Oznakowanie środków żywienia zwierząt.
Dz.U.2003.168.1642
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 sierpnia 2003 r.
w sprawie oznakowania środków żywienia zwierząt
- również nazwę i adres podmiotu wprowadzającego te materiały paszowe do obrotu;
-– numer ewidencyjny szczepu mikroorganizmu,
- określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
DEKLARACJA ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM
DEKLARACJA ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych |
I. ZIARNO ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | 2 | 3 |
1 | Owies | - |
2 | Płatki owsiane | - skrobia |
3 | Śruta owsiana | - włókno surowe |
4 | Otręby i łuski owsiane | - włókno surowe |
5 | Jęczmień | - |
6 | Śruta jęczmienna | - włókno surowe |
7 | Białko jęczmienne | - białko ogólne, - skrobia |
8 | Ryż połamany | - skrobia |
9 | Otręby ryżowe (brązowe) | - włókno surowe |
10 | Otręby ryżowe (białe) | - włókno surowe |
11 | Otręby ryżowe z węglanem | - włókno surowe, |
wapnia | - węglan wapnia | |
12 | Mączka paszowa z ryżu | - włókno surowe, |
parzonego | - węglan wapnia | |
13 | Śruta ryżu pastewnego | - skrobia |
14 | Makuch z ryżowych zarodków | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
15 | Poekstrakcyjne zarodki ryżowe | - białko ogólne |
16 | Skrobia ryżowa | - skrobia |
17 | Proso | - |
18 | Żyto | - |
19 | Śruta żytnia | - skrobia |
20 | Mąka żytnia paszowa | - skrobia |
21 | Otręby żytnie | - włókno surowe |
22 | Sorgo | - |
23 | Pszenica | - |
24 | Śruta pszenna | - skrobia |
25 | Mąka pszenna paszowa | - włókno surowe |
26 | Otręby pszenne | - włókno surowe |
27 | Kiełki pszenne | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy | ||
28 | Gluten pszenny | - białko ogólne |
29 | Gluten pszenny paszowy | - białko ogólne, |
- skrobia | ||
30 | Skrobia pszenna | - skrobia |
31 | Żelowana skrobia pszenna | - skrobia |
32 | Orkisz | - |
33 | Pszenżyto | - |
34 | Kukurydza | - |
35 | Śruta kukurydziana | - włókno surowe |
36 | Otręby kukurydziane | - włókno surowe |
37 | Makuch z zarodków | - białko ogólne, |
kukurydzianych | - tłuszcz surowy | |
38 | Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane | - białko ogólne |
39 | Gluten paszowy kukurydziany | - białko ogólne, |
- skrobia, | ||
- tłuszcz surowy, jeśli > 4,5 % | ||
40 | Gluten kukurydziany | - białko ogólne |
41 | Skrobia kukurydziana | - skrobia |
42 | Żelowana skrobia kukurydziana | - skrobia |
43 | Słód kukurydziany | - białko ogólne |
44 | Młóto browarniane suszone | - białko ogólne |
45 | Wywar gorzelniczy zbożowy suszony | - białko ogólne |
46 | Wywar gorzelniczy ciemny suszony | - białko ogólne |
II. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Makuch z orzechów ziemnych i | - białko ogólne, |
częściowo łuszczonych | - tłuszcz surowy, | |
- włókno surowe | ||
2 | Śruta poekstrakcyjna arachidowa | - białko ogólne, |
z orzechów ziemnych częściowo łuszczonych | - włókno surowe | |
3 | Makuch z orzechów ziemnych | - białko ogólne, |
łuszczonych | - tłuszcz surowy, | |
- włókno surowe | ||
4 | Śruta poekstrakcyjna z | - białko ogólne, |
łuszczonych orzechów ziemnych | - włókno surowe | |
5 | Rzepak | - |
6 | Makuch rzepakowy | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
7 | Śruta poekstrakcyjna rzepakowa | - białko ogólne |
8 | Łuski nasion rzepaku | - włókno surowe |
9 | Śruta poekstrakcyjna z krokoszu | - włókno surowe, |
częściowo obłuszczonego | - białko ogólne | |
10 | Makuch z kopry | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
11 | Śruta poekstrakcyjna z kopry | - białko ogólne |
12 | Makuch z ziarna palmy | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
13 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna | - włókno surowe, |
palmy | - białko ogólne | |
14 | Nasiona soi toastowane | - |
15 | Śruta poekstrakcyjna sojowa | - białko ogólne, |
toastowana | - włókno surowe jeśli > 8 % | |
16 | Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana | - białko ogólne |
17 | Koncentrat białka sojowego | - białko ogólne |
18 | Olej roślinny | - zawartość wody, jeśli > 1 % |
19 | Łuski z nasion soi | - włókno surowe |
20 | Nasiona bawełny | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
21 | Śruta poekstrakcyjna z nasion | - włókno surowe, |
bawełny częściowo obłuszczonych | - białko ogólne | |
22 | Makuch z nasion bawełny | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
23 | Makuch z nasion Nigru | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
24 | Nasiona słonecznika | - |
25 | Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa | - białko ogólne |
26 | Śruta poekstrakcyjna z nasion | - włókno surowe, |
słonecznika częściowo obłuszczonych | - białko ogólne | |
27 | Nasiona lnu | - |
28 | Makuch lniany | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
29 | Śruta poekstrakcyjna lniana | - białko ogólne |
30 | Pulpa z oliwek | - włókno surowe, |
- białko ogólne | ||
31 | Makuch sezamowy | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
32 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna | - włókno surowe, |
kakaowego, częściowo obłuszczonego | - białko ogólne | |
33 | Łuski kakaowe | - włókno surowe |
III. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Ciecierzyca | - |
2 | Mączka z ekstrahowanych nasion guaru | - białko ogólne |
3 | Soczewica | - |
4 | Lędźwian siewny | - |
5 | Soczewica jadalna | - |
6 | Łubiny słodkie | - |
7 | Fasola toastowana | - |
8 | Groch | - |
9 | Śruta grochowa | - białko ogólne, |
- włókno surowe | ||
10 | Otręby grochowe | - włókno surowe |
11 | Bobik | - |
12 | Wyka jednokwiatowa | - |
13 | Wyka siewna | - |
IV. BULWY, KORZENIOWE, PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Wysłodki buraczane | - popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy, |
- całkowity cukier, w przeliczeniu na sacharozę, jeśli > 10,5 % | ||
2 | Melasa buraczana | - całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę, |
- zawartość wody, jeśli > 28 % | ||
3 | Wysłodki buraczane melasowane | - popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy, |
- cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, | ||
4 | Wywar melasowy z buraków | - białko ogólne, |
cukrowych | - zawartość wody, jeśli > 35 % | |
5 | Cukier z buraków cukrowych | - sacharoza |
6 | Batat | - skrobia |
7 | Maniok jadalny | - skrobia, |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy | ||
8 | Skrobia z manioku ekspandowana | - skrobia |
9 | Pulpa ziemniaczana | - |
10 | Skrobia ziemniaczana | - skrobia |
11 | Białko ziemniaczane | - białko ogólne |
12 | Płatki ziemniaczane | - skrobia, |
- włókno surowe | ||
13 | Koncentrat soku ziemniaczanego | - białko ogólne, |
- popiół surowy | ||
14 | Żelowana skrobia ziemniaczana | - skrobia |
V. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Strąki szarańczynu | - włókno surowe |
2 | Pulpa cytrusowa | - włókno surowe |
3 | Pulpa owocowa | - włókno surowe |
4 | Pulpa pomidorowa | - włókno surowe |
5 | Pestki winogronowe ekstrahowane | - włókno surowe, jeśli > 45 % |
6 | Pulpa winogronowa | - włókno surowe, jeśli > 25 % |
7 | Pestki winogronowe | - tłuszcz surowy, - włókno surowe, jeśli > 45 % |
VI. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE | ||
1 | Susz z lucerny - mączka | - białko ogólne, |
- włókno surowe, | ||
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy | ||
2 | Miazga z lucerny | - białko ogólne |
3 | Koncentrat białkowy z lucerny | - karoten, |
- białko ogólne | ||
4 | Susz z koniczyny - mączka | - popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy, |
- białko ogólne, | ||
- włókno surowe | ||
5 | Susz z traw - mączka | - popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy, |
- białko ogólne, | ||
- włókno surowe | ||
6 | Słoma zbożowa | - |
7 | Słoma zbożowa po obróbce | - sód, jeśli do obróbki użyto NaOH |
VII. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Melasa z trzciny cukrowej | - całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę, |
- zawartość wody, jeśli > 30 % | ||
2 | Wywar melasowy z trzciny | - białko ogólne, |
cukrowej | - zawartość wody, jeśli > 35 % | |
3 | Cukier z trzciny cukrowej | - sacharoza |
4 | Mączka z wodorostów morskich | - popiół surowy |
VIII. PRODUKTY MLECZNE | ||
1 | Mleko w proszku odtłuszczone | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 5 % | ||
2 | Maślanka w proszku | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- laktoza, | ||
- zawartość wody, jeśli > 6 % | ||
3 | Serwatka w proszku | - białko ogólne, |
- laktoza, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
4 | Serwatka w proszku o niskiej | - białko ogólne, |
zawartości cukru | - laktoza, | |
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
5 | Białko serwatki w proszku | - białko ogólne, |
- wilgotność, jeśli > 8 % | ||
6 | Kazeina w proszku | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 10 % | ||
7 | Laktoza w proszku | - laktoza, |
- zawartość wody, jeśli > 5 % | ||
IX. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH | ||
1 | Mączka mięsna | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
2 | Mączka mięsno-kostna | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
3 | Mączka kostna | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
4 | Skwarki | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- tłuszcz surowy | ||
5 | Mączka drobiowa | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy, | ||
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,3 % | ||
6 | Mączka z piór hydrolizowana | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,4 % | ||
7 | Suszona krew | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 8 % | ||
8 | Tłuszcz zwierzęcy | - zawartość wody, jeśli > 1 % |
X. RYBY, INNE ORGANIZMY MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Mączka rybna | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy, jeśli > 20 % | ||
2 | Koncentrat z rozpuszczalnych | - białko ogólne, |
części ryb | - tłuszcz surowy, | |
- zawartość wody, jeśli > 5 % | ||
3 | Olej rybny | - zawartość wody, jeśli > 1 % |
4 | Rafinowany i utwardzony olej | - liczba jodowa, |
rybny | - zawartość wody, jeśli > 1 % | |
XI. SUBSTANCJE MINERALNE | ||
1 | Węglan wapnia | - wapń, |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 5 % | ||
2 | Węglan wapniowo-magnezowy | - wapń, |
- magnez | ||
3 | Kwaśny węglan wapnia z alg | - wapń, |
morskich (Maerl) | - popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 5 % | |
4 | Tlenek magnezu | - magnez |
5 | Siarczan magnezu | - magnez, |
- siarka | ||
6 | Fosforan dwuwapniowy | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
7 | Fosforan jedno-, dwuwapniowy | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
8 | Fosforan odfluorowany | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
9 | Odżelowana mączka kostna | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
10 | Fosforan jednowapniowy | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
11 | Fosforan wapniowo-magnezowy | - wapń, |
- fosfor całkowity, | ||
- magnez | ||
12 | Fosforan jednoamonowy | - azot całkowity, |
- fosfor całkowity | ||
13 | Chlorek sodu | - sód |
14 | Propionian magnezu | - magnez |
15 | Fosforan magnezu | - fosfor całkowity, |
- magnez | ||
16 | Fosforan sodowo-wapniowo- | - wapń, |
magnezowy | - fosfor całkowity, | |
- magnez, | ||
- sód | ||
17 | Fosforan jednosodowy | - fosfor całkowity, |
- sód | ||
18 | Wodorowęglan sodu | - sód |
XII. RÓŻNE | ||
1 | Produkty przemysłu | - skrobia, |
piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne | - cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę | |
2 | Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne | - cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę |
3 | Wyroby i produkty uboczne | - skrobia, |
uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów | - cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, | |
- tłuszcz surowy | ||
4 | Kwasy tłuszczowe | - tłuszcz surowy, |
- zawartość wody, jeśli > 1 % | ||
5 | Sole kwasów tłuszczowych | - tłuszcz surowy, |
- wapń (lub odpowiednio sód lub potas) |
B. Pozostałe materiały paszowe
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych |
1 | 2 | 3 |
1 | Ziarna zbóż | - |
2 | Produkty i produkty uboczne z ziarna zbóż | - skrobia, jeśli > 20 %, - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
- tłuszcz surowy, jeśli > 5 %, | ||
- włókno surowe | ||
3 | Nasiona oleiste, owoce oleiste | - |
4 | Produkty i produkty uboczne z nasion oleistych i owoców | - białko ogólne, jeśli > 10 %, - tłuszcz surowy, jeśli > 5 %, |
oleistych | - włókno surowe | |
5 | Nasiona roślin strączkowych | - |
6 | Produkty i produkty uboczne z | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
nasion roślin strączkowych | - włókno surowe | |
7 | Bulwy, korzeniowe | - |
8 | Produkty i produkty uboczne z | - skrobia, |
bulw i korzeniowych | - włókno surowe, | |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % | ||
9 | Inne produkty i produkty uboczne z przetwórstwa buraków cukrowych | - włókno surowe, jeśli > 15 %, - cukier całkowity, w przeliczeniu na |
sacharozę, | ||
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % | ||
10 | Inne nasiona i owoce, produkty i | - białko ogólne, |
produkty uboczne z nich | - tłuszcz surowy, jeśli > 10 %, | |
otrzymywane | - włókno surowe | |
11 | Pasze z zielonek i pasze | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
objętościowe | - włókno surowe | |
12 | Inne rośliny, produkty i | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
produkty uboczne z nich otrzymywane | - włókno surowe | |
13 | Produkty i produkty uboczne z | - włókno surowe, jeśli > 15 %, |
przetwórstwa trzciny cukrowej | - cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę | |
14 | Produkty i produkty uboczne z | - białko ogólne, |
mleka | - zawartość wody, jeśli > 5 %, | |
- laktoza, jeśli > 10 % | ||
15 | Produkty pochodzące ze zwierząt | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
lądowych | - tłuszcz surowy, jeśli > 5 %, | |
- zawartość wody, jeśli > 8 % | ||
16 | Ryby, inne organizmy morskie, | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
produkty i produkty uboczne z | - tłuszcz surowy, jeśli > 5 %, | |
nich otrzymywane | - zawartość wody, jeśli > 8 % | |
17 | Substancje mineralne | - odpowiednie substancje mineralne |
18 | Różne | - skrobia, jeśli > 30 %, |
- białko ogólne, jeśli > 10 %, | ||
- tłuszcz surowy, jeśli > 10 %, - włókno surowe, | ||
- cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę, jeśli > 10 % |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAKRES INFORMACJI ZAMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUP: BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW; PRODUKTÓW UBOCZNYCH UZYSKANYCH W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI; AMINOKWASÓW I ICH SOLI; HYDROKSYANALOGÓW AMINOKWASÓW; NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
ZAKRES INFORMACJI ZAMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUP: BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW; PRODUKTÓW UBOCZNYCH UZYSKANYCH W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI; AMINOKWASÓW I ICH SOLI; HYDROKSYANALOGÓW AMINOKWASÓW; NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
Lp. | Rodzaj materiału paszowego1) | Określenie materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych | Wskazania szczególne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BIAŁKO UZYSKIWANE Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW | ||||
1 | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | - białko ogólne, - popiół surowy, - tłuszcz surowy, - zawartość wody | - wskazania dotyczące stosowania produktu - informacja "unikać wdychania" |
2 | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultur: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym, których komórki zostały unieczynnione | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultur: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym | - białko ogólne, - popiół surowy, - tłuszcz surowy, - zawartość wody | - wskazania dotyczące stosowania produktu, - maksymalna zawartość w paszy: * 8 % tuczniki * 8 % cielęta * 19 % łosoś (słodkowodny) * 33 % łosoś (morski) - informacja "unikać wdychania" |
3 | Drożdże uzyskane z mikroorganizmów i substratów Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis. Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne | Drożdże otrzymane z mikroorganizmów i substratów Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis. Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne | ||
4 | Grzybnia, mokry produkt uboczny otrzymany podczas produkcji penicyliny, kiszona za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu zdezaktywowania penicyliny oraz poddana obróbce cieplnej | "Zakiszona grzybnia otrzymana podczas produkcji penicyliny" | - zawartość azotu, wyrażona jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt |
NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE | ||||
5 | Mocznik, technicznie czysty | "Mocznik" | - azot | - gatunek lub kategoria zwierząt |
Biuret, technicznie czysty | "Biuret" | - azot | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
Fosforan mocznika, technicznie czysty | "Fosforan mocznika" | - azot, - fosfor | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
Diureidoizobutan, technicznie czysty | "Diureidoizobutan" | - azot | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
6 | Mleczan amonu wytwarzany przez fermentację Lactobacillus bulgaricus | "Mleczan amonu z fermentacji" | - azot wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt |
Octan amonu w roztworze wodnym | "Octan amonu" | - azot, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
Siarczan amonu w roztworze wodnym | "Siarczan amonu" | - azot, - zawartość wody | - dla młodych przeżuwaczy dawka dzienna nie może przekraczać 0,5 % - gatunki zwierząt | |
PRODUKTY UBOCZNE UZYSKANE W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI | ||||
7 | Płynny koncentrat produktu ubocznego uzyskanego przy produkcji kwasu L-glutaminowego przez fermentację z Corynebacterium melassecola | "produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego" | - azot, wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt |
Płynny koncentrat produktu ubocznego uzyskanego przy produkcji chlorowodorku L-lizyny przez fermentację z Brevibacterium lactofermentum | "produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny" | - azot, wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
AMINOKWASY I ICH SOLE | ||||
8 | DL-metionina, technicznie czysta | "DL-metionina" | - DL-metionina, - zawartość wody | - |
Uwodniona sól wapniowa N-hydroksy-metylo-DL-metioniny, technicznie czysta | "Uwodniona sól wapniowa N-hydroksy-metylo-DL-metioniny" | - DL-metionina, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
Metioninian cynku, technicznie czysty | "Metioninian cynku" | - DL-metionina, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
Płynny koncentrat DL-metioninianu sodu, technicznie czysty | "Płynny koncentrat DL-metioninianu sodu" | - DL-metionina, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
DL-metionina, czysta technicznie, zabezpieczona za pomocą kopolimeru winylo-pirydyno-styrenu | "Metionina zabezpieczona kopolimerem winylo-pirydyno-styrenu" | - DL-metionina, - zawartość wody | - gatunek zwierząt | |
L-lizyna, technicznie czysta | "L-lizyna" | - L-lizyna, - zawartość wody | - | |
Płynna skoncentrowana L-lizyna w płynie | "Płynna skoncentrowana L-lizyna w płynie" | - L-lizyna, - zawartość wody | - | |
Monochlorowodorek L-lizyny, technicznie czysty | "Monochlorowodorek L-lizyny" | - L-lizyna, - zawartość wody | - | |
Skoncentrowany monochlorowodorek L-lizyny | "Skoncentrowany jedno-chlorowodorek L-lizyny" | - L-lizyna, - zawartość wody | - | |
Siarczan L-lizyny wytwarzany przez fermentację z Corynebacterium glutamicum | "Siarczan L-lizyny i jego produkty uboczne uzyskane z fermentacji" | - L-lizyna, - zawartość wody | - | |
Fosforan L-lizyny i jego produkty uboczne otrzymywane podczas fermentacji z Brevibacterium lactofermentum NRRL B- 11470 | "Fosforan L-lizyny i jego produkty uboczne uzyskane podczas fermentacji" | - L-lizyna, - zawartość wody | - | |
Mieszaniny: a/ technicznie czystego monochlorowodorku L-lizyny, b/ technicznie czystej DL-metioniny zabezpieczone za pomocą kopolimeru winylo-pirydyno-styrenu | "Mieszanina monochlorowodorku L-lizyny i DL-metioniny zabezpieczona kopolimerem winylo-pirydyno-styrenu | - L-lizyna, - DL-metionina, - zawartość wody | - | |
L-treonina, technicznie czysta | "L-treonina" | - L-treonina, - zawartość wody | - | |
L-tryptofan, technicznie czysty | "L-tryptofan" | - L-tryptofan, - zawartość wody | - | |
DL-tryptofan, technicznie czysty | "DL-tryptofan" | - DL-tryptofan, - zawartość wody | - | |
HYDROKSYANALOGI AMINOKWASÓW | ||||
9 | Hydroksyanalog metioniny | "Hydroksyanalog metioniny" | - zawartość monomeru i kwasów ogółem, - zawartość wody | - gatunek zwierząt |
Sól wapniowa hydroksyanalogu metioniny | "Sól wapniowa hydroksyanalogu metioniny" | - zawartość kwasów, - zawartość wody | - gatunek zwierząt | |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
DEKLARACJA ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ
DEKLARACJA ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ
Lp. | Rodzaj mieszanki paszowej | Deklarowana zawartość składników pokarmowych | Gatunek lub kategoria zwierząt |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Mieszanka paszowa pełnoporcjowa | - białko ogólne, - oleje i tłuszcz surowy, - włókno surowe, - popiół surowy | zwierzęta, z wyjątkiem zwierząt domowych innych niż psy i koty |
- lizyna, - metioniny | świnie, drób | ||
- fosfor | ryby, z wyjątkiem ryb ozdobnych | ||
2 | Mieszanka paszowa uzupełniająca -mineralna | - wapń, - fosfor, - sód | wszystkie zwierzęta |
- magnez | przeżuwacze | ||
3 | Mieszanka paszowa uzupełniająca -melasowana | - białko ogólne, - włókno surowe, - cukier całkowity (jako sacharoza), - popiół surowy | wszystkie zwierzęta |
- magnez ≥ 0, 5 % | przeżuwacze | ||
4 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna | - białko ogólne, - olej i tłuszcz surowy, - włókno surowe, - popiół surowy | zwierzęta, z wyjątkiem zwierząt domowych innych niż psy i koty |
- wapń ≥ 5 % | zwierzęta inne niż zwierzęta domowe | ||
- fosfor ≥ 2 % | zwierzęta inne niż zwierzęta domowe | ||
- magnez ≥ 0, 5 % | przeżuwacze | ||
- lizyna | świnie | ||
- metioniny | drób |
ZAŁĄCZNIK Nr 4
ZAKRES INFORMACJI ZAMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MIESZANKI PASZOWEJ ZAWIERAJĄCEJ MATERIAŁY PASZOWE Z GRUP: BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW; PRODUKTÓW UBOCZNYCH UZYSKANYCH W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI; AMINOKWASÓW I ICH SOLI; HYDROKSYANALOGÓW AMINOKWASÓW; NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
ZAKRES INFORMACJI ZAMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MIESZANKI PASZOWEJ ZAWIERAJĄCEJ MATERIAŁY PASZOWE Z GRUP: BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW; PRODUKTÓW UBOCZNYCH UZYSKANYCH W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI; AMINOKWASÓW I ICH SOLI; HYDROKSYANALOGÓW AMINOKWASÓW; NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
Lp. | Rodzaj produktu1) | Określenie produktu | Wskazania szczególne |
1 | 2 | 3 | 4 |
BIAŁKO UZYSKIWANE Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW | |||
1 | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | - | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej |
2 | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultur: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidorovans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym, których komórki zostały unieczynnione | "Produkt białkowy uzyskany z bakteryjnej fermentacji gazu ziemnego" | - ilość produktu zawarta w mieszance paszowej |
3 | Drożdże Drożdże otrzymane z mikroorganizmów i substratów Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis. Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne | Drożdże otrzymane z mikroorganizmów i substratów Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis. Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne | - |
4 | Glony | - | - |
5 | Grzybnia, mokry produkt uboczny otrzymany podczas produkcji penicyliny, kiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu zdezaktywowania penicyliny oraz poddana obróbce cieplnej | "Kiszona grzybnia otrzymywana podczas produkcji penicyliny" | - |
NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE | |||
6 | Mocznik, technicznie czysty | "Mocznik" | Odpowiednio dla każdego produktu: |
Biuret, technicznie czysty Fosforan mocznika, technicznie czysty | "Biuret" "Fosforan mocznika" | - ilość produktu zawarta w mieszance paszowej, | |
Diureidoizobutan, technicznie czysty | "Diureidoizobutan" | - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, | |
- wskazanie użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt | |||
7 | Mleczan amonu wytwarzany przez fermentację Lactobacillus bulgaricus Octan amonu w roztworze wodnym | "Mleczan amonu z fermentacji" "Octan amonu" | Odpowiednio dla każdego produktu: - ilość produktu zawarta w mieszance paszowej, |
- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, | |||
- wskazanie użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt | |||
Siarczan amonu w roztworze wodnym | "Siarczan amonu" | - ilość produktu zawarta w mieszance paszowej, - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt, - w przypadku młodych przeżuwaczy dzienna dawka nie może przekroczyć 0,5 % | |
PRODUKTY UBOCZNE UZYSKANE W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI | |||
8 | Płynny koncentrat produktu ubocznego uzyskanego przy produkcji kwasu L-glutaminowego przez fermentację z Corynebacterium melassecola | "produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego" | - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt |
Płynny koncentrat produktu ubocznego uzyskanego przy produkcji chlorowodorku L-lizyny przez fermentację z Brevibacterium lactofermentum | "produkty uboczne wytwarzania chlorowodorku L-lizyny" | - | |
HYDROKSYANALOGI AMINOKWASÓW | |||
9 | Hydroksyanalog metioniny | "Hydroksyanalog metioniny" | - zawartość monomeru i kwasów ogółem, - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej |
Sól wapniowa hydroksyanalogu metioniny | "Sól wapniowa hydroksyanalogu metioniny" | - zawartość kwasów, - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »