Limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.33.277

Akt utracił moc
Wersja od: 26 lutego 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 6 lutego 2003 r.
w sprawie limitów tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych

Na podstawie art. 38 ust. 5 pkt 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
Określa się limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

LIMITY TOLERANCJI ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH I DODATKÓW PASZOWYCH

Lp.Nazwa składnika pokarmowego albo dodatku paszowegoJednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego 1)Zawartość składnika pokarmowego albo dodatku paszowego 2)Limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego 3)
w przypadku stwierdzenia mniejszej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowegow przypadku stwierdzenia większej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego
123456
I. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w materiałach paszowych
1.Białko surowegponiżej 10010 g-
od 100 do 20010 %-
powyżej 20020 g-
2.Cukier ogółem,gponiżej 505 g-
cukry redukujące, sacharoza, laktoza,od 50 do 20010 %-
glukoza (dekstroza)powyżej 20020 g-
3.Skrobia, inulinagponiżej 10010 g-
od 100 do 30010 %-
powyżej 30030 g-
4.Tłuszcz surowygponiżej 506 g-
od 50 do 15012 %-
powyżej 15018 g-
5.Włókno surowegponiżej 60-9 g
od 60 do 140-15 %
powyżej 140-21 g
6.Popiół surowygponiżej 50-5 g
od 50 do 100-10 %
powyżej 100-10 g
7.Wodagponiżej 50-5 g
od 50 do 100-10 %
powyżej 100-10 g
8.Fosfor, magnez,gponiżej 202 g-
wapńod 20 do 15010 %-
powyżej 15015 g-
9.Węglan wapnia, sódgponiżej 20-2 g
od 20 do 150-10 %
powyżej 150-15 g
10.Chlorki wyrażonegponiżej 30-3 g
jako NaCl, popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowymod 30-10 %
11.Karotenmgbez względu na zawartość30 %-
12.Ksantofilemgbez względu na zawartość30 %-
13.Witamina Ajednostka międzynarodowa 4)bez względu na zawartość30 %-
14.Lizyna, metioninagbez względu na zawartość20 %-
15.Lotne związki azotowe, wolny amoniakmgbez względu na zawartość-20 %
16.Substancjemgponiżej 20-2 g
nierozpuszczalne w eterze naftowymod 20 do 150-10 %
powyżej 150-
17.Liczba kwasowa 5)poniżej 2-0,2
od 2 do 15-10 %
powyżej 15-1,5
II. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich
1.Białko surowegponiżej 10010 g20 g
od 100 do 20010 %20 %
powyżej 20020 g40 g
2.Tłuszcz surowygponiżej 808 g16 g
od 80 do 15010 %20 %
powyżej 15015 g30 g
3.Skrobia, cukiergponiżej 10010 g20 g
ogółem wraz ze skrobiąod 100 do 25010 %20 %
powyżej 25025 g50 g
4.Cukier ogółemgponiżej 10010 g20 g
od 100 do 20010 %20 %
powyżej 20020 g40 g
5.Potas, magnez, sódgponiżej 71 g3 g
od 7 do 5015 %45 %
powyżej 50 do 757,5 g22,5 g
powyżej 75 do 15010 %30 %
powyżej 15015 g45 g
6.Wapń, fosforgponiżej 101,5 g4,5 g
od 10 do 6015 %45 %
powyżej 60 do 1209 g27 g
powyżej 120 do 1607,5 %22,5 %
powyżej 16012 g36 g
7.Metionina, lizyna, treoninagbez względu na zawartość15 %-
8.Cystyna, tryptofangbez względu na zawartość20 %-
9.Wodagponiżej 50-5 g
od 50 do 100-10 %
powyżej 100-10 g
10.Włókno surowegponiżej 6027 g9 g
od 60 do 12045 %15 %
powyżej 12054 g18 g
11.Popiół surowygponiżej 5015 g5 g
od 50 do 10030 %10 %
powyżej 10030 g10 g
12.Popiółgponiżej 40-4 g
nierozpuszczalny w kwasieod 40 do 100-10 %
chlorowodorowympowyżej 100-10 g
III. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt domowych
1.Białko surowegponiżej 12520 g40 g
od 125 do 20016 %32 %
powyżej 20032 g64 g
2.Tłuszcz surowygbez względu na zawartość25 g25 g
3.Wodagponiżej 200-15 g
od 200 do 400-7,5 %
powyżej 400-30 g
4.Włókno surowegbez względu na zawartość30 g10 g
5.Popiół surowygbez względu na zawartość45 g15 g
IV. Dodatki paszowe w paszach
1.Dodatki paszowemgponiżej 0,540 %40 %
jednostka międzynarodowa 4)poniżej 50040 %40 %
mgod 0,5 do 10,2 mg0,2 mg
jednostka międzynarodowa4)od 500 do 1.000200 jednostek międzynarodowych200 jednostek międzynarodowych
mgpowyżej 1 do 5020 %20 %
jednostka międzynarodowa4)powyżej 1.000 do 50.00020 %20 %
mgpowyżej 50 do 10010 mg10 mg
jednostka międzynarodowa4)powyżej 50.000 do 100.00010.000 jednostek międzynarodowych10.000 jednostek międzynarodowych
mgpowyżej 100 do 50010 %10 %
jednostka międzynarodowa4)powyżej 100.000 do 500.00010 %10 %
mgpowyżej 500 do 1.00050 mg50 mg
jednostka międzynarodowa4)powyżej 500.000 do 1.000.00050.000 jednostek międzynarodowych50.000 jednostek międzynarodowych
mgpowyżej 1.0005 %5 %
jednostka międzynarodowa4)powyżej 1.000.0005 %5 %
Objaśnienia:

1) Jednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego została podana w 1 kilogramie materiału paszowego, mieszanki paszowej, dodatku paszowego w paszy.

2) Dotyczy zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego podanej na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych.

3) Wartości określone jako limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego oznaczają dopuszczalną różnicę między zawartością składników pokarmowych albo dodatków paszowych stwierdzoną w wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych a zawartością tych składników albo dodatków podaną na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania tych środków etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych, w przypadku mieszanek wprowadzanych do obrotu luzem albo w niezamkniętych opakowaniach lub w pojemnikach.

4) Jednostka aktywności witaminy A i D3:

a) jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy A odpowiada:

- 0,300 μg retinolu

- 0,344 μg octanu retinolu

- 0,550 μg palmitynianu retinolu

- 359 μg propionianu retinolu,

b) jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy D3 odpowiada:

- 0,025 μg cholekalcyferolu.

5) Liczba kwasowa została podana jako liczba niemianowana i wyraża ilość wodorotlenku potasu (KOH) niezbędną do zobojętnienia wolnych kwasów organicznych zawartych w 1 gramie materiału paszowego.