Dział 1 - Obowiązek prowadzenia ksiąg szczególnego typu przez podatników prowadzących przedsiębiorstwa gastronomiczne.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1949.62.488

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1953 r.

DZIAŁ I.

Księgi podatkowe.
§  3.
1.
Podatnicy, prowadzący w gminach wiejskich przedsiębiorstwa gastronomiczne, których obrót osiągnięty w poprzedzającym okresie rachunkowym nie przekroczył w stosunku rocznym kwoty 6 milionów zł., oraz podatnicy prowadzący w gminach miejskich przedsiębiorstwa gastronomiczne, których obrót w okresie poprzedzającym nie przekroczył kwoty 3.600.000 zł w stosunku rocznym, obowiązani są do prowadzenia ksiąg podatkowych, wymienionych w § 37 rozporządzenia o księgach.
2.
Podatnicy, prowadzący w gminach miejskich przedsiębiorstwa gastronomiczne, których obrót, osiągnięty w poprzedzającym okresie rachunkowym przewyższył w stosunku rocznym kwotę 3.600.000 zł, lecz nie przekroczył kwoty 6 milionów zł, obowiązani są prowadzić księgi podatkowe Nr 10 zamiast ksiąg podatkowych wymienionych w §§ 35 i 37 rozporządzenia o księgach.
§  4.
Księgami podatkowymi Nr 10 są:
1)
księga zakupu dla przedsiębiorstw gastronomicznych,
2)
rejestr sprzedaży na zewnątrz wyrobów alkoholowych Państwowego Monopolu Spirytusowego.
§  5.
W księdze zakupu dla przedsiębiorstw gastronomicznych należy odrębnie wykazywać:

I) ilość i rodzaj zakupionych:

1)
alkoholi, jak: wódki, likiery, koniaki, miody i wina,
2)
napojów chłodzących, jak: piwo, porter, wody mineralne, gazowe, chłodzące itd., oraz surowców do sporządzania napojów chłodzących we własnym zakresie, jak: kwas węglowy, kwas cytrynowy, esencje, barwniki itd.,
3)
środków żywnościowych przeznaczonych do spożycia w stanie niezmienionym oraz towarów obcej produkcji nabywanych w celu sprzedaży w stanie niezmienionym:
a)
wędlin, konserw, ryb wędzonych i pieczywa,
b)
wyrobów cukierniczych,
c)
pozostałych towarów obcej produkcji,
4)
surowców i środków żywnościowych, nabywanych w celu przerobienia na potrawy:
a)
artykułów mącznych, kasz, grochu, grzybów oraz przypraw do potraw, jak również przypraw do produkcji we własnym zakresie wyrobów cukierniczych,
b)
mięsa, drobiu i ryb,
c)
tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, jak: masło, olej, słonina itp.,
d)
jarzyn oraz warzyw świeżych i konserwowanych,
e)
owoców i przetworów owocowych,
f)
nabiału, jak: ser, jaja, mleko i śmietana,
5)
pozostałych surowców,

II) ilość zakupionych:

1)
kawy i herbaty, przeznaczonych do sporządzania napojów gorących,
2)
cukru,

III) wydatki na zakup następujących grup surowców i towarów bez kosztów związanych z zakupem i sprowadzeniem:

1)
napojów alkoholowych,
2)
napojów chłodzących i - jeżeli przedsiębiorstwo samo te napoje produkuje - surowców do ich wykonania,
3)
środków żywnościowych, przeznaczonych do spożycia w stanie niezmienionym oraz towarów obcej produkcji nabywanych celem sprzedaży w stanie niezmienionym, oddzielnie dla każdej z grup wymienionych w pkt I) 3),
4)
surowców i środków żywnościowych, nabywanych w celu przerobienia na potrawy, oddzielnie dla każdej z grup wymienionych w pkt I) 4),
5)
kawy i herbaty, zakupionych dla sporządzania napojów gorących,
6)
cukru i pozostałych surowców,

IV) wydatki uboczne związane z zakupem i sprowadzeniem surowców i towarów, jak transport, prowizje pośredników itd., zarówno figurujące, jak i nie figurujące w rachunkach dostawców,

V) kwoty zmniejszające wydatki na zakup, jak: bonifikaty, storna, zwroty, z podaniem grupy towarów, których poszczególne zmniejszenie dotyczy,

VI) wartość - według spisów remanentowych na początku i na końcu okresu rachunkowego - zapasu gotowych potraw i zakąsek, sporządzanych przez przedsiębiorstwo, wpisywaną do księgi w sumach ogólnych na początku i na końcu każdego okresu rachunkowego.

§  6.
W rejestrze sprzedaży na zewnątrz wyrobów alkoholowych Państwowego Monopolu Spirytusowego należy wykazywać sumy poszczególnych transakcji sprzedaży tych wyrobów na zewnątrz poza lokal przedsiębiorstwa.
§  7.
Zapisów do księgi zakupu dla przedsiębiorstw gastronomicznych należy dokonywać na podstawie oryginalnych dokumentów, jakimi są: rachunki dostawców, listy przewozowe, pokwitowania itp., a jeżeli chodzi o zakupy dokonywane u rolników w warunkach określonych w art. 86 ust. 3 dekretu z dnia 16 maja 1946 r. o postępowaniu podatkowym - na podstawie dowodów wewnętrznych określonych w tym przepisie.
§  8.
Każdy przychód zakupionych surowców bądź towarów powinien być uwidoczniony w księdze zakupu dla przedsiębiorstw gastronomicznych najpóźniej następnego dnia po ich otrzymaniu baz względu na to, czy zakupu dokonano za gotówkę czy na kredyt, zmniejszenia zaś zakupów powinny być uwidoczniane najpóźniej następnego dnia po otrzymaniu od dostawcy odpowiedniego dokumentu (bonifikaty) lub zwróceniu dostawcy towaru.
§  9.
1.
Jeżeli zakupiony towar nadszedł przed otrzymaniem rachunku, to należy sporządzić, najpóźniej następnego dnia po otrzymaniu towaru szczegółowy opis (dokument zastępczy), podając w nim datę przychodu towaru, imię i nazwisko (nazwę firmy) dostawcy, a nadto ilość i rodzaj towaru.
2.
Na podstawie sporządzonego opisu, podpisanego przez podatnika i zaopatrzonego w datę sporządzenia, należy towar zaksięgować, sam zaś opis przechować; cena i suma zakupu, ustalona - w razie braku dokładnych danych - w drodze własnego oszacowania, powinna być wpisana do księgi najpóźniej w ciągu tygodnia od daty dokonania zakupu, nie później jednak niż ostatniego dnia bieżącego miesiąca; po otrzymaniu rachunku należy dołączyć do niego sporządzony opis towaru, dokonując uzupełniających zapisów - zarówno co do ilości, jak i sumy zakupu - w księdze podatkowej Nr 10 w terminie określonym w § 8.
§  10.
Podatnicy, obowiązani do prowadzenia ksiąg podatkowych Nr 10, powinni udowadniać przychody gotówkowe ze sprzedaży na zewnątrz wyrobów alkoholowych Państwowego Monopolu Spirytusowego kopiami kwitów z bloczków kasowych urzędowego nakładu.
§  11.
1.
Z końcem każdego okresu rachunkowego księgi podatkowe Nr 10 należy zamknąć wyprowadzając wartościowo zużycie wszystkich surowców i towarów, a ilościowo tylko zużycie: napojów alkoholowych, surowców do napojów gorących, mięsa, drobiu, ryb oraz tłuszczów.
2.
Przy wyprowadzaniu sumy zużycia zakupionych: mięsa, jarzyn, warzyw oraz owoców, należy uwzględniać także wartość znajdujących się w przedsiębiorstwie na początku i na końcu okresu rachunkowego zapasów: konserw, marynat jarzynowych i warzywnych oraz soków i innych przetworów owocowych - własnej produkcji przedsiębiorstwa.
§  12.
Przepisy §§ 12, 36 ust. 2 i 3, §§ 43 i 45 rozporządzenia o księgach stosuje się odpowiednio do podatników obowiązanych do prowadzenia księgi podatkowej Nr 10, z tym uzupełnieniem, że remanenty surowców, dodatków i przypraw oraz nabywanych towarów powinny być sporządzane odpowiednio do grup zakupów wymienionych w § 5.