Obowiązek prowadzenia ksiąg szczególnego typu przez podatników prowadzących przedsiębiorstwa gastronomiczne.
Dz.U.1949.62.488
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SKARBU
z dnia 6 grudnia 1949 r.
o obowiązku prowadzenia ksiąg szczególnego typu przez podatników prowadzących przedsiębiorstwa gastronomiczne. *
I) ilość i rodzaj zakupionych:
II) ilość zakupionych:
III) wydatki na zakup następujących grup surowców i towarów bez kosztów związanych z zakupem i sprowadzeniem:
IV) wydatki uboczne związane z zakupem i sprowadzeniem surowców i towarów, jak transport, prowizje pośredników itd., zarówno figurujące, jak i nie figurujące w rachunkach dostawców,
V) kwoty zmniejszające wydatki na zakup, jak: bonifikaty, storna, zwroty, z podaniem grupy towarów, których poszczególne zmniejszenie dotyczy,
VI) wartość - według spisów remanentowych na początku i na końcu okresu rachunkowego - zapasu gotowych potraw i zakąsek, sporządzanych przez przedsiębiorstwo, wpisywaną do księgi w sumach ogólnych na początku i na końcu każdego okresu rachunkowego.
A) przychody, podlegające podatkowi obrotowemu, z podziałem na:
B) kwoty zmniejszające przychody podlegające podatkowi obrotowemu - przy podaniu rodzaju obrotów, których zmniejszenia te dotyczą,
C) różne przychody nie podlegające podatkowi obrotowemu,
D) kwoty zmniejszające przychody wymienione w pkt C),
E) koszty prowadzenia przedsiębiorstwa - poza zakupem - z podziałem na:
F) bonifikaty, zwroty, storna i inne zmniejszenia dotyczące kosztów wymienionych w ust. 5 z podaniem rodzaju kosztu, którego poszczególne zmniejszenie dotyczy.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »