Pobieranie próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin.
Dz.U.2013.1549
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 27 listopada 2013 r.
w sprawie pobierania próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin 2
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
SPOSÓB POBIERANIA PRÓBEK PIERWOTNYCH DO BADAŃ
SPOSÓB POBIERANIA PRÓBEK PIERWOTNYCH DO BADAŃ
1.
Sposób pobierania próbek pierwotnych owoców w sadach i na plantacjach owocowych
Sposób pobierania próbek pierwotnych owoców w sadach i na plantacjach owocowych
1) truskawki - pobiera się je z 5 sąsiadujących ze sobą krzewów truskawki;
2) porzeczki lub winorośli - pobiera się grona owoców.
Tabela 1. Liczba miejsc pobierania próbek pierwotnych owoców
Drzewa owocowe | Krzewy owocowe | Truskawki, maliny itp. | |||
Powierzchnia uprawy (ha) | Liczba drzew | Powierzchnia uprawy (ha) | Liczba krzewów | Powierzchnia uprawy (ha) | Liczba miejsc |
do 0,5 | 5 | do 0,5 | 5-10 | do 0,1 | 5 |
> 0,5-1 | 10 | > 0,5-1 | 10-15 | > 0,1-0,5 | 10 |
> 1-10 | 20 | > 1-2 | 20 | > 0,5 | 20 |
> 10-30 | 25 | > 2 | 30 | ||
> 30 | min. 30 |
2.
Sposób pobierania próbek pierwotnych roślin okopowych i warzyw na plantacjach
Sposób pobierania próbek pierwotnych roślin okopowych i warzyw na plantacjach
1) po przekątnej powierzchni pola:
2) zakosami wzdłuż powierzchni pola:
W przypadku pobierania próbek pierwotnych:
1) ziemniaków oraz roślin korzeniowych - z jednego miejsca należy pobrać po kilka bulw spod 3 sąsiadujących ze sobą krzaków ziemniaków albo kilka sąsiadujących ze sobą roślin korzeniowych i oczyścić je na sucho z gleby;
2) kapusty brukselskiej - próbka pierwotna pobrana z jednego miejsca musi zawierać główki;
3) pomidora, ogórka i papryki - owoce pobiera się z różnych stron i różnych wysokości rośliny.
Tabela 2. Liczba miejsc pobierania próbek pierwotnych warzyw i roślin okopowych
Rośliny okopowe, warzywa | |
Powierzchnia uprawy (ha) | Liczba miejsc |
do 1 | 5-10 |
> 1-5 | 10-15 |
> 5-10 | 15-20 |
> 10-20 | 20-25 |
> 20 | 25-30 |
3.
Sposób pobierania próbek pierwotnych roślin zbożowych na plantacjach
Sposób pobierania próbek pierwotnych roślin zbożowych na plantacjach
1) po przekątnej powierzchni pola:
2) zakosami wzdłuż powierzchni pola:
Tabela 3. Liczba miejsc pobierania próbek pierwotnych roślin zbożowych
Rośliny zbożowe | |
Powierzchnia uprawy (ha) | Liczba miejsc (odcinków) |
do 2 | 10 |
> 2-5 | 15 |
> 5-10 | 20 |
> 10-20 | 25 |
> 20-30 | 30 |
> 30-50 | 40 |
> 50 | 50 |
4.
Sposób pobierania próbek pierwotnych gleby
Sposób pobierania próbek pierwotnych gleby
W przypadku pobierania próbek pierwotnych z obszaru o powierzchni:
1) do 1 ha - próbki pierwotne pobiera się z całej powierzchni tego obszaru;
2) powyżej 1 do 20 ha - próbki pierwotne pobiera się z wyznaczonej powierzchni, reprezentatywnej dla tego obszaru, o wielkości 1 ha;
3) powyżej 20 ha - próbki pierwotne pobiera się, wyznaczając na każde rozpoczęte 20 ha tego obszaru reprezentatywne powierzchnie próbobrania o wielkości 1 ha.
Z powierzchni wyznaczonej do pobierania próbek pierwotnych pobiera się 15-25 próbek pierwotnych o masie 0,2 kg, przy czym w przypadku pobierania próbek pierwotnych w szklarni pobiera się 5-10 próbek.
W przypadku pobierania próbek pierwotnych w szklarni z każdego segmentu zawierającego ten sam rodzaj gleby pobiera się odrębne próbki pierwotne.
5.
Sposób pobierania próbek pierwotnych owoców, roślin okopowych i warzyw oraz roślin zbożowych z miejsc przechowywania lub składowania
Sposób pobierania próbek pierwotnych owoców, roślin okopowych i warzyw oraz roślin zbożowych z miejsc przechowywania lub składowania
1) do 25 t - należy pobrać 5-10 próbek z całej powierzchni;
2) powyżej 25 do 250 t - należy wyznaczyć obszar próbobrania reprezentujący miejsce przechowywania lub składowania o wielkości 25 t i pobrać 5-10 próbek;
3) powyżej 250 t - należy na każde rozpoczęte 250 t wyznaczyć jeden obszar próbobrania reprezentatywny dla miejsca przechowywania lub składowania o wielkości 25 t i z każdego wydzielonego obszaru pobrać 5-10 próbek.
6.
Sposób pobierania próbek pierwotnych roślin ozdobnych, roślin przed osiągnięciem dojrzałości zbiorczej oraz innych roślin, niewymienionych w pkt 1-3, na plantacjach i z innych miejsc, w których rosną te rośliny
Sposób pobierania próbek pierwotnych roślin ozdobnych, roślin przed osiągnięciem dojrzałości zbiorczej oraz innych roślin, niewymienionych w pkt 1-3, na plantacjach i z innych miejsc, w których rosną te rośliny
1) po przekątnej powierzchni pola albo innego obszaru, na którym rosną te rośliny:
2) zakosami wzdłuż powierzchni pola albo innego obszaru, na którym rosną te rośliny:
Tabela 4. Liczba miejsc pobierania próbek pierwotnych roślin ozdobnych, roślin przed osiągnięciem dojrzałości zbiorczej oraz innych roślin, niewymienionych w pkt 1-3
Rośliny ozdobne, rośliny przed osiągnięciem dojrzałości zbiorczej oraz inne rośliny, niewymienione w pkt 1-3 | |
Powierzchnia (ha) | Liczba miejsc |
do 1 | 5-10 |
> 1-5 | 10-15 |
> 5-10 | 15-20 |
> 10-20 | 20-25 |
> 20 | 25-30 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
MINIMALNE WIELKOŚCI PRÓBEK LABORATORYJNYCH
MINIMALNE WIELKOŚCI PRÓBEK LABORATORYJNYCH
Lp. | Klasyfikacja produktu | Przykłady | Rodzaj pobieranej próbki pierwotnej | Minimalna wielkość każdej z próbek laboratoryjnych |
1 | Wszystkie świeże owoce Wszystkie świeże warzywa, w tym ziemniaki i buraki cukrowe, z wyłączeniem ziół | |||
1.1 | Świeże produkty o małych rozmiarach, jednostki < 25 g | owoce jagodowe, groch, fasola, kapusta brukselka, rzodkiewka | całe jednostki lub opakowania albo jednostki pobrane za pomocą przyboru do pobierania próbek | 1 kg |
1.2 | Świeże produkty o średnich rozmiarach, jednostki na ogół 25 g do 250 g | jabłka, marchew, ziemniaki, cebula, sałata, pomidory | całe jednostki | 1 kg (co najmniej 10 jednostek) |
1.3 | Świeże produkty o dużych rozmiarach, jednostki na ogół > 250 g | kapusta, ogórki, winogrona (w gronach) | całe jednostki | 2 kg (co najmniej 5 jednostek) |
2 | Rośliny strączkowe | strąki, suszone; groch, suszony | 1 kg | |
Rośliny zbożowe | nasiona zbóż | 1 kg | ||
Rośliny oleiste | nasiona rzepaku | 0,5 kg | ||
3 | Zioła | świeża nać pietruszki | całe jednostki | 0,5 kg |
inne. świeże | 0,2 kg | |||
4 | Rośliny ozdobne, rośliny przed osiągnięciem dojrzałości zbiorczej oraz inne rośliny, niewymienione w lp. 1-3 | liście, pędy roślin ozdobnych | całe rośliny albo części roślin | 0,2 kg |
5 | Gleba | |||
5.1 | Gleba kamienista | 2 kg | ||
5.2 | Gleba inna niż określona w lp. 5.1 | 1 kg |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
PROTOKÓŁ POBRANIA PRÓBKI LABORATORYJNEJ
PROTOKÓŁ POBRANIA PRÓBKI LABORATORYJNEJ
WYPEŁNIA LABORATORIUM | |
Data przyjęcia próbki do badania | |
Numer identyfikacyjny próbki: | |
Status badania: |
(pieczęć laboratorium)
...................................................................
(pieczęć jednostki organizacyjnej WIORiN)
..................................................................
(znak sprawy)
do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin
1. Próbka nr:.......................................................... 2. Dala pobrania próbki:...................
(numer próbki nadany przez próbkobiorcę)
3. Nr plomby:...............................
4. Rodzaj badania: urzędowa kontrola □ próbka interwencyjna □
inny (podać jaki) □ .................................
5. Rodzaj produkcji: konwencjonalna □ integrowana produkcja roślin □
inna (podać jaka) □ .................................
6. Miejsce pobrania próbki:
.......................................................................................................................................................
(miejscowość) (gmina) (województwo)
przechowalnia □ szklarnia □ tunel foliowy □
inspekt □ sad produkcyjny □ pole uprawne □
plantacja jagodowa □ inne (podać jakie) □ ............................
7. Dane identyfikacyjne podmiotu kontrolowanego:
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
8. Rodzaj próbki (gatunek, odmiana, pobrana część rośliny, gleba):
.......................................................................................................................................................
9. Sposób opakowania próbki: folia polietylenowa □ papier □ szkło □
inny (podać jaki) □ .........................
10. Wielkość próbki: ...............................
11. Powierzchnia uprawy (ha): ............................. albo wielkość partii (t): ...............................
12. Zastosowane przez podmiot kontrolowany środki ochrony roślin:
według ewidencji wykonywanych zabiegów □
według oświadczenia podmiotu kontrolowanego □
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
(nazwa, dawka, termin)
.......................................................................................................................................................
13. Uwagi:
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
Imię i nazwisko próbkobiorcy | Imię i nazwisko podmiotu kontrolowanego albo osoby przez niego upoważnionej |
.................................................................... | ................................................................... |
(wypełnić czytelnie) | (wypełnić czytelnie) |
podpis i pieczątka: | podpis: |
.................................................................. | ................................................................ |
14. Adnotacja laboratorium wykonującego badania, zgodnie z § 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 listopada 2013 r. w sprawie pobierania próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin (Dz. U. poz. 1549).
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
Imię i nazwisko osoby
sporządzającej adnotację
......................................
(wypełnić czytelnie)
podpis:
......................................
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »