Rozdział 6 - Przetwórstwo. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w młynach, wytwórniach pasz i w spichrzach zbożowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1961.3.19
Akt utracił moc Wersja od: 22 marca 1965 r.
Rozdział VI.
Przetwórstwo.
Przetwórstwo.
§ 94.
Samodzielną obsługę maszyn mielących można powierzać tylko wykwalifikowanym, doświadczonym pracownikom posiadającym co najmniej 2-letni staż pracy w tym zawodzie.§ 95.
Uczniowie i praktykanci w wieku powyżej 18 lat mogą w celach nauki być dopuszczeni do obsługi maszyn mielących pod warunkiem, że praca ta odbywać się będzie pod bezpośrednim i stałym nadzorem wykwalifikowanego pracownika odpowiedzialnego za bezpieczeństwo pracy ucznia.§ 96.
Górne i dolne drzwiczki mlewników powinny być stale zamknięte.§ 97.
1.
W każdym mlewniku, w którym w czasie przemiału zboża lub produktów pośrednich mogłyby powstawać na wałkach mielących tzw. nalepy, należy stosować zgarniacze automatyczne.2.
Usuwanie ręczne nalepów lub innych jakichkolwiek przedmiotów z walców podczas ich ruchu jest zabronione.§ 98.
1.
Mlewniki walcowe powinny posiadać takie urządzenia, aby w razie zejścia produktów z wałków zasilających nastąpiło samoczynne wyłączenie złożenia walców.2.
Przy starych typach mlewników, które nie posiadają urządzenia do samoczynnego złożenia walców, należy zainstalować sygnalizację dźwiękową.§ 99.
Nad poziomo zainstalowanymi walcami gniotownika lub mlewnika należy zastosować ruszt ochronny zapobiegający możliwości zgniecenia palców przez walce.§ 100.
Zasobniki nad mlewnikami powinny być stale szczelnie zakryte.§ 101.
1.
Przy wymianie walców należy stosować urządzenia mechaniczne do transportu pionowego i poziomego, jak np. przeciągalne wciągniki łańcuchowe.2.
Przed przystąpieniem do wymiany walców przy pomocy urządzeń wciągnikowych stan techniczny tych urządzeń, a w szczególności stan łańcuchów i sposób ich zawieszenia powinien być sprawdzony przez kierownika technicznego zakładu lub wyznaczonego przez niego pracownika.§ 102.
Ręczne przenoszenie walców młyńskich jest zabronione. Do poziomego transportu walców należy używać specjalnych wózków na kołach ogumionych.§ 103.
Zapasowe walce znajdujące się w zakładzie powinny być ułożone bezpiecznie w sposób nie utrudniający przejścia.§ 104.
W miarę możliwości przy kamieniach młyńskich należy stosować napęd elektryczny lub napęd bezpośredni od silnika elektrycznego, pozwalający na całkowite wyłączenie bieguna z ruchu bez zatrzymania głównej pędni.§ 105.
Obudowa złożenia kamieni (łubia) powinna być szczelna.§ 106.
Jeżeli złożenie kamieni młyńskich ustawione jest na pomoście, odległość od podłogi do belki nośnej pomostu powinna być nie mniejsza niż 2,2 m.§ 107.
Kamień młyński - biegun powinien być osadzony centralnie na wrzecionie oraz dokładnie wyważony.§ 108.
Obręcze powinny mocno opasywać kamienie; ich ogólna szerokość powinna wynosić przynajmniej 2/3 wysokości kamienia, a grubość - nie mniej niż 5 mm.§ 109.
1.
Zabrania się uruchamiania kamieni pękniętych.2.
Szybkość obwodowa bieguna nie powinna przekraczać: 1)
10 m/sek dla kamieni naturalnych, 2)
12 m/sek dla kamieni sztucznych.§ 110.
1.
Zdejmowanie kamienia z wrzeciona powinno się odbywać z użyciem żurawia.2.
Śruba żurawia służąca do podnoszenia i opuszczania kamienia powinna posiadać zabezpieczenie zapobiegające spadnięciu nakrętki.§ 111.
Pracownik zatrudniony przy nakuwaniu kamieni powinien wykonywać tę czynność w okularach i rękawicach ochronnych.§ 112.
W miarę technicznych możliwości przy odsiewaczach płaskich i sortownicach należy stosować indywidualny napęd elektryczny.§ 113.
Wirujące ciężary zamachowe odsiewaczy płaskich powinny być osłonięte.§ 114. 8
W nowo budowanych młynach odległość między odsiewaczami płaskimi a ścianą powinna wynosić co najmniej 0,80 m, a szerokość przejścia między odsiewaczami płaskimi, przeznaczonego do komunikacji - co najmniej 1,20 m.§ 115.
Ramy odsiewaczy powinny przylegać szczelnie i nie powodować wydzielania się pyłu.§ 116.
Odsiewacz płaski powinien być dokładnie wyważony.§ 117.
Zabrania się oczyszczania szmatami lub czyściwem skrzyń odsiewaczy płaskich znajdujących się w ruchu. Do tego celu należy używać szczotek z krótkim trzonkiem.§ 118. 9
Prażarki ogrzewane bezpośrednio z paleniska umieszczonego pod prażarką powinny znajdować się w pomieszczeniach wydzielonych przeciwpożarowo, wykonanych zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.§ 119.
1.
Nastawiania dozowników wolno dokonywać tylko podczas ich postoju.2.
Klapy kontrolne dozowników powinny być stale zamknięte.3.
Z otworów kontrolnych dozowników będących w ruchu nie wolno pobierać prób surowców ani wyjmować znajdujących się tam ciał obcych (papierów, sznurków itp.).8 § 114 zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 8 marca 1965 r. (Dz.U.65.11.71) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 marca 1965 r.
9 § 118 zmieniony przez § 1 pkt 8 rozporządzenia z dnia 8 marca 1965 r. (Dz.U.65.11.71) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 marca 1965 r.