Rozdział 5 - Produkty lecznicze przeznaczone do specjalnych celów żywieniowych - Określenie grup produktów leczniczych oraz wymagań dotyczących dokumentacji wyników badań tych produktów.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2005.160.1358
Akt utracił moc Wersja od: 24 sierpnia 2005 r.
Rozdział 5
Produkty lecznicze przeznaczone do specjalnych celów żywieniowych
Produkty lecznicze przeznaczone do specjalnych celów żywieniowych
§ 54.
Do grupy produktów leczniczych przeznaczonych do specjalnych celów żywieniowych (food for special medical purposes), zwanych dalej "produktami FSMP", należą produkty lecznicze odpowiednio przetworzone i produkowane, o ściśle określonym składzie, przeznaczone do leczenia żywieniowego i stosowane na zlecenie i pod kontrolą lekarza, w tym produkty:1)
o standardowym składzie, kompletne pod względem odżywczym, które przy stosowaniu zgodnie z instrukcją wytwórcy mogą stanowić wyłączne źródło pożywienia osób, dla których są przeznaczone (diety standardowe);2)
kompletne, pod względem odżywczym, o składzie dostosowanym do zapotrzebowania organizmu w danej jednostce chorobowej, zaburzeniu lub stanie zdrowia, które przy stosowaniu zgodnie z instrukcją wytwórcy mogą stanowić wyłączne źródło pożywienia osób, dla których są przeznaczone (diety zmodyfikowane);3)
niekompletne pod względem odżywczym, o składzie standardowym lub składzie dostosowanym do zapotrzebowania organizmu w danej jednostce chorobowej, zaburzeniu lub stanie zdrowia, które nie mogą być stosowane jako jedyne źródło pożywienia osób, dla których są przeznaczone (diety cząstkowe).§ 55.
1.
Dokumentacja dotycząca wyników badań składu jakościowego produktów FSMP obejmuje szczegółowe dane:1)
o składnikach produktu FSMP, w tym nazwę, określenie lub opis:a)
substancji czynnych,b)
substancji pomocniczych niezależnie od rodzaju oraz użytej ilości, w szczególności barwników, środków konserwujących, środków wspomagających, stabilizatorów, substancji zagęszczających, emulgatorów, substancji smakowych, substancji zapachowych;2)
o pochodzeniu i charakterze białka lub hydrolizatów białkowych oraz tłuszczów i węglowodanów obecnych w produkcie, w tym dla białka pochodzenia roślinnego informację o wykorzystaniu roślin modyfikowanych genetycznie;3)
dotyczące opakowania bezpośredniego, w tym jego rodzaju, wielkości i sposobu zamknięcia, oraz urządzenia służącego do podawania produktu FSMP, jeżeli jest dostarczane razem z tym produktem.2.
Nazewnictwo, którym należy się posługiwać w opisie składników produktów FSMP, obejmuje w przypadku:1)
substancji występujących w Farmakopei Polskiej, Farmakopei Europejskiej lub innej farmakopei uznawanej w państwach członkowskich Unii Europejskiej - główny tytuł stosownej monografii, ze wskazaniem na daną farmakopeę;2)
innych substancji niewymienionych w pkt 1 - nazwę powszechnie stosowaną lub, jeżeli takiej nazwy nie ma, należy przedstawić, opisując, w jaki sposób i z czego są one przygotowywane, podając przy tym wszelkie inne niezbędne szczegóły;3)
barwników - określenie w kodzie "E", o którym mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 27 ust. 2 ustawy, określających substancje pomocnicze, barwniki, środki konserwujące i przeciwutleniacze dopuszczone do stosowania w produktach leczniczych.§ 56.
Dokumentacja składu ilościowego dotycząca substancji czynnych produktu FSMP zawiera dane o:1)
wartości energetycznej wyrażonej w kJ i kcal oraz zawartości białka, węglowodanów i tłuszczów, wyrażonej w postaci liczbowej w 100 g lub 100 ml produktu oraz, jeżeli dotyczy, w 100 g lub 100 ml produktu gotowego do spożycia przygotowanego zgodnie z instrukcją wytwórcy; informacje te mogą być dodatkowo podane na dawkę, jeżeli jej ilość jest określona na etykiecie, lub na porcję, jeżeli na etykiecie podaje się liczbę porcji w opakowaniu;2)
średniej zawartości każdego składnika mineralnego i każdej witaminy znajdującej się w produkcie, wyrażonych w postaci liczbowej w 100 g lub 100 ml produktu oraz, jeżeli dotyczy, w 100 g lub 100 ml produktu gotowego do spożycia, przygotowanego zgodnie z instrukcją wytwórcy; informacje te mogą być dodatkowo podane na dawkę, jeżeli jej ilość jest określona na etykiecie, lub na porcję, jeżeli na etykiecie podaje się liczbę porcji w opakowaniu;3)
zawartości składników białka, węglowodanów i tłuszczów lub innych składników odżywczych i ich składników, jeżeli deklarowanie ich jest potrzebne do właściwego stosowania produktu, przy czym dane te powinny być wyrażone w postaci liczbowej w 100 g lub 100 ml produktu gotowego do spożycia przygotowanego zgodnie z instrukcją wytwórcy; informacje te mogą być dodatkowo podane na dawkę, jeżeli jej ilość jest określona na etykiecie, lub na porcję, jeżeli na etykiecie podaje się liczbę porcji w opakowaniu;4)
osmolarności i osmolalności.§ 57.
Dokumentacja dotycząca skróconego opisu metody otrzymywania produktów FSMP zawiera w szczególności:1)
ilościowe dane o wszystkich składnikach używanych w produkcji;2)
skrócony opis procesu wytwarzania;3)
dane dotyczące jakości procesu wytwarzania, jeżeli dotyczy.§ 58.
1.
Dokumentacja dotycząca wyników badań składników użytych do wytwarzania produktu FSMP obejmuje dane dokumentujące pochodzenie tych składników, wraz z wymaganiami potwierdzającymi ich jakość.2.
Dane dokumentujące pochodzenie składników obejmują nazwę wytwórcy, adres miejsca wytwarzania lub nazwę i adres dostawcy danego składnika.§ 59.
Do dokumentacji wyników badań produktów FSMP stosuje się odpowiednio przepis § 12.§ 60.
Dokumentacja dołączona do wniosku o dopuszczenie do obrotu zawiera specyfikację wytwórcy dla produktu końcowego, obejmującą wymagania jakościowe i ilościowe z podaniem ustalonych wartości, granic i zakresów oraz wykaz metod, które są stosowane rutynowo w badaniach kontrolnych każdej serii produktu końcowego przy zwalnianiu serii. W przypadku badań kontrolnych produktu końcowego nieprzeprowadzanych rutynowo należy określić częstotliwość ich wykonywania.§ 61.
Dokumentacja wyników badań produktu końcowego przy zwolnieniu serii obejmuje:1)
specyfikację produktu końcowego i metody badań;2)
dane dotyczące walidacji metod analitycznych.§ 62.
Dokumentacja dotycząca badań trwałości produktu FSMP zawiera:1)
opis badań, na podstawie których zostały zaproponowane: okres ważności, zalecane warunki przechowywania;2)
wyniki badań uzasadniające proponowany okres ważności w zalecanych warunkach przechowywania;3)
wyniki badań uzasadniające proponowany okres ważności dla produktu po jego pierwszym otwarciu dla produktów w opakowaniach wielodawkowych.§ 63.
1.
W przypadku produktów FSMP nie przedstawia się wyników badań farmakologicznych i toksykologicznych.2.
Dokumentację badań klinicznych zastępuje się danymi z literatury fachowej dotyczącymi skuteczności klinicznej i bezpieczeństwa stosowania danego produktu FSMP lub produktów z tej samej grupy o podobnym składzie i wskazaniach.