Art. 10. - Jugosławia-Polska. Umowa o współpracy w dziedzinie weterynarii. Warszawa.1960.05.05.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1960.50.294

Akt obowiązujący
Wersja od: 19 lutego 2008 r.
Artykuł  10
1.
Zaświadczenie dla przesyłek mięsa i przetworów mięsnych powinno stwierdzać, że:
a)
rzeźnie i przetwórnie, w których mięso było wyprodukowane lub przerobione, znajdują się pod stałym nadzorem lekarsko-weterynaryjnym i odpowiadają warunkom weterynaryjno-sanitarnym;
b)
zwierzęta przed i po uboju (zwierzęta łowne i ryby po zabiciu lub złowieniu) zostały zbadane przez upoważnionego, państwowego lekarza weterynarii i uznane za wolne od zaraźliwych chorób zwierzęcych, a mięso i przetwory mięsne z tych zwierząt zostały uznane za zdatne do spożycia dla ludzi, oraz że mięso świń, dzików i nutrii zostało zbadane na włośnie z wynikiem negatywnym;
c)
mięso i przetwory mięsne nie zawierają składników, których używanie zabronione jest przez przepisy kraju wwożącego.
2.
Każde zaświadczenie powinno odnosić się tylko do mięsa lub przetworów mięsnych tego samego rodzaju, pochodzących od tego samego dostawcy i wysyłanych do tego samego odbiorcy.
3.
Mięso można wywozić po przygotowaniu w następujący sposób:
a)
mięso wołowe i ze zwierząt jednokopytowych - oskórowane, w całości, w połówkach lub w ćwierciach;
b)
mięso cielęce - w skórze lub oskórowane, w całości lub w połówkach;
c)
mięso baranie i kozie - oskórowane, w całości lub w połówkach;
d)
mięso wieprzowe - w całości, w połówkach, w ćwierciach albo w częściach ze słoniną lub bez;
e)
drób - z wnętrznościami lub bez, w całości lub w częściach;
f)
dziczyznę - z wnętrznościami lub bez;
g)
ryby oraz przetwory rybne przeznaczone do spożycia - świeże, mrożone, solone lub wędzone.
4.
Mięso powinno być oznaczone pieczęcią rzeźni, z której pochodzi, z podaniem jej nazwy.