Rozdział 3 - Działy pomocnicze. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu spirytusowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1969.20.150

Akt utracił moc
Wersja od: 11 lipca 1969 r.

Rozdział  3.

Działy pomocnicze.

§  52.
1.
Manipulowanie opakowaniami szklanymi pracownicy powinni wykonywać w odpowiedniego typu rękawicach ochronnych.
2.
Butelki po wyjęciu z transporterów należy wkładać do wanien ręcznie; wrzucanie butelek przez przechylanie skrzyń jest zabronione.
3.
Wydzielona część wanny do odmakania butelek powinna posiadać w każdej z dwu komór siatkę do podnoszenia butelek z dna.
4.
Temperatura wody w części wanny przeznaczonej do odmakania nie powinna przekraczać 50o, a w części przeznaczonej do mycia ręcznego i szczotkowania 35o.
5.
Usuwanie stłuczek z wanny dozwolone jest jedynie po opróżnieniu wanny z wody i za pomocą narzędzi zabezpieczających przed skaleczeniem rąk.
§  53.
Wszelkie otwory kontrolne i montażowe myjki butelek powinny być w czasie jej ruchu szczelnie zamknięte.
§  54.
Sporządzanie roztworu ługu powinno odbywać się w zbiorniku umieszczonym poza myjnią. Dopływ roztworu ługu ze zbiornika do myjki butelek powinien odbywać się mechanicznie.
§  55.
Przejścia pomiędzy urządzeniami rozlewniczymi lub ścianami przeznaczone tylko do obsługi tych urządzeń powinny mieć szerokość co najmniej 1 m.
§  56.
1.
Ekran kontrolny do prześwietlania butelek powinien być wykonany ze szkła matowego lub mlecznego.
2.
Pracownicy zatrudnieni przy ekranie kontrolnym powinni być zmieniani w okresie nie dłuższym niż co 2 godziny.
3.
Usuwanie butelek z okienka ekranu kontrolnego w czasie ruchu przenośnika jest wzbronione.
§  57.
Wózki dwukołowe do przewożenia skrzynek powinny posiadać oparcie co najmiej do połowy wysokości najwyżej ustawionej skrzyni.
§  58.
Usuwanie płynów alkoholowych rozlanych na podłodze powinno odbywać się tylko przy pomocy zgarniaczek lub przez spłukanie wodą.
§  59.
1.
Rozlewaczki do wódek oraz kapslownice powinny być wyposażone w osłony zabezpieczające przed rozpryskami pękających butelek.
2.
Stłuczka szklana powinna być stale usuwana z podłóg do specjalnych pojemników szczotkami i szufelkami, a następnie przewożona do magazynu stłuczki. Gromadzenie stłuczki szklanej poza magazynem jest wzbronione.
§  60.
1.
Taśma stalowa służąca do opasywania kartonów z wódką powinna być nawinięta na bęben.
2.
Pozostawienie luźnej taśmy na podłodze jest niedopuszczalne.
3.
Bęben z taśmą powinien być usytuowany przy stanowisku opasywania kartonów.
4.
Pracownik zatrudniony przy opasywaniu kartonów taśmą stalową powinien pracować w rękawicach skórzanych.
§  61.
Transport skrzyń z wyrobami gotowymi do magazynów powinien odbywać się mechanicznie.
§  62.
Transport drożdży suszonych paszowych w workach oraz skrzynek z drożdżami piekarnianymi z pakowni do chłodni, do magazynu i na środki transportowe powinien odbywać się mechanicznie.
§  63.
Skrzynki z drożdżami powinny być układane w chłodni w sposób zabezpieczający przed upadkiem skrzynek.
§  64.
Przejścia między skrzynkami bądź pojemnikami powinny mieć co najmniej 1,0 m szerokości.
§  65.
Pomosty łączące wagon lub pojazd z rampą powinny być wykonane z materiału dostatecznie wytrzymałego na obciążenie oraz posiadać zaczepy zabezpieczające przed obsunięciem, a podłogi pomostów powinny być utrzymane w stanie nie powodującym poślizgu.