Rejestr podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2018.818

Akt obowiązujący
Wersja od: 30 kwietnia 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 25 kwietnia 2018 r.
w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt 2

Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855 oraz z 2018 r. poz. 50 i 650) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowy zakres informacji zawartych w rejestrze, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanym dalej "rejestrem";
2)
sposób prowadzenia rejestru oraz jego wzór;
3)
zakres i tryb przekazywania informacji, o których mowa w art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanej dalej "ustawą";
4)
zakres informacji, o których mowa w art. 11 ust. 3 ustawy, które umieszcza się na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii.
Poza informacjami określonymi w art. 11 ust. 2 ustawy rejestr zawiera następujące informacje:
1)
miejsce prowadzenia działalności nadzorowanej:
a)
o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-l, n oraz p, a także w art. 4 ust. 3 ustawy,
b)
prowadzonej przez przedsiębiorstwo i zakład zatwierdzony lub warunkowo zatwierdzony na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1069/2009";
2)
numer telefonu, faksu, e-mail oraz, jeżeli to możliwe, położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej (GIS) - w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy;
3)
numer siedziby stada w rozumieniu przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, jeżeli został nadany - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy;
4)
źródła poboru wody wykorzystywanej przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy, a także miejsca usuwania wody;
5)
status zdrowotny gospodarstwa, z uwzględnieniem statusu strefy lub enklawy, na terenie której jest położone to gospodarstwo, lub status zdrowotny miejsc prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
6)
typ systemu oczyszczania ścieków - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret drugie ustawy;
7)
gatunki zwierząt akwakultury utrzymywane przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
8)
numer decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i ustawy;
9)
dotyczące:
a)
nazwy przedsiębiorstwa albo zakładu, w którym jest prowadzona działalność nadzorowana,
b)
produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych będących przedmiotem prowadzonej działalności nadzorowanej oraz kategorie tych produktów, ustalone zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009

- w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009.

1. 
Rejestr prowadzi się w postaci elektronicznej w sposób zapewniający możliwość edycji, kopiowania oraz wydruku gromadzonych informacji.
2. 
Zmian informacji zawartych w rejestrze dokonuje się w taki sposób, aby widoczna była zarówno treść poprawiona, jak i wprowadzona.
Wzór rejestru prowadzonego w postaci elektronicznej w jego zwizualizowanej postaci jest określony w załączniku do rozporządzenia.
Informacje zawarte w rejestrze oraz informacje o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w rejestrze powiatowy lekarz weterynarii przekazuje w formie dokumentu elektronicznego zapisanego w sposób umożliwiający edycję, kopiowanie oraz wydruk przekazanych informacji:
1)
do 15. dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni:
a)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1:
lit. a-c, f-h oraz j-l ustawy,
lit. i oraz p ustawy, z wyłączeniem zakresu informacji określonego w pkt 2 lit. b,
b)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009 - w zakresie informacji o miejscu zamieszkania i adresie albo siedzibie i adresie podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009, o decyzjach, o których mowa w art. 8 ust. 1a pkt 1 i 3 oraz ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy, oraz o dacie wpisu i wykreślenia z rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009;
2)
niezwłocznie:
a)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. d oraz e ustawy,
b)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy - w zakresie informacji o statusach zdrowotnych, o których mowa w § 2 pkt 5,
c)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009, z wyłączeniem zakresu informacji określonego w pkt 1 lit. b.
1. 
Na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii umieszcza się informacje wprowadzane do rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-l oraz p, a także w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009.
2. 
Informacje zamieszczane na stronie internetowej, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1)
imię, nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli numer taki został nadany, siedzibę i adres podmiotu;
2)
weterynaryjny numer identyfikacyjny, jeżeli został nadany;
3)
określenie rodzaju i zakresu prowadzonej działalności nadzorowanej;
4)
informacje o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3, ust. 1a pkt 1 i 3, ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 lub ust. 3 ustawy;
5)
datę wpisu i wykreślenia z rejestru;
6)
miejsce prowadzenia działalności nadzorowanej;
7)
numer telefonu, faksu, e-mail oraz, jeżeli to możliwe, położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej (GIS) - w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy;
8)
źródła poboru wody wykorzystywanej przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy, a także miejsca usuwania wody;
9)
status zdrowotny gospodarstwa, z uwzględnieniem statusu strefy lub enklawy, na terenie której jest położone to gospodarstwo, lub status zdrowotny miejsc prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
10)
typ systemu oczyszczania ścieków - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret drugie ustawy;
11)
gatunki zwierząt akwakultury utrzymywane przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
12)
numer decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i ustawy;
13)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009:
a)
nazwę przedsiębiorstwa albo zakładu, w którym jest prowadzona działalność nadzorowana,
b)
produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne będące przedmiotem prowadzonej działalności nadzorowanej oraz kategorie tych produktów, zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009.
Rejestr, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy, prowadzony na podstawie dotychczas obowiązujących przepisów, może być prowadzony do dnia 31 października 2018 r.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z wyjątkiem § 6, który wchodzi w życie z dniem 30 listopada 2018 r. 3

ZAŁĄCZNIK

WZÓR

REJESTR PODMIOTÓW PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ NADZOROWANĄ

A. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. A-H, J-L ORAZ N USTAWY1)

Lp.Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego działalność nadzorowanąNumer

PESEL2),3)

NIP2),4)Weterynaryjny numer

identyfikacyjny4) lub numer siedziby stada4),5)

Rodzaj i zakres prowadzonej działalnościInformacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)Miejsce prowadzenia działalnościDataUwagi
nr

decyzji

data wydaniaw sprawiewpisu do rejestruwykreślenia z rejestru
12345678910

1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) W przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy, o której mowa w odnośniku 1.

B.

I. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET PIERWSZE ORAZ LIT. P USTAWY1) - RYBY

Informacje o podmiocieGospodarstwo 1Gospodarstwo 2
123
1. Podmiot prowadzący działalność nadzorowaną1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo

1.2.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo

Numer PESEL2),3)Numer PESEL2),3)
NIP2),4)NIP2),4)
1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny

(dla każdego gospodarstwa)

2.1.2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) (dla każdego gospodarstwa)3.1.3.2.
4. Utrzymywane gatunki6)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych

chorób zakaźnych zwierząt

4.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

4.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
akwakultury) TAK - obecne gatunki - wektoryŁ TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych4.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektoryŁ TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi4.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektoryŁ TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.4. Zakaźna anemia łososia4.2.4. Zakaźna anemia łososia
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektoryŁ TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.5. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego4.2.5. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe

Ł TAK - obecne gatunki - wektory

Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe

Ł TAK - obecne gatunki - wektory

5. Stwierdzony stan zdrowia7) (dla każdego gospodarstwa)5.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna5.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna
5.1.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.1.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.1.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.1.4. Ł Inne5.2.1.4. Ł Inne
5.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych5.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych
5.1.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.2.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.2.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.2.4. Ł Inne5.2.2.4. Ł Inne
5.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi5.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi
5.1.3.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.3.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.3.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.3.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.3.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.3.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.3.4. Ł Inne5.2.3.4. Ł Inne
5.1.4. Zakaźna anemia łososia5.2.4. Zakaźna anemia łososia
5.1.4.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.4.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.4.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.4.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.4.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.4.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.4.4. Ł Inne5.2.4.4. Ł Inne
5.1.5. Zakaźna martwica trzustki8)5.2.5. Zakaźna martwica trzustki8)
5.1.5.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.5.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.5.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.5.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.5.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.5.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.5.4. Ł Inne5.2.5.4. Ł Inne
5.1.6. Gyrodaktyloza5.2.6. Gyrodaktyloza
(Gyrodactylus scilaris)8)(Gyrodactylus scilaris)8)
5.1.6.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.6.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.6.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.6.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.6.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.6.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.6.4. Ł Inne5.2.6.4. Ł Inne
5.1.7. Bakteryjna choroba nerek8)5.2.7. Bakteryjna choroba nerek8)
5.1.7.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.7.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.7.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.1.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.7.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.7.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.7.4. Ł Inne5.2.7.4. Ł Inne
5.1.8. Inne choroby9)5.2.8. Inne choroby9)
5.1.8.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.8.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.8.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.8.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.8.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.8.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.8.4. Ł Inne5.2.8.4. Ł Inne
5.1.9. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego5.2.9. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego
5.1.9.1. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.9.1. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.9.2. Ł Inne5.2.9.2. Ł Inne
6. Typ gospodarstwa10)6.1.1. Ł Słonowodne klatki/przegrody/sadze6.2.1. Ł Słonowodne klatki/przegrody/sadze
(dla każdego gospodarstwa)6.1.2. Ł Słonowodne stawy6.2.2. Ł Słonowodne stawy
6.1.3. Ł Słonowodne baseny/tory wodne6.2.3. Ł Słonowodne baseny/tory wodne
6.1.4. Ł Zamknięta woda słona (recyrkulacja)6.2.4. Ł Zamknięta woda słona (recyrkulacja)
6.1.5. Ł Słodkowodne klatki/przegrody/sadze6.2.5. Ł Słodkowodne klatki/przegrody/sadze
6.1.6. Ł Słodkowodne stawy6.2.6. Ł Słodkowodne stawy
6.1.7. Ł Słodkowodne baseny/tory wodne6.2.7. Ł Słodkowodne baseny/tory wodne
6.1.8. Ł Zamknięta woda słodka (recyrkulacja)6.2.8. Ł Zamknięta woda słodka (recyrkulacja)
6.1.9. Ł Obiekt badawczy6.2.9. Ł Obiekt badawczy
6.1.10. Ł Stacja kwarantanny6.2.10. Ł Stacja kwarantanny
6.1.11. Ł Inne6.2.11. Ł Inne
7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie10) (dla każdego gospodarstwa)7.1.1. Ł Wylęgarnia7.2.1. Ł Wylęgarnia
7.1.2. Ł Podchów1.2.2. Ł Podchów
7.1.3. Ł Wylęg wyjściowy1.2.3. Ł Wylęg wyjściowy
7.1.4. Ł Chów do spożycia przez ludzi1.2.4. Ł Chów do spożycia przez ludzi
7.1.5. Ł Łowiska typu "wpuść i złów"1.2.5. Ł Łowiska typu "wpuść i złów"
7.1.6. Ł Inne1.2.6. Ł Inne
8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Datawpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1

ustawy1),11)

wykreślenia z rejestru
12. Uwagi

1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) Jeżeli to możliwe.

6) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy Rady 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

7) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

8) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw wymienionych w załączniku I lub II do decyzji Komisji 2010/221/UE z dnia 15 kwietnia 2010 r. zatwierdzającej krajowe środki w zakresie ograniczania wpływu niektórych chorób zwierząt akwakultury i dzikich zwierząt wodnych zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE (Dz. Urz. UE L 98 z 20.04.2010, str. 7, z późn. zm.) w odniesieniu do tej choroby.

9) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

10) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

11) Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.

II. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET PIERWSZE ORAZ LIT. P USTAWY1) - MIĘCZAKI

Informacje o podmiocieGospodarstwo 1Gospodarstwo 2
123
1. Podmiot prowadzący działalność nadzorowaną1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków

1.2.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków

Numer PESEL2),3)Numer PESEL2),3)
NIP2),4)NIP2),4)
1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli)2.1.2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)3.1.3.2.
4. Utrzymywane gatunki6) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków i uwzględniając jego narażenie na4.1.1. Marteilioza (Marteilia refringens)4.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)
występowanie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektoryŁ TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)4.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektoryŁ TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.3. Bonamioza (Bonamia exitiosa)4.2.3. Bonamioza (Bonamia exitiosa)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektoryŁ TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.4. Perkinsoza (Perkinsus marinus)4.2.4. Perkinsoza (Perkinsus marinus)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektoryŁ TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.5. Mikrocytoza (Microcytos mackini)4.2.5. Mikrocytoza (Microcytos mackini)
ŁNIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektoryŁ TAK - obecne gatunki - wektory
5. Stwierdzony stan zdrowia7) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa 5.1.1. Marteilioza (Marteilia refringens)5.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)
lub obszaru hodowli mięczaków)5.1.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.1.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.1.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.1.4. Ł Inne5.2.1.4. Ł Inne
5.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)5.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)
5.1.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.2.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.2.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.2.4. Ł Inne

5.1.3. Inne choroby8)

5.2.2.4. Ł Inne

5.2.3. Inne choroby8)

5.1.3.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.3.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.3.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.3.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.3.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.3.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.3.4. Ł Inne

5.1.4. Bonamioza (Bonamia exitiosa)

5.1.4.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.1.4.2. Ł Inne

5.1.5. Perkinsoza (Perkinsus marinus)

5.1.5.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.1.5.2. Ł Inne

5.1.6. Mikrocytoza

(Microcytos mackini)

5.1.6.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.1.6.2. Ł Inne

5.2.3.4. Ł Inne

5.2.4. Bonamioza (Bonamia exitiosa)

5.2.4.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.2.4.2. Ł Inne

5.2.5. Perkinsoza (Perkinsus marinus)

5.2.5.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.2.5.2. Ł Inne

5.2.6. Mikrocytoza

(Microcytos mackini)

5.2.6.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.2.6.2. Ł Inne

6. Typ gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków9) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru 6.1.1. Ł Otwarta hodowla mięczaków6.2.1. Ł Otwarta hodowla mięczaków
hodowli mięczaków)6.1.2. Ł Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja)6.2.2. Ł Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja)
6.1.3. Ł Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania6.2.3. Ł Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania
6.1.4. Ł Obszar hodowli mięczaków6.2.4. Ł Obszar hodowli mięczaków
6.1.5. Ł Obiekt badawczy6.2.5. Ł Obiekt badawczy
6.1.6. Ł Stacja kwarantanny6.2.6. Ł Stacja kwarantanny
6.1.7. Ł Inne6.2.7. Ł Inne
7. Rodzaj produkcji prowadzonej w 7.1.1. Ł Wylęgarnia7.2.1. Ł Wylęgarnia
gospodarstwie lub na obszarze hodowli mięczaków9) (odpowiednio dla każdego 7.1.2. Ł Podchów7.2.2. Ł Podchów
gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)7.1.3. Ł Chów młodych osobników7.2.3. Ł Chów młodych osobników
7.1.4. Ł Inne7.2.4. Ł Inne
8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Datawpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy1),10)
wykreślenia z rejestru
12. Uwagi

1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) Jeżeli to możliwe.

6) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

7) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków są objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlegają środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

8) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

9) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

10) Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.

III. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET PIERWSZE ORAZ LIT. P USTAWY1) - SKORUPIAKI

Informacje o podmiocieGospodarstwo 1Gospodarstwo 2
123
1. Podmiot prowadzący działalność nadzorowaną1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo

1.2.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo

Numer PESEL2),3)Numer PESEL2),3)
NIP2),4)NIP2),4)
1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny

(dla każdego gospodarstwa)

2.1.2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) (dla każdego gospodarstwa)3.1.3.2.
4. Utrzymywane gatunki6)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe

4.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe

Ł TAK - obecne gatunki-wektoryŁ TAK - obecne gatunki-wektory
4.1.2. Zespół Taura (Taura Syndrome)4.2.2. Zespół Taura (Taura Syndrome)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki-wektoryŁ TAK - obecne gatunki-wektory
4.1.3. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease)4.2.3. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektoryŁ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliweŁ TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki-wektoryŁ TAK - obecne gatunki-wektory
5. Stwierdzony stan zdrowia7) (dla każdego gospodarstwa)5.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)5.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)
5.1.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.1.2. ŁObjęte programem nadzoru5.2.1.2. Ł Objęte programem nadzoru
5. 1.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu

5.1.1.4. Ł Inne

5.2.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu

5.2.1.4. Ł Inne

5.1.2. Inne choroby8) 5.2.2. Inne choroby8)
5.1.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby5.2.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.2.2. Ł Objęte programem nadzoru5.2.2.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.2.4. Ł Inne5.2.2.4. Ł Inne
5.1.3. Zespół Taura (Taura Syndrome)5.2.3. Zespół Taura (Taura Syndrome)
5.1.3.1. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.3.1. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.3.2. Ł Inne5.2.3.2. Ł Inne
5.1.4. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease)5.2.4. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease)
5.1.4.1. Ł Brak informacji o skażeniu5.2.4.1. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.4.2. Ł Inne5.2.4.2.Ł Inne
6. Typ gospodarstwa9)6.1.1. Ł Laguna/przegrody/sadze6.2.1. Ł Laguna/przegrody/sadze
(dla każdego gospodarstwa)
6.1.2. Ł Stawy lądowe6.2.2. Ł Stawy lądowe
6.1.3. Ł Baseny/tory wodne6.2.3. Ł Baseny/tory wodne
6.1.4. Ł Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja)6.2.4. Ł Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja)
6.1.5. Ł Obiekt badawczy6.2.5. Ł Obiekt badawczy
6.1.6. Ł Stacja kwarantanny6.2.6. Ł Stacja kwarantanny
6.1.7. Ł Inne6.2.1. Ł Inne
7. Rodzaj produkcji prowadzonej w 7.1.1. Ł Wylęgarnia7.2.1. Ł Wylęgarnia
gospodarstwie9)7.1.2. Ł Podchów1.2.2. Ł Podchów
(dla każdego gospodarstwa)7.1.3. Ł Chów młodych osobników1.2.3. Ł Chów młodych osobników
7.1.4. Ł Inne1.2.4. Ł Inne
8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Datawpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy1),10)
wykreślenia z rejestru
12. Uwagi

1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) Jeżeli to możliwe.

6) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

7) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem eliminowania choroby lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

8) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

9) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

10) Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.

IV. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET DRUGIE USTAWY1) - ZAKŁADY PRZETWÓRCZE

Informacja o podmiocie
12
1. Zakład przetwórczy1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres zakładu przetwórczego
Numer PESEL2),3)
NIP2,4)
1.1.2. Adres lub lokalizacja (numer telefonu i faksu oraz e-mail)
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny2.1.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5)3.1.
4. Przetwarzane gatunki4.1.1. Ł Ryby

4.1.2. Ł Mięczaki

4.1.3. Ł Skorupiaki

5. Typ systemu oczyszczania ścieków
6.

Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)

nr decyzji
data wydania
w sprawie
7. Datawpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy1)
wykreślenia z rejestru
8. Uwagi

1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) Jeżeli to możliwe.

C. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 4 UST. 3 USTAWY1), ORAZ DZIAŁALNOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW I ZAKŁADÓW ZATWIERDZONYCH LUB WARUNKOWO ZATWIERDZONYCH NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 LUB ART. 44 UST. 2 ROZPORZĄDZENIA NR 1069/20092)

Lp.Weterynaryjny numer

identyfikacyjny

Imię i nazwisko albo nazwa podmiotu, przedsiębiorstwa lub zakładuMiejsce prowadzenia działalnościKategorie produktów3)Działalność4)Produkty 4)Działalność towarzysząca4)UwagiInne3)
województwomiastokod pocztowy
123456789101112

1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.).

3) Zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego).

4) Informacje wprowadza się przy użyciu kodów oznaczających rodzaj i zakres prowadzonej działalności albo produkty będące przedmiotem prowadzonej działalności, zgodnych z opublikowanymi na stronie Komisji Europejskiej specyfikacjami technicznymi, o których mowa w załączniku XVI w rozdziale II w ust. 3 rozporządzenia Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz. Urz. UE L 54 z 26.02.2011, str. 1, z późn. zm.).

5) Informacje o miejscu zamieszkania i adresie albo siedzibie i adresie podmiotu, decyzjach, o których mowa w art. 8 ust. 1a pkt 1 i 3 oraz ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, dacie wpisu i wykreślenia z rejestru, informacje pomocnicze, ułatwiające sprawowanie przez organ prowadzący rejestr nadzoru nad podmiotem, przedsiębiorstwem lub zakładem, a także numer NIP, jeżeli został nadany oraz numer PESEL, a w przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2325).
2 Niniejsze rozporządzenie:

- wykonuje decyzję Komisji 2008/392/WE z dnia 30 kwietnia 2008 r. wdrażającą dyrektywę Rady 2006/88/WE w odniesieniu do informacyjnej strony internetowej udostępniającej drogą elektroniczną informacje na temat przedsiębiorstw produkcyjnych sektora akwakultury oraz zatwierdzonych zakładów przetwórczych (Dz. Urz. UE L 138 z 28.05.2008, str. 12),

- w zakresie swojej regulacji wdraża dyrektywę Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, Dz. Urz. UE L 140 z 01.06.2007, str. 59, Dz. Urz. UE L 50 z 23.02.2008, str. 71, Dz. Urz. UE L 117 z 01.05.2008, str. 27, Dz. Urz. UE L 297 z 26.10.2012, str. 26 oraz Dz. Urz. UE L 44 z 14.02.2014, str. 45).

3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 sierpnia 2016 r. w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną (Dz. U. poz. 1314), które traci moc na podstawie art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 23 września 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia zwalczania chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. poz. 1605) z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.