Obrót mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.
Dz.U.1955.27.158
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 30 czerwca 1955 r.
w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.
Przepisy ogólne.
Przepisy ogólne.
Prawo sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego.
Prawo sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego.
Tryb wydawania zaświadczeń.
Tryb wydawania zaświadczeń.
Wydawanie zezwoleń przez organy urzędowego badania mięsa.
Wydawanie zezwoleń przez organy urzędowego badania mięsa.
Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego indywidualnym konsumentom.
Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego indywidualnym konsumentom.
Zakup i sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego przez gminne spółdzielnie "Samopomoc Chłopska".
Zakup i sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego przez gminne spółdzielnie "Samopomoc Chłopska".
Zakup mięsa z uboju gospodarczego przez zakłady żywienia zbiorowego.
Zakup mięsa z uboju gospodarczego przez zakłady żywienia zbiorowego.
Ceny.
Ceny.
Organizacja sprzedaży na targowiskach.
Organizacja sprzedaży na targowiskach.
Przestrzeganie higieny przy sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego.
Przestrzeganie higieny przy sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego.
Kontrola obrotu mięsem z uboju gospodarczego.
Kontrola obrotu mięsem z uboju gospodarczego.
Przepisy końcowe.
Przepisy końcowe.
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ POWIATÓW, Z TERENU KTÓRYCH PRODUCENCI ROLNI MOGĄ SPRZEDAWAĆ MIĘSO Z UBOJU GOSPODARCZEGO NA OBSZARZE M. ST. WARSZAWY, M. ŁODZI, GDYNI I SOPOTU, MIAST WOJEWÓDZKICH ORAZ MIAST GÓRNOŚLĄSKIEGO OKRĘGU PRZEMYSŁOWEGO
WYKAZ POWIATÓW, Z TERENU KTÓRYCH PRODUCENCI ROLNI MOGĄ SPRZEDAWAĆ MIĘSO Z UBOJU GOSPODARCZEGO NA OBSZARZE M. ST. WARSZAWY, M. ŁODZI, GDYNI I SOPOTU, MIAST WOJEWÓDZKICH ORAZ MIAST GÓRNOŚLĄSKIEGO OKRĘGU PRZEMYSŁOWEGO
Lp. | Miasta | Powiaty, z terenu których producenci rolni mogą sprzedawać mięso z uboju gospodarczego na obszarze miast wymienionych w odpowiedniej pozycji rubryki 2 |
1 | 2 | 3 |
1 | Warszawa | grodzisko-mazowiecki, grójecki, garwoliński, miński, nowodworski, miejsko-uzdrowiskowy Otwock, piaseczyński, płoński, pruszkowski, pułtuski, sochaczewski i wołomiński |
2 | Łódź | brzeziński, łaski, łęczycki, łowicki, łódzki i piotrkowski |
3 | Białystok | białostocki, bielski, łapski, moniecki, sokólski i wysokomazowiecki |
4 | Bydgoszcz | bydgoski, chełmiński, inowrocławski, szubiński, świecki, tucholski i wyrzyski |
5 | Gdańsk, Gdynia, Sopot | nowodworsko-gdański, kartuski, kościerski, pucki, tczewski i wejherowski |
6 | Kielce | buski, jędrzejowski, kielecki, konecki, opatowski i włoszczowski |
7 | Koszalin | białogardzki, kołobrzeski, koszaliński i sławieński |
8 | Kraków | bocheński, krakowski, miechowski, myślenicki, olkuski, proszowicki i wadowicki |
9 | Lublin | chełmski, krasnystawski, kraśnicki, lubartowski, lubelski, opolsko-lubelski, parczewski i puławski |
10 | Olsztyn | reszelski, lidzbarski, olsztyński, ostródzki, nidzicki i szczycieński |
11 | Opole | brzeski, kluczborski, namysłowski, niemodliński, oleski, opolski, prudnicki i strzelecki |
12 | Poznań | gnieźnieński, kościański, nowotomyski, obornicki, poznański, średzki, śremski i szamotulski |
13 | Rzeszów | brzozowski, dębicki, kolbuszowski, krośnieński, łańcucki, przeworski i rzeszowski |
14 | Stalinogród oraz miasta górnośląskiego okręgu przemysłowego | będziński, gliwicki, kłobucki, lubliniecki, pszczyński, rybnicki, tarnogórski, zawierciański i wodzisławski |
15 | Szczecin | goleniowski, gryfiński, kamieński, nowogardzki, starogardzki i szczeciński |
16 | Wrocław | dzierżoniowski, oleśnicki, oławski, strzeliński, średzki, trzebnicki, wołowski i wrocławski |
17 | Zielona Góra | nowosolski, krośnieński, sulechowski, świebodziński i zielonogórski. |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
REJESTR ZAKUPU MIĘSA Z UBOJU GOSPODARCZEGO
REJESTR ZAKUPU MIĘSA Z UBOJU GOSPODARCZEGO
(miejscowość i adres)
Lp. | Nazwisko i imię | Adres sprzedającego | Nr i data kwitu wagowego i przez kogo wydany | Zakupione mięso przez zakłady żywienia zbiorowego | Nr poz. zaksięgowanego mięsa | ||||
data | godzina | ilość | rodzaj, gatunek | cena | |||||
ZAŁĄCZNIK Nr 3
OGŁOSZENIE
OGŁOSZENIE
Prezydium Rady Narodowej .........
ZAŁĄCZNIK Nr 4
REGULAMIN RAMOWY PUNKTU SPRZEDAŻY MIĘSA
REGULAMIN RAMOWY PUNKTU SPRZEDAŻY MIĘSA
a także wyroby wędliniarskie wyprodukowane na zlecenie producenta mięsa przez masarnie gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska" i zaopatrzone w plomby bądź etykiety, określające nazwę i adres zakładu, nazwę wędliny według receptury, miejsce wytwórni, datę produkcji.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »