§ 2. - Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne, świadczenia z ubezpieczeń społecznych oraz emerytury i renty dla pracowników zatrudnionych w niektórych uspołecznionych zakładach prowadzonych na podstawie umowy zlecenia lub umowy agencyjnej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1970.31.268

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 1970 r.
§  2.
1.
Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne za pracowników zatrudnionych w zakładach wymienionych w § 1, które prowadzone są na zasadzie zryczałtowanej odpłatności, stanowią miesięczne zarobki brutto tych pracowników ustalone w umowie o pracę, nie niższe jednak niż:
1)dla szefów kuchni3.000 zł,
2)dla kelnerów zatrudnionych:
a) w lokalach, w których pobiera się dodatek za obsługę2.500 zł,
b) w pozostałych lokalach2.200 zł,
3)dla bufetowych zatrudnionych:
a) w lokalach, w których pobiera się dodatek za obsługę2.200 zł,
b) w pozostałych lokalach2.000 zł,
4)dla kucharzy1.800 zł,
5)dla muzyków zatrudnionych:
a) w restauracjach3.000 zł,
b) w kawiarniach2.800 zł,
6)dla pozostałych pracowników zatrudnionych:
a) w zakładach gastronomicznych1.600 zł,
b) w innych zakładach1.700 zł.
2.
W miesiącach, w których pracownik nie przepracował wszystkich dni roboczych wskutek powstania lub ustania stosunku pracy albo wskutek pobierania zasiłku z ubezpieczenia na wypadek choroby i macierzyństwa, podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zarobek osiągnięty za dni faktycznie przepracowane w miesiącu, nie niższy jednak niż 1/25 odpowiedniej kwoty określonej w ust. 1 za każdy przepracowany dzień.