.5.2. □ Inne

5.2.6. Mikrocytoza

(Microcytos mackini)

5.2.6.1. Brak informacji o skażeniu

5.2.6.2. □ Inne

6. Typ gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków6)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

6.1.1. □ Otwarta hodowla mięczaków

6.1.2. □ Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja)

6.1.3. □ Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania

6.1.4. □ Obszar hodowli mięczaków

6.1.5. □ Obiekt badawczy

6.1.6. □ Stacja kwarantanny

6.1.7. □ Inne

6.2.1. □ Otwarta hodowla mięczaków

6.2.2. □ Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja)

6.2.3. □ Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania

6.2.4. □ Obszar hodowli mięczaków

6.2.5. □ Obiekt badawczy

6.2.6. □ Stacja kwarantanny

6.2.7. □ Inne

7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie lub na obszarze hodowli mięczaków6)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

7.1.1. □ Wylęgarnia

7.1.2. □ Podchów

7.1.3. □ Chów młodych osobników

7.1.4. □ Inne

7.2.1. □ Wylęgarnia

7.2.2. □ Podchów

7.2.3. □ Chów młodych osobników

7.2.4. □ Inne

8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Datawpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1

ustawy1), 7)

wykreślenia z rejestru
12. Uwagi
1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r. poz. 1539, z późn. zm.).

2) Jeżeli to możliwe.

3) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

4) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków są objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlegają środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

5) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

6) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

7) Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.

III.

 DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I ORAZ LIT. P USTAWY1) - SKORUPIAKI

Informacje o podmiocieGospodarstwo 1Gospodarstwo 2
123
1. Podmiot1.1.1. Nazwa:

- przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- gospodarstwa

1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)

1.2.1. Nazwa:

- przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- gospodarstwa

1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)

2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny

(dla każdego gospodarstwa)

2.1.2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej2)

(dla każdego gospodarstwa)

3.1.3.2.
4. Utrzymywane gatunki3)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.2. Zespół Taura (Taura Syndrome)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

4.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.2. Zespół Taura (Taura Syndrome)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.3. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.3. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease)

□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

5. Stwierdzony stan zdrowia4)

(dla każdego gospodarstwa)

5.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

5.1.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.1.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.1.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.1.4. □ Inne

5.1.2. Inne choroby5)

5.1.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.2.2. □ Objęte programem nadzoru

5.1.2.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.2.4. □ Inne

5.1.3. Zespół Taura (Taura Syndrome)

5.1.3.1. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

5.2.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.1.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.1.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.1.4. □ Inne

5.2.2. Inne choroby5)

5.2.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.2.2. □ Objęte programem nadzoru

5.2.2.3. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.2.4. □ Inne

5.2.3. Zespół Taura (Taura Syndrome)

5.2.3.1. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.3.2. □ Inne

5.1.4. Choroba żółtej głowy

(Yellowhead disease)

5.1.4.1. □ Brak informacji o skażeniu

5.1.4.2. □ Inne

5.2.3.2. □ Inne

5.2.4. Choroba żółtej głowy

(Yellowhead disease)

5.2.4.1. □ Brak informacji o skażeniu

5.2.4.2. □ Inne

6. Typ gospodarstwa6)

(dla każdego gospodarstwa)

6.1.1. □ Laguna/przegrody /sadze

6.1.2. □ Stawy lądowe

6.1.3. □ Baseny/tory wodne

6.1.4. □ Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja)

6.1.5. □ Obiekt badawczy

6.1.6. □ Stacja kwarantanny

6.1.7. □ Inne

6.2.1. □ Laguna/przegrody /sadze

6.2.2. □ Stawy lądowe

6.2.3. □ Baseny/tory wodne

6.2.4. □ Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja)

6.2.5. □ Obiekt badawczy

6.2.6. □ Stacja kwarantanny

6.2.7. □ Inne

7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie6)

(dla każdego gospodarstwa)

7.1.1. □ Wylęgarnia

7.1.2. □ Podchów

7.1.3. □ Chów młodych osobników

7.1.4. □ Inne

7.2.1. □ Wylęgarnia

7.2.2. □ Podchów

7.2.3. □ Chów młodych osobników

7.2.4. □ Inne

8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Datawpisu

do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1

ustawy1), 7)

wykreślenia z rejestru
12. Uwagi
1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r. poz. 1539, z późn. zm.).

2) Jeżeli to możliwe.

3) Gatunki wrażliwe są wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

4) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem eliminowania choroby lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

5) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

6) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

7) Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.

IV.

 DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I USTAWY1) - ZAKŁADY PRZETWÓRCZE

Informacja o podmiocie
12
1. Zakład przetwórczy1.1.1. Nazwa:

1.1.2. Adres lub lokalizacja (numer telefonu i faksu oraz e-mail)

2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny2.1.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej2)3.1.
4. Przetwarzane gatunki4.1.1. □ Ryby

4.1.2. □ Mięczaki

4.1.3. □ Skorupiaki

5. Typ systemu oczyszczania ścieków
6. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)nr decyzji
data wydania
w sprawie
7. Datawpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 ustawy1)
wykreślenia z rejestru
8. Uwagi
1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r. poz. 1539, z późn. zm.).

2) Jeżeli to możliwe.

C.

 DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 4 UST. 3 USTAWY1), ORAZ DZIAŁALNOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW I ZAKŁADÓW ZATWIERDZONYCH LUB WARUNKOWO ZATWIERDZONYCH NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 LUB ART. 44 UST. 2 ROZPORZĄDZENIA NR 1069/20092)

Lp.Weterynaryjny numer identyfikacyjnyImię i nazwisko albo nazwa podmiotu, przedsiębiorstwa lub zakładuMiejsce prowadzenia działalnościKategorie produktów3)Działalność4)Produkty4)Działalność towarzysząca4)UwagiInne5)
WojewództwoMiastoKod

pocztowy

123456789101112
1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r. poz. 1539, z późn. zm.).

2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.).

3) Zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego).

4) Informacje wprowadza się przy użyciu kodów oznaczających rodzaj i zakres prowadzonej działalności albo produkty będące przedmiotem prowadzonej działalności, zgodnych z opublikowanymi na stronie Komisji Europejskiej specyfikacjami technicznymi, o których mowa w załączniku XVI w rozdziale II w ust. 3 rozporządzenia Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz. Urz. UE L 54 z 26.02.2011, str. 1, z późn. zm.).

5) Informacje o miejscu zamieszkania i adresie albo siedzibie i adresie podmiotu, decyzjach, o których mowa w art. 8 ust. 1a pkt 1 i 3 oraz ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, dacie wpisu i wykreślenia z rejestru, a także informacje pomocnicze, ułatwiające sprawowanie przez organ prowadzący rejestr nadzoru nad podmiotem, przedsiębiorstwem lub zakładem.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2 Niniejsze rozporządzenie:

- wdraża decyzję Komisji 2008/392/WE z dnia 30 kwietnia 2008 r. wdrażającą dyrektywę Rady 2006/88/WE w odniesieniu do informacyjnej strony internetowej udostępniającej drogą elektroniczną informacje na temat przedsiębiorstw produkcyjnych sektora akwakultury oraz zatwierdzonych zakładów przetwórczych (Dz. Urz. UE L 138 z 28.05.2008, str. 12),

- w zakresie swojej regulacji wdraża dyrektywę Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, Dz. Urz. UE L 140 z 01.06.2007, str. 59, Dz. Urz. UE L 50 z 23.02.2008, str. 71, Dz. Urz. UE L 117 z 01.05.2008, str. 27, Dz. Urz. UE L 297 z 26.10.2012, str. 26 oraz Dz. Urz. UE L 44 z 14.02.2014, str. 45).

3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 stycznia 2012 r. w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną (Dz. U. poz. 128), które utraciło moc z dniem 24 stycznia 2016 r., na podstawie art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 22 listopada 2013 r. o zmianie ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2014 r. poz. 29).