§ 9. - Oznakowanie środków żywienia zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.168.1642

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 2003 r.
§  9.
1.
Oznakowanie premiksów zawiera następujące informacje:
1)
określenie "premiks";
2)
sposób bezpiecznego stosowania oraz przeciwwskazania i specjalne wymagania dotyczące stosowania;
3)
gatunek lub kategorię zwierząt, dla których premiks jest przeznaczony;
4)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy i podmiotu wprowadzającego premiks do obrotu;
5)
masę netto, a w przypadku premiksów płynnych - objętość lub masę netto;
6)
numer zgłoszenia lub zezwolenia na ich wytwarzanie.
2.
Poza informacjami wymienionymi w ust. 1 oznakowanie premiksów zawiera:
1)
w przypadku antybiotyków, stymulatorów wzrostu, kokcydiostatyków i innych środków farmaceutycznych:
a)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy dodatku paszowego i podmiotu wprowadzającego ten dodatek paszowy do obrotu,
b)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków paszowych,
c)
zawartość substancji czynnej,
d)
datę upływu okresu trwałości;
2)
w przypadku przeciwutleniaczy oraz konserwantów, barwników i pigmentów:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków paszowych,
b)
zawartość substancji czynnej, jeżeli maksymalny poziom tej substancji jest ustalony dla mieszanek paszowych w zezwoleniu na stosowanie danego dodatku paszowego;
3)
w przypadku witaminy E:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków,
b)
zawartość alfa-tokoferolu,
c)
datę upływu okresu trwałości;
4)
w przypadku pozostałych witamin, prowitamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków,
b)
zawartość substancji czynnej,
c)
datę upływu okresu trwałości;
5)
w przypadku mikroelementów:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków paszowych,
b)
zawartość mikroelementów, jeżeli ich maksymalny poziom jest ustalony dla mieszanek paszowych w zezwoleniu na stosowanie danego dodatku paszowego;
6)
w przypadku enzymów:
a)
nazwy substancji czynnych zgodnie z ich aktywnością enzymatyczną, określoną w zezwoleniu na ich stosowanie,
b)
numer identyfikacyjny Międzynarodowego Związku Biochemii (International Union of Biochemistry),
c)
jednostki aktywności wyrażane w mikromolach produktu wydzielanego na minutę przez 1 gram preparatu enzymatycznego, w tym:
-
jednostki aktywności na 1 gram - w przypadku sypkich preparatów enzymatycznych,
-
jednostki aktywności na 1 mililitr - w przypadku płynnych preparatów enzymatycznych,
d)
numer w rejestrze dodatków paszowych,
e)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy dodatku paszowego, jeżeli nie jest on podmiotem wprowadzającym ten dodatek do obrotu,
f)
datę upływu okresu trwałości,
g)
numer serii i datę wytworzenia,
h)
sposób bezpiecznego stosowania, w szczególności zalecane dawkowanie,
i)
wskazanie dodatkowych właściwości dodatku paszowego uzyskanych w procesie wytwarzania,
j)
określenie stabilności w procesie granulacji,
k)
wskazanie temperatury przechowywania;
7)
w przypadku mikroorganizmów:
a)
informacje dotyczące identyfikacji szczepów mikroorganizmów, zgodnie z wydanym zezwoleniem, w tym:

-– numer ewidencyjny szczepu mikroorganizmu,

-
liczbę jednostek tworzących kolonie (CFU na gram),
b)
numer w rejestrze dodatków paszowych,
c)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy dodatku paszowego, jeżeli nie jest on podmiotem wprowadzającym ten dodatek do obrotu,
d)
datę upływu okresu trwałości,
e)
wskazanie dodatkowych właściwości dodatku paszowego uzyskanych w procesie wytwarzania,
f)
określenie stabilności dodatku paszowego w procesie granulacji,
g)
wskazanie temperatury przechowywania;
8)
w przypadku pozostałych dodatków paszowych oraz dodatków paszowych z grup przeciwutleniaczy i mikroorganizmów, dla których nie został określony maksymalny poziom substancji czynnej:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków paszowych,
b)
zawartość substancji czynnej zastosowanego dodatku paszowego, jeżeli jego ilość może zostać określona w wyniku badań przeprowadzonych przy użyciu uznanych metodyk postępowania analitycznego.