§ 4. - Kryteria i warunki techniczne, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące, oraz warunki stosowania tych kas przez podatników.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1999.109.1249
Akt utracił moc Wersja od: 30 czerwca 2001 r.
§ 4.
Kasy rejestrujące muszą spełniać następujące warunki niezbędne do ich stosowania:1)
zapisywać w pamięci fiskalnej następujące dane:a)
informację o dacie i czasie rozpoczęcia oraz zakończenia pracy w trybie fiskalnym,b)
numer unikatowy pamięci fiskalnej kasy oraz numer identyfikacji podatkowej podatnika (NIP),c)
stawki podatku przyporządkowane do nazw towarów i usług, oznaczone literowo od "A" do "G" (literze "A" przyporządkowana jest stawka w wysokości 22%, literze "B" przyporządkowana jest stawka w wysokości 7%, literze "C" przyporządkowana jest stawka w wysokości 0%, a pozostałym literom od "D" do "G" odpowiadają kolejne stawki podatkowe wprowadzane czasowo na poszczególne towary i usługi oraz zwolnienie od podatku),d)
wartość sprzedaży bez podatku (netto) według poszczególnych stawek, wartość sprzedaży zwolnionej od podatku, kwoty podatku według poszczególnych stawek podatkowych, łączną kwotę podatku i łączną wartość sprzedaży z podatkiem (brutto),e)
numery i daty każdego z wykonanych raportów fiskalnych dobowych, a także numery paragonów objętych raportem oraz ilość pozycji w raporcie,f)
numery i daty awaryjnych zerowań pamięci operacyjnej kasy (modułu fiskalnego) oraz informację o rozpoczęciu rejestracji sprzedaży po zerowaniu i sposobie jego wykonywania,2)
zapewniać wyświetlenie wartości sprzedaży z podatkiem.(brutto) na wyświetlaczu przeznaczonym do odczytu przez klienta,3)
sporządzać równocześnie wydruki oryginałów i kopii paragonów dla każdej sprzedaży, wydruki raportów fiskalnych dobowych i raportów fiskalnych okresowych oraz mogą sporządzać faktury VAT i ich kopie,4)
zapisywać w pamięci fiskalnej kasy dane, które muszą być zgodne z danymi zapisanymi na wydrukach raportów fiskalnych dobowych,5)
wszystkie dokumenty muszą być drukowane przez kasy w języku polskim,6)
paragon fiskalny drukowany przez kasę musi zawierać następujące informacje:a)
imię i nazwisko lub nazwę podatnika, adres punktu sprzedaży, a dla sprzedaży prowadzonej w miejscach niestałych - adres siedziby podatnika,b)
numer identyfikacji podatkowej podatnika (NIP),c)
numer kolejny wydruku,d)
datę i czas (godzinę i minutę) sprzedaży,e)
nazwę towaru lub usługi,f)
cenę jednostkową towaru lub usługi,g)
ilość i wartość sprzedaży,h)
wartość sprzedaży i kwoty podatku według poszczególnych stawek,i)
wartość sprzedaży zwolnionej z podatku,j)
łączną kwotę podatku,k)
łączną kwotę należności,l)
kolejny numer paragonu fiskalnego,ł)
kolejny numer kasy i oznaczenie kasjera (przy więcej niż jednym stanowisku kasowym),m)
logo fiskalne zgodne z załącznikiem nr 2 do rozporządzenia oraz numer unikatowy pamięci fiskalnej kasy,7)
informacje zawarte na paragonie powinny znajdować się w kolejności podanej w pkt 6, z wyjątkiem informacji zawartej w pkt 6 lit. d), a logo fiskalne i numer unikatowy muszą być umieszczone centrycznie w linii i obowiązkowo kończyć paragon fiskalny,8)
wysokość znaków na paragonie nie może być mniejsza niż 2,50 mm, ilość znaków w linii nie mniejsza niż 17, a dla nazwy towaru lub usługi - nie mniejsza niż 12,9)
szerokość taśmy paragonowej nie może być mniejsza niż 28 mm,10)
paragon fiskalny musi być czytelny i zawierać wszystkie dane, o których mowa w pkt 6, pozwalające nabywcy na sprawdzenie prawidłowości dokonanej transakcji.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »