Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu spirytusowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1969.20.150

Akt utracił moc
Wersja od: 11 lipca 1969 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 16 czerwca 1969 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu spirytusowego.

Na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 30 marca 1965 r. o bezpieczeństwie i higienie pracy (Dz. U. Nr 13, poz. 91) zarządza się, co następuje:

Przepisy ogólne.

§  1.
Przepisy rozporządzenia dotyczą bezpieczeństwa i higieny pracy w następujących zakładach (działach) przemysłu spirytusowego:
1)
w oddziałach produkcyjnych podstawowych, jak gorzelnie przemysłowe, rektyfikacje, wytwórnie wódek i drożdżownie, oraz w działach pomocniczych zakładów,
2)
w działach przerobu surowców pochodnych produkcji podstawowej, jak utylizacja gazowego dwutlenku węgla na ciekły i na suchy lód oraz utylizacja wywaru melasowego.
§  2.
Na ścianach budynków i w pomieszczeniach produkcji spirytusu oraz magazynach spirytusu powinny być umieszczone tablice ostrzegawcze o zagrożeniu pożarowym i wybuchowym.
§  3.
Gorzelnie przemysłowe, zakłady rektyfikacji spirytusu, magazyny spirytusu powinny odpowiadać warunkom ustalonym w przepisach dla pomieszczeń o zagrożeniu pożarowym i wybuchowym.
§  4.
Ściany pomieszczeń produkcyjnych powinny być gładkie, dające się łatwo oczyścić, a w działach fermentacji alkoholowej, drożdżowej, zestawialniach wódek, pakowni drożdży piekarniczych, rozlewni wódek, powinny ponadto być pokryte do wysokości co najmniej 2 m powłokami lub materiałami nienasiąkliwymi, odpornymi na działanie wilgoci (np. płytami ceramicznymi).
§  5.
1.
Przewody rurowe powinny być szczelne i oznaczone barwami w sposób wskazujący wyraźnie przeznaczenie danego przewodu oraz kierunek przepływającej w nim cieczy, pary lub gazu.
2.
Oznaczenie przewodów rurowych powinno być zgodne z zasadami ustalonymi w obowiązujących normach.
§  6.
1.
Pomieszczenie fermentacji alkoholowej oraz utylizacji gazowego dwutlenku węgla na ciekły i na suchy lód powinny posiadać sprawnie działającą wentylację, zapewniającą usunięcie dwutlenku węgla z powietrza strefy roboczej.
2.
Uruchamianie mechanicznych urządzeń wentylacyjnych w pomieszczeniach fermentacji alkoholowej powinno odbywać się zarówno z pomieszczenia wentylowanego, jak i z zewnątrz tego pomieszczenia.
§  7.
Aparaty i urządzenia produkcyjne, z których wydzielają się szkodliwe lub uciążliwe dla pracowników pary i gazy, a ich zhermetyzowanie nie jest możliwe, powinny posiadać instalację odprowadzającą te gazy i pary z miejsca ich powstawania na zewnątrz pomieszczeń w sposób zapewniający nieprzekraczanie najwyższych dopuszczalnych stężeń dla tych par lub gazów.
§  8.
Przy wejściu do działów fermentacji alkoholowej i magazynów spirytusu powinny znajdować się szafki ze sprzętem ochronnym do udzialania pomocy pracownikom w razie ich zagrożenia dwutlenkiem węgla lub parami spirytusu.
§  9.
Urządzenia ciśnieniowe powinny być obsługiwane wyłącznie przez przeszkolonych w tym zakresie pracowników.
§  10.
Aparaty, urządzenia i przewody zawierające spirytus lub jego pary powinny być uziemione.
§  11.
1.
Elektryczne lampy wziernikowe oświetlające wnętrze aparatów oraz urządzeń powinny być hermetyczne i zasilane prądem o napięciu nie przekraczającym 24 V, a także posiadać zabezpieczenie przed stłuczeniem klosza ochronnego.
2.
Przy oświetlaniu zbiorników lub aparatów po spirytusie lampy wziernikowe powinny być zabezpieczone osłoną nie przepuszczającą pary spirytusu.
§  12.
Silniki elektryczne znajdujące się w pomieszczeniach, w których występują lub mogą występować pary alkoholu przekraczające dopuszczlne stężenia, powinny posiadać obudowę ognioszczelną.
§  13.
1.
W pomieszczeniach, w których znajdują się urządzenia ciśnieniowe wymagające stałej obsługi, powinny znajdować się zapasowe źródła oświetleniowe, np. bateryjne lampy elektryczne.
2.
Urządzenia ciśnieniowe powinny być zaopatrzone w sprawnie działającą aparaturę kontrolno-pomiarową, urządzenia zabezpieczające przed nadmiernym wzrostem ciśnienia oraz tabliczki znamionowe.
§  14.
1.
Zamknięte kadzie fermentacyjne oraz zbiorniki ze spirytusem i wódką, do których wnętrza musi się wchodzić, powinny posiadać co najmniej:
1)
jeden właz przy pojemności zbiornika do 40 m3,
2)
dwa włazy przy pojemności zbiornika powyżej 40 m3.
2.
W czasie przebywania pracownika w zbiorniku włazy powinny być otwarte.
§  15.
1.
Przy zbiornikach wolno stojących wyższych niż 2 m powinny być umieszczone na zewnątrz i wewnątrz drabiny metalowe stałe, usytuowane przy głównym włazie i trwale zamocowane.
2.
Zbiorniki wolno stojące wymagające stałej obsługi, a nie posiadające przy górnej pokrywie pomostów roboczych, powinny być wyposażone na obwodzie w poręcze ochronne oraz krawężniki.
§  16.
Czynności związane z obsługą kadzi oraz zbiorników pomocniczych, wymagające stałej kontroli przebiegu produkcji, powinny odbywać się z pomostów.
§  17.
Prace wykonywane wewnątrz zbiorników, aparatów, w studniach i studzienkach kanalizacyjnych oraz w innych urządzeniach, w których mogą znajdować się szkodliwe gazy lub pary, powinny być przeprowadzane przy zachowaniu następujących warunków:
1)
wejście do wnętrza urządzeń może nastąpić tylko na polecenie kierownika zakładu lub osoby przez niego upoważnionej i po sprawdzeniu, że w zbiorniku lub urządzeniu nie ma gazów szkodliwych lub niebezpiecznych dla życia lub zdrowia pracownika,
2)
pracownik wchodzący do wnętrza urządzenia powinien mieć założone szelki bezpieczeństwa i linkę wyprowadzoną na zewnątrz urządzenia,
3)
prace wykonywane wewnątrz urządzenia powinny być nadzorowane przez osobę znajdującą się wewnątrz urządzenia,
4)
jeżeli czyszczone lub remontowane urządzenie posiada mieszadło, należy je zabezpieczyć w sposób skuteczny przed przypadkowym uruchomieniem, a na urządzeniu rozruchowym umieścić napis ostrzegawczy, zabraniający uruchomienia mieszadła,
5)
pracownika znajdującego się wewnątrz urządzenia należy w razie potrzeby dodatkowo zaopatrzyć w aparat izolujący lub w aparat z doprowadzeniem świeżego powietrza.
§  18.
Urządzenia gorzelnicze, rektyfikacyjne oraz drożdżownicze powinny być w taki sposób ustawione, aby dojście do kadzi, aparatów, zbiorników produkcyjnych oraz zaworów były łatwe i bezpieczne.
§  19.
1.
Wylot przewodu, którym odprowadza się ze zbiorników pary spirytusu w powietrze, powinien być zabezpieczony potrójną siatką Davy'ego lub w inny sposób (np. przyrządy ,,Kito'').
2.
Zbiorniki spirytusu powinny być zaopatrzone w pływaki i skalę pomiarową, wskazującą poziom spirytusu, oraz w urządzenia zabezpieczające przed przelewem.
§  20.
1.
Prace związane z naprawą lub konserwacją zbiorników ze spirytusem, podczas których zachodzi konieczność użycia ognia otwartego lub istnieje możliwość wywołania iskry, powinny być wykonywane po ich całkowitym opróżnieniu i po całkowitym napełnieniu wodą oraz po ponownym opróżnieniu i przewietrzeniu.
2.
Prace wymienione w ust. 1 powinny być wykonywane pod nadzorem kierownika zakładu lub osoby przez niego upoważnionej.
§  21.
Czynności, przy których pracownik ma styczność z materiałami żrącymi lub szkodliwymi dla zdrowia, powinny być wykonywane z zachowaniem następujących warunków:
1)
zatrudnieni pracownicy powinni być wyposażeni we właściwą odzież i sprzęt ochrony osobistej, jak okulary, rękawice, fartuchy ochronne oraz obuwie gumowe,
2)
cysterny i zbiorniki z kwasami, ługami lub innymi cieczami żrącymi powinny być opróżniane w sposób zabezpieczający pracowników przed opryskaniem,
3)
pracownicy powinni być pouczeni o szkodliwości dla zdrowia substancji wymienionych w pkt 2 oraz o sposobach postępowania w razie doznania uszkodzenia ciała.
§  22.
1.
Środki stosowane do skażania denaturatu powinny być przechowywane w wydzielonym pomieszczeniu magazynu, w sposób zabezpieczający pracowników przed szkodliwym oddziaływaniem tych środków.
2.
Na opakowaniach środków skażających powinny być umieszczone naklejki zawierające informację o ich zawartości oraz wskazówki dotyczące obchodzenia się z tymi środkami.

Oddziały produkcyjne podstawowe.

§  23.
Kadzie brzeczkowe (zacierowe i odstojnikowe), kadzie do ługowania superfosfatu i siarczanu amonowego, jak również zbiorniki wyciągu superfosfatu i roztworu siarczany amonowego powinny być szczelnie przykryte i posiadać przewody do odprowadzania wydzielających się par na zewnątrz budynków.
§  24.
Lej zsypowy do pożywek nad kadzią ługowania superfosfatu i rozpuszczania siarczanu amonu powinien być zaopatrzony w ruszta ochronne o wymiarach oczek nie większych niż 10 cm x 10 cm.
§  25.
1.
Fermentacja alkoholowa powinna odbywać się w przykrytych szczelnie kadziach, zaopatrzonych w rurociąg odprowadzający dwutlenek węgla (CO2).
2.
W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych usytuowanych zbiorników technologicznych i kadzi fermentacyjnych powinno być wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami, tj.:
1)
odległość kadzi fermentacyjnych od ścian i między kadziami powinna być nie mniejsza niż 0,75 m,
2)
odległość między pokrywą zbiornika technologicznego lub kadzi drożdżowej a stropem powinna być nie mniejsza niż 1,9 m.
3.
Wyposażenie kadzi drożdżowej powinno zabezpieczać przed wydostawaniem się do pomieszczeń produkcyjnych gazów fermentacyjnych.
§  26.
Kadzie fermentacyjne, urządzenia propagacyjne drożdży, aparaty odpędowe - rektyfikacyjne i odwadniające powinny mieć urządzenia zabezpieczające przed powstawaniem podciśnienia oraz zawory bezpieczeństwa zapobiegające nadmiernemu ciśnieniu, jeżeli nie mają bezpośredniego połączenia z atmosferą.
§  27.
Pracownik myjący kadź fermentacyjną powinien w czasie przebywania w kadzi stosować aparat z wężem do zasysania świeżego powietrza z zewnątrz.
§  28.
W dziale fermentacji alkoholewej powinien znajdować się w szafce aparat do zasysania świeżego powietrza z zewnątrz oraz szelki ochronne z linką zabezpieczającą.
§  29.
Aparaty do odpędu i rektyfikacji spirytusu powinny być szczelne w takim stopniu, aby zabezpieczały przed przedostawaniem się cieczy i par alkoholu do pomieszczeń produkcyjnych.
§  30.
W zakładach nowo budowanych odległość pomiędzy poszczególnymi kolumnami aparatów odpędowych i rektyfikacyjnych powinna wynosić co najmniej 1,0 m.
§  31.
Deflegmatory, kondensatory, chłodnice aparatów odpędowych i rektyfikacyjnych powinny być tak usytuowane, aby ze wszystkich stron był do nich łatwy dostęp.
§  32.
Otwory w podeście służące do czyszczenia deflegmatorów i chłodnic należy zabezpieczać odpowiednią barierką.
§  33.
Przewody odpowietrzające aparaty odpędowe i rektyfikacyjne powinny być zabezpieczone siatką Davy'ego.
§  34.
Do pobierania prób spirytusu należy używać naczyń z materiałów nie iskrzących.
§  35.
W pomieszczeniach aparatowni zabrania się ustawiania lub przechowywania jakichkolwiek przedmiotów nie związanych z obsługą aparatu lub bezpieczeństwem przeciwpożarowym.
§  36.
Pomiędzy aparatownią a kotłownią powinna być dwustronna łączność sygnalizacyjna dźwiękowo-optyczna.
§  37.
Wysalacz fuzli powinien być szczelny, a wyloty urządzeń odpowietrzających powinny być zabezpieczone siatką Davy'ego.
§  38.
Mieszanie fuzli ze środkami odwadniającymi powinno odbywać się mechanicznie za pomocą nie iskrzących mieszadeł lub sprężonego powietrza.
§  39.
Zestawialniki stosowane do produkcji wódek powinny być szczelne i zaopatrzone w przewody odpowietrzające.
§  40.
Mielenie pylistych surowców do produkcji wódek powinno się odbywać w sposób nie powodujący wydzielania się pyłu na zewnątrz pomieszczenia pracy.
§  41.
Przy destylacji płynów alkoholowych należy:
1)
napełnianie i opróżnianie wykonywać przy pomocy rurociągów,
2)
w razie potrzeby ręcznego opróżniania aparatu, należy obniżyć temperaturę płynu do 35o.
§  42.
1.
Produkcja syropu cukrowego na gorąco powinna być wykonywana w kotle zaopatrzonym w mieszadło mechaniczne.
2.
Wsypywanie cukru do kotłów powinno być dokonywane w sposób zabezpieczający obsługę przed poparzeniem.
3.
Ręczne opróżnianie kotłów może odbywać się tylko w razie awarii i po obniżeniu temperatury syropu do 35o.
§  43.
Zbiorniki na destylaty powinny być szczelnie zamknięte i posiadać rury odpowietrzające zabezpieczone siatką Davy'ego.
§  44.
Wirówki do klarowania płynów i oddzielania drożdży powinny posiadać tabliczki znamionowe zawierające dane charakterystyczne oraz liczniki obrotów bębna wirówki z zaznaczoną dopuszczalną ilością obrotów na minutę.
§  45.
1.
Dla każdej wirówki należy założyć książkę kontroli, do której powinny być wpisywane daty kontroli oraz przebiegi remontów.
2.
Wirówki należy eksploatować zgodnie z dostarczoną przez wytwórcę instrukcją ruchową.
3.
Wirówka wykazująca nadmierne drgania lub inne zakłócenia w pracy powinna być niezwłocznie wyłączona z ruchu i skierowana do remontu.
4.
Elementy wirówki należy zdejmować i transportować przy pomocy wciągarki umieszczonej nad wirówkami.
§  46.
Wirówki powinny być obsługiwane przez przeszkolonych w tym zakresie pracowników.
§  47.
Do oddzielania drożdży z brzeczki alkoholowej należy stosować wirówki hermetyczne.
§  48.
1.
Prasy filtracyjne posiadające ramy o wymiarach ponad 800 mm x 800 mm powinny być dociskane hydraulicznie.
2.
Prasy powinny posiadać urządzenia zabezpieczające przed możliwością przekroczenia dopuszczalnego ciśnienia mleczka drożdżowego.
§  49.
Filtr obrotowy powinien posiadać boczne osłony.
§  50.
Młynek do mielenia drożdży paszowych powinien znajdować się w oddzielnym pomieszczeniu i być zabezpieczony przed przenikaniem płynu drożdżowego na zewnątrz.
§  51.
W czasie ruchu mieszadła w plazmolizerze drożdży jego pokrywa powinna być zamknięta.

Działy pomocnicze.

§  52.
1.
Manipulowanie opakowaniami szklanymi pracownicy powinni wykonywać w odpowiedniego typu rękawicach ochronnych.
2.
Butelki po wyjęciu z transporterów należy wkładać do wanien ręcznie; wrzucanie butelek przez przechylanie skrzyń jest zabronione.
3.
Wydzielona część wanny do odmakania butelek powinna posiadać w każdej z dwu komór siatkę do podnoszenia butelek z dna.
4.
Temperatura wody w części wanny przeznaczonej do odmakania nie powinna przekraczać 50o, a w części przeznaczonej do mycia ręcznego i szczotkowania 35o.
5.
Usuwanie stłuczek z wanny dozwolone jest jedynie po opróżnieniu wanny z wody i za pomocą narzędzi zabezpieczających przed skaleczeniem rąk.
§  53.
Wszelkie otwory kontrolne i montażowe myjki butelek powinny być w czasie jej ruchu szczelnie zamknięte.
§  54.
Sporządzanie roztworu ługu powinno odbywać się w zbiorniku umieszczonym poza myjnią. Dopływ roztworu ługu ze zbiornika do myjki butelek powinien odbywać się mechanicznie.
§  55.
Przejścia pomiędzy urządzeniami rozlewniczymi lub ścianami przeznaczone tylko do obsługi tych urządzeń powinny mieć szerokość co najmniej 1 m.
§  56.
1.
Ekran kontrolny do prześwietlania butelek powinien być wykonany ze szkła matowego lub mlecznego.
2.
Pracownicy zatrudnieni przy ekranie kontrolnym powinni być zmieniani w okresie nie dłuższym niż co 2 godziny.
3.
Usuwanie butelek z okienka ekranu kontrolnego w czasie ruchu przenośnika jest wzbronione.
§  57.
Wózki dwukołowe do przewożenia skrzynek powinny posiadać oparcie co najmiej do połowy wysokości najwyżej ustawionej skrzyni.
§  58.
Usuwanie płynów alkoholowych rozlanych na podłodze powinno odbywać się tylko przy pomocy zgarniaczek lub przez spłukanie wodą.
§  59.
1.
Rozlewaczki do wódek oraz kapslownice powinny być wyposażone w osłony zabezpieczające przed rozpryskami pękających butelek.
2.
Stłuczka szklana powinna być stale usuwana z podłóg do specjalnych pojemników szczotkami i szufelkami, a następnie przewożona do magazynu stłuczki. Gromadzenie stłuczki szklanej poza magazynem jest wzbronione.
§  60.
1.
Taśma stalowa służąca do opasywania kartonów z wódką powinna być nawinięta na bęben.
2.
Pozostawienie luźnej taśmy na podłodze jest niedopuszczalne.
3.
Bęben z taśmą powinien być usytuowany przy stanowisku opasywania kartonów.
4.
Pracownik zatrudniony przy opasywaniu kartonów taśmą stalową powinien pracować w rękawicach skórzanych.
§  61.
Transport skrzyń z wyrobami gotowymi do magazynów powinien odbywać się mechanicznie.
§  62.
Transport drożdży suszonych paszowych w workach oraz skrzynek z drożdżami piekarnianymi z pakowni do chłodni, do magazynu i na środki transportowe powinien odbywać się mechanicznie.
§  63.
Skrzynki z drożdżami powinny być układane w chłodni w sposób zabezpieczający przed upadkiem skrzynek.
§  64.
Przejścia między skrzynkami bądź pojemnikami powinny mieć co najmniej 1,0 m szerokości.
§  65.
Pomosty łączące wagon lub pojazd z rampą powinny być wykonane z materiału dostatecznie wytrzymałego na obciążenie oraz posiadać zaczepy zabezpieczające przed obsunięciem, a podłogi pomostów powinny być utrzymane w stanie nie powodującym poślizgu.

Przerób surowców pochodnych.

§  66.
W czasie oczyszczania wyparek do zagęszczania wywaru melasowego i elementów grzejnych (poza przestojem remontowym zakładu) oraz w razie konieczności wejścia do jednego z działów wyparki należy dokładnie zamknąć dopływ pary grzejnej i innych czynników, a na przewodach tych założyć dodatkowe trwałe zabezpieczenia.
§  67.
Pracownicy obsługi pieców obrotowych do spalania wywaru melasowego i odcieku powinni posiadać przeszkolenie w zakresie obsługi tych urządzeń, a jeżeli przy tej instalacji do spalania wywaru istnieje kocioł do odzyskiwania ciepła, to przynajmniej jeden z pracowników na każdej zmianie powinien posiadać uprawnienia palacza kotłowego.
§  68.
Przy cieczach obrotowych do spalania wywaru i odcieku pokrętła zasuw do spuszczania spalonego wywaru muszą być usytuowane na poziomie stanowiska obsługi pieca.
§  69.
Usuwanie węgla wywarowego z pieca i jego wywóz na składowiska powinny odbywać się mechanicznie.
§  70.
Pracownicy zatrudnieni przy produkcji lub magazynowaniu suchego lodu powinni być ubrani w specjalną odzież ochronną izolującą cieplnie i wykonywać tę pracę z nałożonymi ochronami oczu.
§  71.
Zbiorniki ekspansyjne powinny być izolowane oraz wyposażone we wskaźniki poziomu cieczy, umożliwiające stałą kontrolę poziomu cieczy.
§  72.
Prasa do suchego lodu powinna posiadać dwa manometry:
1)
jeden przy komorze wyśnieżania,
2)
drugi do mierzenia ciśnienia tłoczenia.
§  73.
1.
Kontenery na suchy lód powinny posiadać podwozie na kółkach złączone na stałe ze skrzynią kontenera.
2.
Kontenery powinny mieć zabezpieczenie przed przypadkowym zamknięciem pokrywy.
§  74.
Kontenery do przewozu suchego lodu powinny być pomalowane na biało i posiadać napisy ostrzegawcze o treści: "Spożywanie i połykanie lub wkładanie do ust suchego lodu jest niebezpieczne dla zdrowia", "Nie dotykać suchego lodu bez rękawic".
§  75.
Czynności związane z napełnianiem kontenerów suchym lodem powinny być wykonywane mechanicznie.
§  76.
W czasie załadowywania lub rozładowywania wagony z suchym lodem drzwi wagonu powinny być otwarte, aby wydzielający się dwutlenek węgla swobodnie uchodził na zewnątrz.
§  77.
Załadowywanie i wyładowywanie wkładów z suchym lodem do zagłębionego magazynu powinno odbywać się mechanicznie.
§  78.
Na stanowisku napełniania butli ciekłym dwutlenkiem węgla powinien być wywieszony napis o treści:

"Przed napełnieniem sprawdź termin ważności butli",

"Butli przeterminowanej lub uszkodzonej nie wolno napełniać".

§  79.
Stan techniczny butli i zaworów należy sprawdzić przed jej napełnieniem.

Przepis końcowy.

§  80.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1970 r.