Rozdział 5 - Organizacja rynku suszu paszowego - Organizacja rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.3.19

Akt utracił moc
Wersja od: 14 kwietnia 2004 r.

Rozdział  5

Organizacja rynku suszu paszowego

Organizacja rynku suszu paszowego, zwanego dalej "suszem", obejmuje:

1)
zasady udzielania pomocy finansowej producentom suszu,
2)
limitowanie produkcji suszu producentom, o których mowa w pkt 1,
3)
warunki wprowadzania suszu do obrotu.

Pomoc finansowa państwa jest udzielana producentom suszu, którzy zostali wpisani do rejestru producentów suszu, zwanego dalej "rejestrem", prowadzonego przez Prezesa Agencji Rynku Rolnego, oraz spełniają wymagania określone w art. 61 - 66.

Producent suszu może być wpisany do rejestru, jeżeli posiada urządzenia techniczne:

1)
umożliwiające produkcję suszu o wymaganiach jakościowych określonych w art. 62,
2)
zapewniające, że temperatura gorącego powietrza lub gazów spalinowych zmieszanych z powietrzem na wlocie do komory suszenia wynosi nie mniej niż +93°C.

(uchylony).

1.
Decyzję administracyjną w sprawie wpisu do rejestru wydaje Prezes Agencji Rynku Rolnego.
2.
Prezes Agencji Rynku Rolnego wydaje decyzję o skreśleniu z rejestru, jeżeli producent suszu przestał spełniać warunki niezbędne do wpisu do rejestru lub produkowany susz nie spełnia wymogów jakościowych.
3.
Rejestr jest jawny i zawiera imię i nazwisko, adres producenta albo nazwę, adres osoby prawnej oraz imię i nazwisko osób uprawnionych do jej reprezentowania.
1.
Wprowadza się krajowy limit produkcji suszu obowiązujący producentów objętych finansową pomocą państwa.
2.
Limit krajowy produkcji suszu z podziałem na województwa ustala corocznie, w drodze rozporządzenia, minister właściwy do spraw rynków rolnych, biorąc pod uwagę potrzeby kraju w zakresie produkcji pasz.
3.
Limit krajowy produkcji suszu ustala się na okres jednego roku obrotowego trwającego od dnia 1 kwietnia do dnia 31 marca roku następnego.
1.
Limit produkcji suszu przyznaje producentowi, w drodze decyzji administracyjnej, Prezes Agencji Rynku Rolnego w ramach krajowego limitu, na jego wniosek.
2.
Wniosek, o którym mowa w ust. 1, składa się najpóźniej do dnia 31 grudnia roku poprzedzającego rok, na który ma być przyznany limit.
3.
Wniosek zawiera informacje o:
1)
rocznej wielkości produkcji suszu w poprzednim roku,
2)
wydajności suszarni i urządzeń przetwarzających susz,
3)
wielkości zaplecza surowcowego,
4)
rodzaju zielonki, z której produkuje się susz,
5)
rodzaju produkowanego suszu,
6)
wpisie do rejestru.
4.
Obowiązek, o którym mowa w ust. 3 pkt 1, nie dotyczy producentów suszu rozpoczynających produkcję tego suszu.
1.
Wielkość limitu przyznanego producentowi suszu jest proporcjonalna do wielkości produkowanego suszu w poprzednim roku, jeżeli wielkość limitu krajowego określonego przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych nie przekracza limitu ustalonego w poprzednim roku.
2.
Jeżeli limit krajowy jest wyższy od limitu roku poprzedniego, nadwyżkę dzieli się między producentów.
3.
Producent suszu rozpoczynający produkcję może ubiegać się o przyznanie limitu wyłącznie w ramach podziału nadwyżki limitu, o którym mowa w ust. 2.

Produkowany susz powinien spełniać następujące wymagania jakościowe:

1)
mieć zabarwienie zielone, zapach charakterystyczny dla suszu z zielonek i nie zawierać oznak pleśni,
2)
wilgotność suszu w postaci mączki nie może przekraczać 12%, a w postaci brykietów, granul, balotów i sieczki - 14%,
3)
zawartość białka ogólnego w suszu nie może być niższa niż 15%,
4)
zawartość włókna surowego w suchej masie suszu nie może być wyższa niż 26%,
5)
po spaleniu suszu zawartość popiołu nierozpuszczalnego w kwasie solnym nie może być wyższa niż 3,5%.
1.
Do produkcji suszu nie może być wykorzystywana:
1)
zielonka podsuszona o wilgotności niższej niż 30%,
2)
zielonka z roślin, z których zostały zebrane nasiona.
2.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania co do jakości zielonki przeznaczonej do produkcji suszu oraz metody badań stosowanych w ocenie wymagań jakościowych, biorąc pod uwagę wyprodukowanie suszu spełniającego odpowiednie wymagania jakościowe.
1.
Producent suszu produkujący susz w ramach limitu, o którym mowa w art. 60 ust. 1, jest obowiązany do prowadzenia dokumentacji dotyczącej:
1)
ilości wyprodukowanej lub zakupionej zielonki,
2)
ilości wyprodukowanego suszu,
3)
ilości sprzedanego suszu z podziałem na jego rodzaje,
4)
oceny jakościowej zielonki,
5)
parametrów jakościowych suszu,
6)
zużycia paliwa i energii elektrycznej przy produkcji suszu.
2.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy sposób prowadzenia dokumentacji, mając na względzie zapewnienie kontroli produkcji i jakości suszu.
1.
Do obrotu wprowadza się wyłącznie susz:
1)
odpowiadający wymaganiom jakościowym określonym w art. 61,
2)
w workach papierowych o pojemności do 25 kg, jeżeli jest wyprodukowany w postaci mączki,
3)
luzem, jeżeli jest granulowany lub brykietowany,
4)
w opakowaniach foliowych, jeżeli jest prasowany w bele.
2.
Pomieszczenia składowania suszu powinny być suche, zaciemnione i chłodne.
3.
Partię suszu z dobowej produkcji przechowuje się w wydzielonym magazynie kwarantanny przez okres co najmniej jednej doby.

Każda partia wytworzonego i wprowadzonego do obrotu suszu jest opatrzona kartą informacyjną, zawierającą w sposób widoczny, czytelny i nieusuwalny następujące dane w języku polskim:

1)
numer partii, datę produkcji, rodzaj suszu, ewentualnie nazwę handlową,
2)
producenta,
3)
liczbę i numery worków lub bel, masę jednostkową worka lub beli, masę netto partii,
4)
okres przydatności,
5)
przeznaczenie, w tym gatunek i wiek zwierząt, jeżeli susz jest przeznaczony do bezpośredniego skarmiania,
6)
wilgotność i zawartość białka ogółem,
7)
sposób stosowania.

W ramach pomocy finansowej, o której mowa w art. 54, wypłaca się producentowi suszu kwotę stanowiącą równowartość 30 EURO, obliczoną według kursu Narodowego Banku Polskiego obowiązującego w dniu wypłaty, za każdą tonę suszu sprzedanego w ramach limitu, o którym mowa w art. 59.

1.
Producent suszu składa wniosek o przyznanie pomocy finansowej w terminie do 45 dni po zakończeniu I, II i III kwartału roku obrotowego, na który został określony limit.
2.
Końcowe rozliczenie pomocy finansowej następuje po zakończeniu roku obrotowego, na który został określony limit, na wniosek złożony przez producenta najpóźniej do dnia 15 kwietnia roku po zakończeniu roku obrotowego, za który ma być dokonane rozliczenie pomocy finansowej.
1.
Wniosek o przyznanie pomocy finansowej zawiera:
1)
imię i nazwisko lub nazwę producenta suszu oraz jego adres,
2)
okres, za który przysługuje pomoc finansowa,
3)
ilość sprzedanego suszu w okresie, o którym mowa w pkt 2,
4)
określenie wysokości kwoty pomocy finansowej.
2.
Do wniosku dołącza się dowody potwierdzające:
1)
ilość sprzedanego suszu w okresie, którego dotyczy wniosek,
2)
spełnienie wymagań co do jakości suszu.
1.
Decyzję administracyjną w sprawie przyznania pomocy finansowej wydaje Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 15 dni od dnia otrzymania wniosku.
2.
Od decyzji, o której mowa w ust. 1, przysługuje odwołanie do ministra właściwego do spraw rozwoju wsi.

Kwota przyznawana w ramach pomocy finansowej jest wypłacana przez Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie do miesiąca od dnia wydania decyzji o jej przyznaniu.

41 Art. 56 uchylony przez art. 41 pkt 14 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U.03.223.2221) z dniem 1 stycznia 2004 r.