Rozdział 3 - Działy pomocnicze. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu spirytusowego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1969.20.150
Akt utracił moc Wersja od: 11 lipca 1969 r.
Rozdział 3.
Działy pomocnicze.
Działy pomocnicze.
§ 52.
1.
Manipulowanie opakowaniami szklanymi pracownicy powinni wykonywać w odpowiedniego typu rękawicach ochronnych.2.
Butelki po wyjęciu z transporterów należy wkładać do wanien ręcznie; wrzucanie butelek przez przechylanie skrzyń jest zabronione.3.
Wydzielona część wanny do odmakania butelek powinna posiadać w każdej z dwu komór siatkę do podnoszenia butelek z dna.4.
Temperatura wody w części wanny przeznaczonej do odmakania nie powinna przekraczać 50o, a w części przeznaczonej do mycia ręcznego i szczotkowania 35o.5.
Usuwanie stłuczek z wanny dozwolone jest jedynie po opróżnieniu wanny z wody i za pomocą narzędzi zabezpieczających przed skaleczeniem rąk.§ 53.
Wszelkie otwory kontrolne i montażowe myjki butelek powinny być w czasie jej ruchu szczelnie zamknięte.§ 54.
Sporządzanie roztworu ługu powinno odbywać się w zbiorniku umieszczonym poza myjnią. Dopływ roztworu ługu ze zbiornika do myjki butelek powinien odbywać się mechanicznie.§ 55.
Przejścia pomiędzy urządzeniami rozlewniczymi lub ścianami przeznaczone tylko do obsługi tych urządzeń powinny mieć szerokość co najmniej 1 m.§ 56.
1.
Ekran kontrolny do prześwietlania butelek powinien być wykonany ze szkła matowego lub mlecznego.2.
Pracownicy zatrudnieni przy ekranie kontrolnym powinni być zmieniani w okresie nie dłuższym niż co 2 godziny.3.
Usuwanie butelek z okienka ekranu kontrolnego w czasie ruchu przenośnika jest wzbronione.§ 57.
Wózki dwukołowe do przewożenia skrzynek powinny posiadać oparcie co najmiej do połowy wysokości najwyżej ustawionej skrzyni.§ 58.
Usuwanie płynów alkoholowych rozlanych na podłodze powinno odbywać się tylko przy pomocy zgarniaczek lub przez spłukanie wodą.§ 59.
1.
Rozlewaczki do wódek oraz kapslownice powinny być wyposażone w osłony zabezpieczające przed rozpryskami pękających butelek.2.
Stłuczka szklana powinna być stale usuwana z podłóg do specjalnych pojemników szczotkami i szufelkami, a następnie przewożona do magazynu stłuczki. Gromadzenie stłuczki szklanej poza magazynem jest wzbronione.§ 60.
1.
Taśma stalowa służąca do opasywania kartonów z wódką powinna być nawinięta na bęben.2.
Pozostawienie luźnej taśmy na podłodze jest niedopuszczalne.3.
Bęben z taśmą powinien być usytuowany przy stanowisku opasywania kartonów.4.
Pracownik zatrudniony przy opasywaniu kartonów taśmą stalową powinien pracować w rękawicach skórzanych.§ 61.
Transport skrzyń z wyrobami gotowymi do magazynów powinien odbywać się mechanicznie.§ 62.
Transport drożdży suszonych paszowych w workach oraz skrzynek z drożdżami piekarnianymi z pakowni do chłodni, do magazynu i na środki transportowe powinien odbywać się mechanicznie.§ 63.
Skrzynki z drożdżami powinny być układane w chłodni w sposób zabezpieczający przed upadkiem skrzynek.§ 64.
Przejścia między skrzynkami bądź pojemnikami powinny mieć co najmniej 1,0 m szerokości.§ 65.
Pomosty łączące wagon lub pojazd z rampą powinny być wykonane z materiału dostatecznie wytrzymałego na obciążenie oraz posiadać zaczepy zabezpieczające przed obsunięciem, a podłogi pomostów powinny być utrzymane w stanie nie powodującym poślizgu.