Rozdział 4 - Magazynowanie surowca i przetworów. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w młynach, wytwórniach pasz i w spichrzach zbożowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1961.3.19
Akt utracił moc Wersja od: 22 marca 1965 r.
Rozdział IV.
Magazynowanie surowca i przetworów.
Magazynowanie surowca i przetworów.
§ 66.
Rampy magazynowe o długości powyżej 50 m powinny mieć co 25 m bezpieczne wejścia.§ 67.
Rampy górne i pomosty podwieszane magazynów o kilku kondygnacjach powinny posiadać urządzenia zabezpieczające przed spadnięciem pracownika.§ 68.
Zboże i inne produkty powinny być magazynowane w pomieszczeniach specjalnie na ten cel przeznaczonych.§ 69.
1.
Osiadający na ścianach, podłodze, suficie i urządzeniach technicznych pył powinien być często zmiatany i usuwany poza budynek zakładu.2.
W miarę możliwości należy stosować mechaniczne odpylanie.§ 70.
Otwory nad komorami przeznaczonymi do magazynowania zboża i przetworów powinny być stale zabezpieczone rusztami ochronnymi, a nad rusztami powinny znajdować się umocowane pokrywy.§ 71.
Zabrania się wchodzenia do komór przeznaczonych na składowanie surowców lub przetworów przed ich należytym wywietrzeniem.§ 72.
Przy opuszczaniu pracownika do komory należy przestrzegać następujących zasad: 1)
siodełko powinno być przymocowane do liny stalowej wielożyłowej o średnicy nie mniejszej niż 10 mm; drugi koniec liny powinien być przytwierdzony do bębna wciągarki, zaopatrzonej w zapadkę, hamulec automatyczny i hamulec ręczny; 2)
opuszczanie pracownika powinno odbywać się powoli; 3)
pracownik opuszczający się do komory powinien mieć na sobie pas ochronny z karabinczykiem przypiętym do linki nośnej; 4)
zabrania się pracownikom schodzenia z siodełka w czasie przebywania w komorze wypełnionej zbożem lub produktem; 5)
w czasie przebywania pracownika w komorze zabrania się wsypywania do komory zboża lub przetworów; otwór górny komory powinien być stale otwarty, natomiast zasuwa znajdująca się nad dolnym przenośnikiem powinna być zamknięta przed opuszczeniem pracownika do komory; 6)
w czasie przebywania pracownika w komorze, nad komorą powinni znajdować się dwaj robotnicy, jeden, który obsługuje wciągarkę, i drugi, który trzyma stale napiętą linkę sygnalizacyjną prowadzącą do pracownika znajdującego się w komorze; 7)
przed przystąpieniem do prac w komorze mieszarki mieszadło powinno być wyłączone z ruchu, a przesuwacz pasa przy mieszadle powinien być zablokowany dla uniknięcia samowłączenia się napędu; 8)
na wyłączniku mieszadła powinna być umieszczona tabliczka z napisem ostrzegawczym, zabraniającym uruchamiania mieszadła; tabliczka może być zdjęta dopiero po wyjściu pracownika z komory.§ 73.
1.
Mieszanie mąki, otrąb i paszy oraz pakowanie do worków tych produktów powinno odbywać się przy zastosowaniu mechanicznych urządzeń, jak np. mieszarek i pakarek.2. 6
Przepis ust. 1 nie dotyczy: 1)
młynów gospodarczych oraz wytwórni pasz o wydajności do 4 ton na godzinę - w zakresie stosowania mechanicznych pakarek, 2)
młynów gospodarczych - w zakresie stosowania mieszarek do otrąb, 3)
młynów gospodarczych do 2 par walców mielących - w zakresie stosowania mieszarek do mąki.§ 74.
Worki układane w stosy powinny mieć jednakowe kształty, wymiary i jednakowy ciężar.§ 75.
Przy stosach wyższych niż 5 warstw należy dla wzmocnienia stosu stosować co pięć warstw przekładki podłużne i poprzeczne, np. z desek.§ 76.
Układanie worków w stosy powyżej 6 warstw powinno się odbywać przy zastosowaniu urządzeń mechanicznych.§ 77.
Transport napełnionych worków powinien odbywać się przy pomocy przenośników poziomych lub pionowych bądż też wózków z ogumionymi kołami na łożyskach tocznych.§ 78.
Wchodzenie na stos powinno odbywać się przy użyciu drabin zabezpieczonych przed poślizgiem§ 79.
1.
Zabrania się rozwiązywania worków ułożonych w stosie dla pobierania próbek lub ściągania i wyciągania worków ze stosu. Worki należy ze stosu zdejmować.2.
Stosy należy tak budować, aby nawiązka skierowana była do środka stosu.§ 80.
Odległość stosów od ścian powinna wynosić co najmniej 0,75 m, a przejścia między rzędami stosów powinny wynosić co najmniej 1,0 m.§ 81.
Zabrania się opierania stosów o ściany i filary (podpory stropów).§ 82.
Jeżeli stos z workami zaczyna się przechylać, należy przystąpić niezwłocznie do jego rozebrania.§ 83. 7
1.
Przejścia pomiędzy pryzmami składowanych surowców lub przetworów nie mogą być mniejsze niż 0,5 m.2.
Dopuszcza się składowanie surowców i przetworów w pryzmach opartych o ściany, pod warunkiem, że konstrukcja ścian magazynu jest dostosowana do tego rodzaju składowania.§ 84.
Wchodzenie na pryzmy powinno się odbywać przy użyciu odpowiednich pomostów lub nalistwowanych desek o szerokości nie mniejszej niż 0,3 m.§ 85.
Zabrania się podbierania pryzm.§ 86.
Zabrania się przyjmowania zakażonych, nadpsutych lub znajdujących się w stanie rozkładu surowców paszowych.§ 87.
Komory przeznaczone do magazynowania i mieszania produktów powinny być dostatecznie mocne oraz posiadać ściany szczelne i gładkie.§ 88.
Opróżniania komór należy tak dokonywać, aby nie następowało zawiśnięcie produktu.§ 89.
Pomost wagi dziesiętnej ustawionej przy pakarce powinien być umieszczony na jednym poziomie z podłogą.6 § 73 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 8 marca 1965 r. (Dz.U.65.11.71) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 marca 1965 r.
7 § 83 zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 8 marca 1965 r. (Dz.U.65.11.71) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 marca 1965 r.