Limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.27.227

Akt utracił moc
Wersja od: 15 lutego 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 lutego 2005 r.
w sprawie limitów tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych2)

Na podstawie art. 38 ust. 7 pkt 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
Określa się limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie limitów tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych (Dz. U. Nr 33, poz. 277).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia:

- dyrektywy Rady 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, Dz. Urz. WE L 261 z 24.9.1998, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 23, str. 448, Dz. Urz. WE L 115 z 4.5.1999, str. 32, Dz. Urz. WE L 162 z 26.6.1999, str. 67, Dz. Urz. WE L 105 z 3.5.2000, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 73, Dz. Urz. WE L 234 z 1.9.2001, str. 55, Dz. Urz. UE L 122 z 16.5.2003, str. 1)

Dane dotyczące ogłoszenia powyższych aktów dotyczą ich ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej

- dyrektywy Rady 96/24/EWG z dnia 29 kwietnia 1996 r. zmieniającej dyrektywę 79/373/EWG w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 125, z 23.5.1996 r. str. 33; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19 str. 94).

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.

ZAŁĄCZNIK

LIMITY TOLERANCJI ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH I DODATKÓW PASZOWYCH

Lp.Nazwa składnika pokarmowego albo dodatku paszowegoJednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego1)Zawartość składnika pokarmowego albo dodatku paszowego2)Limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego3)
w przypadku stwierdzenia mniejszej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowegow przypadku stwierdzenia większej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego
123456
I. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w materiałach paszowych
1Białko surowegponiżej 10010 g-
od 100 do 20010 %-
powyżej 20020 g-
2Cukier ogółem,gponiżej 505 g-
cukry redukujące,od 50 do 20010 %-
sacharoza,

laktoza, glukoza (dekstroza)

powyżej 20020 g-
3Skrobia, inulinagponiżej 10010 g-
od 100 do 30010 %-
powyżej 30030 g-
4Tłuszcz surowygponiżej 506 g-
od 50 do 15012 %-
powyżej 15018 g-
5Włókno surowegponiżej 60-9 g
od 60 do 140-15 %
powyżej 140-21g
6Popiół surowygponiżej 50-5 g
od 50 do 100-10 %
powyżej 100-10 g
7Wodagponiżej 50-5 g
od 50 do 100-10 %
powyżej 100-10 g
8Fosfor, magnez, wapńgponiżej 202 g-
od 20 do 15010 %-
powyżej 15015 g-
9Węglan wapnia, sódgponiżej 20-2 g
od 20 do 150-10 %
powyżej 150-15 g
10Chlorki wyrażone jako NaCl, gponiżej 30-3 g
popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowymod 30-10 %
11Karotenmgbez względu na zawartość30 %-
12Ksantofilemgbez względu na zawartość30 %-
13Witamina Ajednostka międzynarodowa4)bez względu na zawartość30 %-
14Lizyna, metioninagbez względu na zawartość20 %-
15Lotne związki azotowe, wolny amoniakmgbez względu na zawartość-20 %
16Substancjemgponiżej 20-2 g
nierozpuszczalneod 20 do 150-10 %
w eterze naftowympowyżej 150-
17Liczba kwasowa5)poniżej 2-0,2
od 2 do 15-10 %
powyżej 15-1,5
II. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich
1Białko surowegponiżej 10010 g20 g
od 100 do 20010 %20 %
powyżej 20020 g40 g
2Tłuszcz surowygponiżej 808 g16 g
od 80 do 15010 %20 %
powyżej 15015 g30 g
3Skrobia, cukier ogółemgponiżej 10010 g20 g
wraz ze skrobiąod 100 do 25010 %20 %
powyżej 25025 g50 g
4Cukier ogółemgponiżej 10010 g20 g
od 100 do 20010 %20 %
powyżej 20020 g40 g
5Potas, magnez, sódgponiżej 71 g3 g
od 7 do 5015 %45 %
powyżej 50 do 757,5 g22,5 g
powyżej 75 do 15010 %30 %
powyżej 15015 g45 g
6Wapń, fosforgponiżej 101,5 g4,5 g
od 10 do 6015 %45 %
powyżej 60 do 1209 g27 g
powyżej 120 do 1607,5 %22,5 %
powyżej 16012 g36 g
7Metionina, lizyna, treoninagbez względu na zawartość15 %-
8Cystyna, tryptofangbez względu na zawartość20 %-
9Wodagponiżej 50-5 g
od 50 do 100-10 %
powyżej 100-10 g
10Włókno surowegponiżej 6027 g9 g
od 60 do 12045 %15 %
powyżej 12054 g18 g
11Popiół surowygponiżej 5015 g5 g
od 50 do 10030 %10 %
powyżej 10030 g10 g
12Popiół nierozpuszczalnygponiżej 40-4 g
w kwasieod 40 do 100-10 %
chlorowodorowympowyżej 100-10 g
III. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt towarzyszących
1Białko surowegponiżej 12520 g40 g
od 125 do 20016 %32 %
powyżej 20032 g64 g
2Tłuszcz surowygbez względu na zawartość25 g25 g
3Wodagponiżej 200-15 g
od 200 do 400-7,5 %
powyżej 400-30 g
4Włókno surowegbez względu na zawartość30 g10 g
5Popiół surowygbez względu na zawartość45 g15 g
IV. Dodatki paszowe w paszach
1Dodatki paszowemgponiżej 0,540 %40 %
jednostka międzynarodowa4)poniżej 50040 %40 %
mgod 0,5 do 10,2 mg0,2 mg
jednostka międzynarodowa4)od 500 do 1.000200 jednostek międzynarodowych200 jednostek międzynarodowych
mgpowyżej 1 do 5020 %20 %
jednostka międzynarodowa4)powyżej 1.000 do 50.00020 %20 %
mgpowyżej 50 do 10010 mg10 mg
jednostka międzynarodowa4)powyżej 50.000 do 100.00010.000 jednostek międzynarodowych10.000 jednostek międzynarodowych
mgpowyżej 100 do 50010 %10 %
jednostka międzynarodowa4)powyżej 100.000 do 500.00010 %10 %
mgpowyżej 500 do 1.00050 mg50 mg
jednostka międzynarodowa4)powyżej 500.000 do 1.000.00050.000 jednostek międzynarodowych50.000 jednostek międzynarodowych
mgpowyżej 1.0005 %5 %
jednostka międzynarodowa4)powyżej 1.000.0005 %5 %
______

1) Jednostka masy składnika pokarmowego albo dodatku paszowego została podana w 1 kilogramie materiału paszowego, mieszanki paszowej, dodatku paszowego w paszy.

2) Dotyczy zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego podanej na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych.

3) Wartości określone jako limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego oznaczają dopuszczalną różnicę między zawartością składników pokarmowych albo dodatków paszowych stwierdzoną w wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych a zawartością tych składników albo dodatków podaną na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania tych środków etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych, w przypadku mieszanek paszowych wprowadzanych do obrotu luzem albo w niezamkniętych opakowaniach lub w pojemnikach.

4) Definicje jednostek aktywności witaminy A i D:

a)
jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy A odpowiada:
-
0,300 µg retinolu
-
0,344 µg octanu retinolu
-
0, 550 µg palmitynianu retinolu
-
359 µg propionianu retinolu
b)
jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy D3 odpowiada:
-
0, 025 µg cholekalcyferolu.

5) Liczba kwasowa została podana jako liczba niemianowana i wyraża ilość wodorotlenku potasu (KOH) niezbędną do zobojętnienia wolnych kwasów organicznych zawartych w 1 gramie materiału paszowego.