§ 9. - Oznakowanie środków żywienia zwierząt.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.168.1642
Akt utracił moc Wersja od: 27 grudnia 2003 r.
§ 9.
1.
Oznakowanie premiksów zawiera następujące informacje:1)
określenie "premiks";2)
sposób bezpiecznego stosowania oraz przeciwwskazania i specjalne wymagania dotyczące stosowania;3)
gatunek lub kategorię zwierząt, dla których premiks jest przeznaczony;4)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy i podmiotu wprowadzającego premiks do obrotu;5)
masę netto, a w przypadku premiksów płynnych - objętość lub masę netto;6)
numer zgłoszenia lub zezwolenia na ich wytwarzanie.2.
Poza informacjami wymienionymi w ust. 1 oznakowanie premiksów zawiera:1)
w przypadku antybiotyków, stymulatorów wzrostu, kokcydiostatyków i innych środków farmaceutycznych:a)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy dodatku paszowego i podmiotu wprowadzającego ten dodatek paszowy do obrotu,b)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków paszowych,c)
zawartość substancji czynnej,d)
datę upływu okresu trwałości;2)
w przypadku przeciwutleniaczy oraz konserwantów, barwników i pigmentów:a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków paszowych,b)
zawartość substancji czynnej, jeżeli maksymalny poziom tej substancji jest ustalony dla mieszanek paszowych w zezwoleniu na stosowanie danego dodatku paszowego;3)
w przypadku witaminy E:a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków,b)
zawartość alfa-tokoferolu,c)
datę upływu okresu trwałości;4)
w przypadku pozostałych witamin, prowitamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu:a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków,b)
zawartość substancji czynnej,c)
datę upływu okresu trwałości;5)
w przypadku mikroelementów:a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków paszowych,b)
zawartość mikroelementów, jeżeli ich maksymalny poziom jest ustalony dla mieszanek paszowych w zezwoleniu na stosowanie danego dodatku paszowego;6)
w przypadku enzymów:a)
nazwy substancji czynnych zgodnie z ich aktywnością enzymatyczną, określoną w zezwoleniu na ich stosowanie,b)
numer identyfikacyjny Międzynarodowego Związku Biochemii (International Union of Biochemistry),c)
jednostki aktywności wyrażane w mikromolach produktu wydzielanego na minutę przez 1 gram preparatu enzymatycznego, w tym:-
jednostki aktywności na 1 gram - w przypadku sypkich preparatów enzymatycznych,-
jednostki aktywności na 1 mililitr - w przypadku płynnych preparatów enzymatycznych,d)
numer w rejestrze dodatków paszowych,e)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy dodatku paszowego, jeżeli nie jest on podmiotem wprowadzającym ten dodatek do obrotu,f)
datę upływu okresu trwałości,g)
numer serii i datę wytworzenia,h)
sposób bezpiecznego stosowania, w szczególności zalecane dawkowanie,i)
wskazanie dodatkowych właściwości dodatku paszowego uzyskanych w procesie wytwarzania,j)
określenie stabilności w procesie granulacji,k)
wskazanie temperatury przechowywania;7)
w przypadku mikroorganizmów:a)
informacje dotyczące identyfikacji szczepów mikroorganizmów, zgodnie z wydanym zezwoleniem, w tym:-– numer ewidencyjny szczepu mikroorganizmu,
-
liczbę jednostek tworzących kolonie (CFU na gram),b)
numer w rejestrze dodatków paszowych,c)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy dodatku paszowego, jeżeli nie jest on podmiotem wprowadzającym ten dodatek do obrotu,d)
datę upływu okresu trwałości,e)
wskazanie dodatkowych właściwości dodatku paszowego uzyskanych w procesie wytwarzania,f)
określenie stabilności dodatku paszowego w procesie granulacji,g)
wskazanie temperatury przechowywania;8)
w przypadku pozostałych dodatków paszowych oraz dodatków paszowych z grup przeciwutleniaczy i mikroorganizmów, dla których nie został określony maksymalny poziom substancji czynnej:a)
nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w rejestrze dodatków paszowych,b)
zawartość substancji czynnej zastosowanego dodatku paszowego, jeżeli jego ilość może zostać określona w wyniku badań przeprowadzonych przy użyciu uznanych metodyk postępowania analitycznego.