Przeliczenie stawek obowiązującej taryfy celnej na nową jednostkę pieniężną.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1928.15.112

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 lutego 1928 r.

ROZPORZĄDZENIE
PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ
z dnia 13 lutego 1928 r.
o przeliczeniu stawek obowiązującej taryfy celnej na nową jednostkę pieniężną.

Na podstawie art. 44 ust. 6 Konstytucji i ustawy z dnia 2 sierpnia 1926 r. o upoważnieniu Prezydenta Rzeczypospolitej do wydawania rozporządzeń z mocą ustawy (Dz. U. R. P. Nr. 78, poz. 443) postanawiam co następuje:

Stosownie do art. 18 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 5 listopada 1927 r. w sprawie zmiany ustroju pieniężnego (Dz. U. R. P. Nr. 97, poz. 855) stawki obowiązującej taryfy celnej, wyrażone w złotych, jako jednostce monetarnej, określonej w art. 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 20 stycznia 1924 r. w przedmiocie systemu monetarnego (Dz. U. R. P. Nr. 37, poz. 401), ulegają przeliczeniu na nową jednostkę pieniężną, ustaloną rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 13 października 1927 r. o stabilizacji złotego (Dz. U. R. P. Nr. 88, poz. 790) według następującej skali:

a)
dla towarów taryfą przywozową wyszczególnionych załączonej do niniejszego rozporządzenia liście A - według pełnej skali, czyli w stosunku 1 do 1,72;
b)
dla towarów, objętych taryfą przywozową, wyszczególnionych załączonej do niniejszego rozporządzenia liście B, oraz dla wszystkich towarów, objętych taryfą wywozową, - w stosunku 1 do 1, czyli że stawki od tych towarów, zachowując swą dotychczasową wysokość, rozumieją się w nowej jednostce pieniężnej;
c)
dla pozostałych towarów, objętych taryfą przywozową, niewymienionych w załączonych do niniejszego rozporządzenia listach A i B - w stosunku 1 do 1.30.

Wynikające z przeliczenia powyższego końcówki stawek celnych poniżej 10 groszy opuszcza się.

Postanowienia art. 1 niniejszego rozporządzenia nie dotyczą niedoborów i nadwyżek należności celnych, powstałych wskutek niewłaściwego oclenia, o ile pierwotny niewłaściwy wymiar tych należności został uskuteczniony przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.

Wykonanie niniejszego rozporządzenia porucza się Ministrowi Skarbu.

Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie trzydziestego dnia po ogłoszeniu i obowiązuje na całym obszarze celnym Rzeczypospolitej Polskiej.

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

LISTA A.

Pozycja taryfy celnejNazwa towaru
z 5.Warzywa i okopowe:
1) świeże:
a) ziemniaki
I. przywożone w okresie od 15.II - 15.VII.
c) kapusta głowiasta
I. przywożona w okresie od 1.VI do 15.VII.
z 6.Owoce i jagody:
1) jabłka świeże
2) owoce i jagody świeże, solone, moczone oprócz osobno wymienionych
4) pomarańcze i mandarynki
6) winogrona świeże
Uwaga: Winogrona do tłoczenia, za pozwoleniem Ministerstwa Skarbu.
7) ananasy świeże.
7 p. 1, 2, 3, 4, 5, 6 i uwaga do poz. 7.Suszone i suche owoce i jagody, wszystko niecukrzone z wyjątkiem wymienionych w p. 7 i w uwadze do p. 6.
9.Kapary, oliwki zielone i czarne.
10 p. 3.Chleb świętojański.
11 p. 1, 2, 3 i uwagaOrzechy.
13 p. 1, 2, 3 i uwagi 1 i 2.Pasztety i przyprawy.
14.Grzyby.
15 p. 1, 2, 3 i uwagi 1 i 2.Korzenie,
24 p. 2, 3, 4, 5, 6, 8.Wyroby cukiernicze oraz przetwory z owoców i jagód, z wyjątkiem wymienionych w p. 1, 7, 9 i 10.
z 27.Arak, rum, koniak, śliwowica i inne wódki, spirytus (spiritus vini) surowy i oczyszczony; wszelkiej mocy likiery i nalewki:
1) arak, rum, koniak, śliwowica i inne wódki
2) likiery, nalewki, ekstrakty, esencje i etery owocowe z domieszką alkoholu, w opakowaniu wszelkiego rodzaju, łacinie z wagą bezpośredniego opakowania.
28 bez uwagi 3.Wina winogronowe, owocowe i jagodowe.
z 35.Sery:
1) wszelkie osobno niewymienione, łącznie z wagą bezpośredniego opakowania.
z 37.Ryby i kawior:
1) ryby żywe i nieżywe świeże (mrożone i śnięte); ikra:
a) pstrągi, łososie, turboty, sole, jesiotry, bieługi, sieje (sigi), węgorze
2) ryby wszelkie: marynowane, w oliwie, occie, faszerowane, z dodatkiem przypraw, sosów, korzeni lub inaczej przyrządzone, oprócz osobno wymienionych
3) ryby: solone, wędzone i suszone oprócz osobno wymienionych:
a) solone:
I. wymienione w p. 1 lit. a)
b) wędzone i suszone:
I. wymienione w p. 1 lit. a)
5) kawior.
38.Ostrygi, raki, homary, krewetki, ślimaki i t. p.
56 p. 2, 3, 4, 5Futra z wyjątkiem wymienionych w p. 1.
57 p. 3.Obuwie skórzane lakierowane i t. d. (cały punkt).
Uwaga 1: Skóry na obuwie, skrojone lub zszyte (cholewki, wierzchy):
b) należące do p. 3 niniejszej pozycji.
57 p. 4 a I).Rękawiczki skórzane wszelkiego rodzaju,
II).Wyroby kaletnicze i galanteryjne, jako to: torebki, woreczki, portmonetki, portcygary, portfele, notesy i t. p.
Uwaga: Skóry skrojone (nieuszyte) na wyroby wymienione:
a) w p. 4 lit. a) I niniejszej pozycji
b) w p. 4 lit. a) II niniejszej pozycji.
62 p. 11.Rośliny żyjące:
c) drzewa, krzewy i rośliny żyjące, kwitnące lub w pączkach, z ziemią lub bez, w opakowaniu wszelkiego rodzaju.
62 p. 13.Kwiaty, liście i wyroby z nich.
67.Kamienie szlachetne; kamienie do ozdoby prawdziwe i sztuczne,
76 p. 3, 4, 5, 6.Wyroby porcelanowe, objęte temi punktami.
78 p. 1.Szyby lustrzane lustra, szkło taflowe grubości powyżej 5 mm. z wyjątkiem wymienionych w p. 7.
108 p. 9.Kwas salicylowy.
112 p. 16 c)Sulfokwasy związków, wyszczególnionych pod lit. a) i b), oprócz osobno wymienionych
p. 17 a)nitrobenzol i t. d.
b)dwunitrobenzol i t. d.
d)dwufenyloamin i t. d.
g)benzydyna
h)chlorbenzol i t. d.
k)kwasy amino-oksysulfonowe
l)kwasy aminosulionowe
p. 25 a)nitro, oksyamino i chlorowco-pochodne, oprócz osobno wymienionych
112 p. 20fenacetyna i t. d.
112 p. 24sztuczne przetwory słodzące i t. d.
113.Przetwory farmaceutyczne i nasycone środki opatrunkowe.
118.Wody aromatyczne bez spirytusu.
119 p. 1, 2, 3.Kosmetyki i pachnidła, z wyjątkiem p. 4.
120 p. 1.Mydła toaletowe i lecznicze i t. d.
135 (bez uwagi)Organiczne związki barwiące syntetyczne i t. d.
148 p. 2 a, b)wyroby ze złota i platyny i t. d.
p. 3 a, b)wyroby ze srebra i t. d.
158.Wyroby nożownicze.
159.Broń ręczna i t. d.
169 p. 20 d) oraz uwaga 1, o ile dotyczy p. 20 d)lampki katodowe (radjotechniczne)
169 p. 29 a, b)aparaty do radjostacyj.
172.Instrumenty muzyczne,
173.Wozy.
177 p. 27.Karty do gry.
195 p. 1, 2, 3, 4,Jedwabne: tkaniny i t. d, z wyjątkiem wymienionych w p. 5.
196.Fulary jedwabne i t. d.
197.Półjedwabne: chustki tkane i t. d.
201.Kaszmiry i t. d.
203.Dywany i t. d.
205.Materje i wyroby dziane, plecione i szmuklerskie.
207.Koronki i hafty i t. d.
209 p. 4. damskie i dziecinne: kapelusze, czapeczki i inne ubrania na głową i t. d.
211.Parasole, parasolki i laski z parasolami:
p. 1 kryte tkaniną jedwabną i półjedwabną, p. 2-a). kryte innemi tkaninami-z pokryciem przybranem.
212.Guziki i spinki.
213.Pióra ozdobne i sztuczne kwiaty.
214.Sieczka szklana i t. d.
215. p. 1, 3, 4, 5, 6 a, b, c, e.Wyroby galanteryjne i toaletowe, w całości lub rozebrane; zabawki dziecinne, z wyjątkiem towarów wymienionych w p. 2 i p. 6 d).

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

LISTA B.

Pozycja taryfy celnejNazwa towaru
2 p. 2, 3, 4.Ryż z wyjątkiem objętego p. 1-szym.
z 3.Mąka, kasza, słód, groch polerowany:
1. mąka:
a) żytnia
17.Żołędzie, cykorja i surogaty kawy:
1. żołędzie suszone
2. palone: cykorja, zboże, żołędzie
3. inne surogaty kawy w kawałkach i ziarnkach, bez domieszki kawy
Uwaga: Produkty, wymienione w tej pozycji, mielone lub sproszkowane, clą się według pozycji 18 pkt. 3.
18.Kawa:
1. surowa w ziarnkach
2. palona w ziarnkach lub mielona
3. surogaty kawy mielone i prasowane, łącznie z wagą bezpośredniego opakowania,
19.Kakao w ziarnkach i łupinki kakaowe:
1. kakao w ziarnkach
2. łupinki kakaowe.
20.Herbata:
1. wszelka oprócz wymienionej w pp. 2 i 3:
a) przywożona w opakowaniach, zawierających 1 kg. i mniej samej herbaty, łącznie z wagą bezpośredniego opakowania
b) w innych opakowaniach
2. herva matę:
a) przywożona w opakowaniach zawierających 1 kg. i mniej samej hervy, łącznie z wagą bezpośredniego opakowania
b) w innych opakowaniach
3. herbata cegiełkowa (czarna i zielona).
22.Cukier:
1. krystaliczny żółty, kryształ biały, mączka biała nierafinowana
2. rafinada w głowach, krążkach, laskach, płytach, rąbana, piłowana, prasowana, puder rafinowany; cukier lodowaty (kandys); melis (kryształ rafinowany); ulep rafinadowy; syrop rafinadowy
z 24.9. mace, pumpernikiel i inne t. p. specjalne pieczywa bez cukru.
34.Mięso, tłuszcze zwierzęce jadalne, oprócz osobno wymienionych, wędliny i szynki:
1. mięso świeże, solone i mrożone
2. mięso gotowane, suszone, wędzone, marynowane, peklowane:
a) w opakowaniu hermetycznem - łącznie z wagą opakowania
b) w opakowaniu niehermetycznem
3. słonina, smalec:
a) słonina świeża, solona; smalec
b) słonina paprykowana, wędzona
4. wędliny, bekony, boczki, szynki
5. zwierzyna i ptactwo bite.
36.Masło krowie i owcze.
z 37.Ryby i kawior:
4. śledzie:
a) świeże mrożone
b) solone
z 39.Artykuły spożywcze i pasza dla zwierząt:
1. artykuły spożywcze:
a) jaja.
41.Nawozy, kości surowe i przyrządzone:
3. kości, poddane działaniu kwasu siarkowego: użyźniające komposty i pudrety
4. kości palone; mąka, śrut, popiół i węgiel z kości
5. superfosfaty mineralne
6. nawozy sztuczne mineralne, osobno niewymienione
7. błoto saturacyjne
8. preparaty i bakterje nawozowe
103 p. 5.azotniak (cjanamid wapnia).
138.Rudy metaliczne i mineralne, żużle, szlamy rudne - w stanie rodzimym lub wzbogacone, prażone, w kawałkach, proszku, brykietach:
1. żelazne: rudy, żużle i szlamy, oprócz pirytów i wypałków pirytowych, o zawartości żelaza 50% i mniej.
z 139.Surowiec żelaza (surówka) w gęsiach, kawałkach i proszku:
1. surówka wszelka, oprócz osobno wymienionych.
z 142.Żelaziwo i stal: stare, lane i kute; fragment, łom, szmelc, wióry, również prasowane opiłki i proszek; stare belki i szyny o długości 1 metr i mniej:
2. fragment i łom żeliwny (lany).
z 160.1. kosy i sierpy
z 195.5. gaza młynarska.