Rozdział 5 - Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego indywidualnym konsumentom. - Obrót mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1955.27.158
Akt utracił moc Wersja od: 14 lipca 1955 r.
V.
Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego indywidualnym konsumentom.
Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego indywidualnym konsumentom.
§ 19.
Mięso z uboju gospodarczego powinno być sprzedawane przede wszystkim indywidualnym konsumentom.§ 20.
Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego indywidualnym konsumentom dozwolona jest tylko w miejscach do tego celu wyznaczonych na targowiskach (halach targowych, bazarach, placach targowych).§ 21.
1.
Sprzedaż bezpośrednio konsumentom indywidualnym może odbywać się tylko w ramach obrotu detalicznego, w ilościach przeznaczonych do spożycia we własnym gospodarstwie domowym, nie przekraczających łącznie 5 kg mięsa, przetworów mięsnych i tłuszczu na jednego nabywcę.2.
Nabywanie mięsa pochodzącego z uboju gospodarczego w celu dalszej odsprzedaży jest zabronione. Przypadki, w których jednostki gospodarki uspołecznionej mogą nabywać mięso do dalszej odsprzedaży, określają przepisy §§ 25 - 31.§ 22.
1.
Sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego może dokonywać tylko ten producent, na którego nazwisko zostało wystawione zaświadczenie, lub najbliższy członek jego rodziny. Powierzenie sprzedaży innym osobom, a w szczególności rębaczom, jest zabronione.2.
Na targowiskach będących w zarządzie przedsiębiorstw targowiskowych producent korzystać może z usług wyrębu mięsa, zorganizowanych przez przedsiębiorstwa targowiskowe.3.
Powierzenie wyrębu innym osobom poza przypadkiem wymienionym w ust. 2 jest zabronione.§ 23.
1.
Funkcjonariusze przedsiębiorstw targowiskowych lub kierownicy targowisk przy prezydiach rad narodowych w miejscowościach, w których nie działają przedsiębiorstwa targowiskowe, odbierają od producentów zaświadczenia uprawniające do sprzedaży mięsa sprawdzając, czy sprzedającym jest ten, na którego nazwisko zostało wydane zaświadczenie, lub najbliższy członek rodziny i czy nie upłynął okres ważności zaświadczenia.2.
Osoby wymienione w ust. 1 odbierając zaświadczenie obowiązane są wydać producentowi rolnemu kwit wagowy z podaniem następujących danych: 1)
rodzaj i waga mięsa, 2)
numer i data zaświadczenia oraz nazwa jednostki, która zaświadczenie wydała (§ 9), 3)
data zezwolenia organu urzędowego badania mięsa (§ 8 ust. 2), 4)
wysokość kwoty pobranej tytułem opłat za usługi świadczone na rzecz sprzedawcy mięsa.3.
Odebranych zaświadczeń nie zwraca się producentowi rolnemu, a po zakończeniu sprzedaży należy je przekazać z adnotacją "wykorzystane" miejscowemu prezydium gromadzkiej rady narodowej, gdy zaś sprzedaż mięsa odbywa się w mieście stanowiącym siedzibę powiatowego pełnomocnika Ministerstwa Skupu - temu pełnomocnikowi.4.
Prezydium gromadzkiej rady narodowej lub powiatowy pełnomocnik Ministerstwa Skupu (ust. 3) przekazuje otrzymane zaświadczenia prezydiom rad narodowych, które je wystawiły.§ 24.
1.
Jeżeli producent rolny nie sprzedał mięsa lub jego przetworów konsumentom, osoby wymienione w § 23 ust. 1 powinny dokonać na kwicie wagowym, o którym mowa w § 23 ust. 2, adnotacji stwierdzającej, jaka ilość mięsa lub jego przetworów nie została sprzedana.2.
Mięso lub przetwory mięsne nie sprzedane przez producenta rolnego konsumentom indywidualnym mogą być: 1)
zabrane przez producentów z powrotem, 2)
odsprzedane w tymże dniu G. S. lub zakładom żywienia zbiorowego (§ 25, § 29).