Przeliczenie stawek obowiązującej taryfy celnej na nową jednostkę pieniężną.
Dz.U.1928.15.112
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ
z dnia 13 lutego 1928 r.
o przeliczeniu stawek obowiązującej taryfy celnej na nową jednostkę pieniężną.
Stosownie do art. 18 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 5 listopada 1927 r. w sprawie zmiany ustroju pieniężnego (Dz. U. R. P. Nr. 97, poz. 855) stawki obowiązującej taryfy celnej, wyrażone w złotych, jako jednostce monetarnej, określonej w art. 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 20 stycznia 1924 r. w przedmiocie systemu monetarnego (Dz. U. R. P. Nr. 37, poz. 401), ulegają przeliczeniu na nową jednostkę pieniężną, ustaloną rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 13 października 1927 r. o stabilizacji złotego (Dz. U. R. P. Nr. 88, poz. 790) według następującej skali:
Wynikające z przeliczenia powyższego końcówki stawek celnych poniżej 10 groszy opuszcza się.
Postanowienia art. 1 niniejszego rozporządzenia nie dotyczą niedoborów i nadwyżek należności celnych, powstałych wskutek niewłaściwego oclenia, o ile pierwotny niewłaściwy wymiar tych należności został uskuteczniony przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie trzydziestego dnia po ogłoszeniu i obowiązuje na całym obszarze celnym Rzeczypospolitej Polskiej.
ZAŁĄCZNIK Nr 1
LISTA A.
LISTA A.
Pozycja taryfy celnej | Nazwa towaru |
z 5. | Warzywa i okopowe: |
1) świeże: | |
a) ziemniaki | |
I. przywożone w okresie od 15.II - 15.VII. | |
c) kapusta głowiasta | |
I. przywożona w okresie od 1.VI do 15.VII. | |
z 6. | Owoce i jagody: |
1) jabłka świeże | |
2) owoce i jagody świeże, solone, moczone oprócz osobno wymienionych | |
4) pomarańcze i mandarynki | |
6) winogrona świeże | |
Uwaga: Winogrona do tłoczenia, za pozwoleniem Ministerstwa Skarbu. | |
7) ananasy świeże. | |
7 p. 1, 2, 3, 4, 5, 6 i uwaga do poz. 7. | Suszone i suche owoce i jagody, wszystko niecukrzone z wyjątkiem wymienionych w p. 7 i w uwadze do p. 6. |
9. | Kapary, oliwki zielone i czarne. |
10 p. 3. | Chleb świętojański. |
11 p. 1, 2, 3 i uwaga | Orzechy. |
13 p. 1, 2, 3 i uwagi 1 i 2. | Pasztety i przyprawy. |
14. | Grzyby. |
15 p. 1, 2, 3 i uwagi 1 i 2. | Korzenie, |
24 p. 2, 3, 4, 5, 6, 8. | Wyroby cukiernicze oraz przetwory z owoców i jagód, z wyjątkiem wymienionych w p. 1, 7, 9 i 10. |
z 27. | Arak, rum, koniak, śliwowica i inne wódki, spirytus (spiritus vini) surowy i oczyszczony; wszelkiej mocy likiery i nalewki: |
1) arak, rum, koniak, śliwowica i inne wódki | |
2) likiery, nalewki, ekstrakty, esencje i etery owocowe z domieszką alkoholu, w opakowaniu wszelkiego rodzaju, łacinie z wagą bezpośredniego opakowania. | |
28 bez uwagi 3. | Wina winogronowe, owocowe i jagodowe. |
z 35. | Sery: |
1) wszelkie osobno niewymienione, łącznie z wagą bezpośredniego opakowania. | |
z 37. | Ryby i kawior: |
1) ryby żywe i nieżywe świeże (mrożone i śnięte); ikra: | |
a) pstrągi, łososie, turboty, sole, jesiotry, bieługi, sieje (sigi), węgorze | |
2) ryby wszelkie: marynowane, w oliwie, occie, faszerowane, z dodatkiem przypraw, sosów, korzeni lub inaczej przyrządzone, oprócz osobno wymienionych | |
3) ryby: solone, wędzone i suszone oprócz osobno wymienionych: | |
a) solone: | |
I. wymienione w p. 1 lit. a) | |
b) wędzone i suszone: | |
I. wymienione w p. 1 lit. a) | |
5) kawior. | |
38. | Ostrygi, raki, homary, krewetki, ślimaki i t. p. |
56 p. 2, 3, 4, 5 | Futra z wyjątkiem wymienionych w p. 1. |
57 p. 3. | Obuwie skórzane lakierowane i t. d. (cały punkt). |
Uwaga 1: Skóry na obuwie, skrojone lub zszyte (cholewki, wierzchy): | |
b) należące do p. 3 niniejszej pozycji. | |
57 p. 4 a I). | Rękawiczki skórzane wszelkiego rodzaju, |
II). | Wyroby kaletnicze i galanteryjne, jako to: torebki, woreczki, portmonetki, portcygary, portfele, notesy i t. p. |
Uwaga: Skóry skrojone (nieuszyte) na wyroby wymienione: | |
a) w p. 4 lit. a) I niniejszej pozycji | |
b) w p. 4 lit. a) II niniejszej pozycji. | |
62 p. 11. | Rośliny żyjące: |
c) drzewa, krzewy i rośliny żyjące, kwitnące lub w pączkach, z ziemią lub bez, w opakowaniu wszelkiego rodzaju. | |
62 p. 13. | Kwiaty, liście i wyroby z nich. |
67. | Kamienie szlachetne; kamienie do ozdoby prawdziwe i sztuczne, |
76 p. 3, 4, 5, 6. | Wyroby porcelanowe, objęte temi punktami. |
78 p. 1. | Szyby lustrzane lustra, szkło taflowe grubości powyżej 5 mm. z wyjątkiem wymienionych w p. 7. |
108 p. 9. | Kwas salicylowy. |
112 p. 16 c) | Sulfokwasy związków, wyszczególnionych pod lit. a) i b), oprócz osobno wymienionych |
p. 17 a) | nitrobenzol i t. d. |
b) | dwunitrobenzol i t. d. |
d) | dwufenyloamin i t. d. |
g) | benzydyna |
h) | chlorbenzol i t. d. |
k) | kwasy amino-oksysulfonowe |
l) | kwasy aminosulionowe |
p. 25 a) | nitro, oksyamino i chlorowco-pochodne, oprócz osobno wymienionych |
112 p. 20 | fenacetyna i t. d. |
112 p. 24 | sztuczne przetwory słodzące i t. d. |
113. | Przetwory farmaceutyczne i nasycone środki opatrunkowe. |
118. | Wody aromatyczne bez spirytusu. |
119 p. 1, 2, 3. | Kosmetyki i pachnidła, z wyjątkiem p. 4. |
120 p. 1. | Mydła toaletowe i lecznicze i t. d. |
135 (bez uwagi) | Organiczne związki barwiące syntetyczne i t. d. |
148 p. 2 a, b) | wyroby ze złota i platyny i t. d. |
p. 3 a, b) | wyroby ze srebra i t. d. |
158. | Wyroby nożownicze. |
159. | Broń ręczna i t. d. |
169 p. 20 d) oraz uwaga 1, o ile dotyczy p. 20 d) | lampki katodowe (radjotechniczne) |
169 p. 29 a, b) | aparaty do radjostacyj. |
172. | Instrumenty muzyczne, |
173. | Wozy. |
177 p. 27. | Karty do gry. |
195 p. 1, 2, 3, 4, | Jedwabne: tkaniny i t. d, z wyjątkiem wymienionych w p. 5. |
196. | Fulary jedwabne i t. d. |
197. | Półjedwabne: chustki tkane i t. d. |
201. | Kaszmiry i t. d. |
203. | Dywany i t. d. |
205. | Materje i wyroby dziane, plecione i szmuklerskie. |
207. | Koronki i hafty i t. d. |
209 p. 4. | damskie i dziecinne: kapelusze, czapeczki i inne ubrania na głową i t. d. |
211. | Parasole, parasolki i laski z parasolami: |
p. 1 kryte tkaniną jedwabną i półjedwabną, p. 2-a). kryte innemi tkaninami-z pokryciem przybranem. | |
212. | Guziki i spinki. |
213. | Pióra ozdobne i sztuczne kwiaty. |
214. | Sieczka szklana i t. d. |
215. p. 1, 3, 4, 5, 6 a, b, c, e. | Wyroby galanteryjne i toaletowe, w całości lub rozebrane; zabawki dziecinne, z wyjątkiem towarów wymienionych w p. 2 i p. 6 d). |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
LISTA B.
LISTA B.
Pozycja taryfy celnej | Nazwa towaru |
2 p. 2, 3, 4. | Ryż z wyjątkiem objętego p. 1-szym. |
z 3. | Mąka, kasza, słód, groch polerowany: |
1. mąka: | |
a) żytnia | |
17. | Żołędzie, cykorja i surogaty kawy: |
1. żołędzie suszone | |
2. palone: cykorja, zboże, żołędzie | |
3. inne surogaty kawy w kawałkach i ziarnkach, bez domieszki kawy | |
Uwaga: Produkty, wymienione w tej pozycji, mielone lub sproszkowane, clą się według pozycji 18 pkt. 3. | |
18. | Kawa: |
1. surowa w ziarnkach | |
2. palona w ziarnkach lub mielona | |
3. surogaty kawy mielone i prasowane, łącznie z wagą bezpośredniego opakowania, | |
19. | Kakao w ziarnkach i łupinki kakaowe: |
1. kakao w ziarnkach | |
2. łupinki kakaowe. | |
20. | Herbata: |
1. wszelka oprócz wymienionej w pp. 2 i 3: | |
a) przywożona w opakowaniach, zawierających 1 kg. i mniej samej herbaty, łącznie z wagą bezpośredniego opakowania | |
b) w innych opakowaniach | |
2. herva matę: | |
a) przywożona w opakowaniach zawierających 1 kg. i mniej samej hervy, łącznie z wagą bezpośredniego opakowania | |
b) w innych opakowaniach | |
3. herbata cegiełkowa (czarna i zielona). | |
22. | Cukier: |
1. krystaliczny żółty, kryształ biały, mączka biała nierafinowana | |
2. rafinada w głowach, krążkach, laskach, płytach, rąbana, piłowana, prasowana, puder rafinowany; cukier lodowaty (kandys); melis (kryształ rafinowany); ulep rafinadowy; syrop rafinadowy | |
z 24. | 9. mace, pumpernikiel i inne t. p. specjalne pieczywa bez cukru. |
34. | Mięso, tłuszcze zwierzęce jadalne, oprócz osobno wymienionych, wędliny i szynki: |
1. mięso świeże, solone i mrożone | |
2. mięso gotowane, suszone, wędzone, marynowane, peklowane: | |
a) w opakowaniu hermetycznem - łącznie z wagą opakowania | |
b) w opakowaniu niehermetycznem | |
3. słonina, smalec: | |
a) słonina świeża, solona; smalec | |
b) słonina paprykowana, wędzona | |
4. wędliny, bekony, boczki, szynki | |
5. zwierzyna i ptactwo bite. | |
36. | Masło krowie i owcze. |
z 37. | Ryby i kawior: |
4. śledzie: | |
a) świeże mrożone | |
b) solone | |
z 39. | Artykuły spożywcze i pasza dla zwierząt: |
1. artykuły spożywcze: | |
a) jaja. | |
41. | Nawozy, kości surowe i przyrządzone: |
3. kości, poddane działaniu kwasu siarkowego: użyźniające komposty i pudrety | |
4. kości palone; mąka, śrut, popiół i węgiel z kości | |
5. superfosfaty mineralne | |
6. nawozy sztuczne mineralne, osobno niewymienione | |
7. błoto saturacyjne | |
8. preparaty i bakterje nawozowe | |
103 p. 5. | azotniak (cjanamid wapnia). |
138. | Rudy metaliczne i mineralne, żużle, szlamy rudne - w stanie rodzimym lub wzbogacone, prażone, w kawałkach, proszku, brykietach: |
1. żelazne: rudy, żużle i szlamy, oprócz pirytów i wypałków pirytowych, o zawartości żelaza 50% i mniej. | |
z 139. | Surowiec żelaza (surówka) w gęsiach, kawałkach i proszku: |
1. surówka wszelka, oprócz osobno wymienionych. | |
z 142. | Żelaziwo i stal: stare, lane i kute; fragment, łom, szmelc, wióry, również prasowane opiłki i proszek; stare belki i szyny o długości 1 metr i mniej: |
2. fragment i łom żeliwny (lany). | |
z 160. | 1. kosy i sierpy |
z 195. | 5. gaza młynarska. |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »