§ 2. - Zasady organizacji żywienia przyzakładowego w zakładach pracy.

Monitor Polski

M.P.1972.11.81

Akt utracił moc
Wersja od: 3 września 1973 r.
§  2.
1.
Żywienie przyzakładowe prowadzi się w zakładach i punktach gastronomicznych sieci zamkniętej, zwanych dalej "placówkami żywienia przyzakładowego", albo w formie ruchomej.
2.
Do zakładów gastronomicznych sieci zamkniętej zalicza się:
1)
stołówki przyzakładowe,
2)
stołówki międzyzakładowe,
3)
kawiarnie przyzakładowe.
3.
Do punktów gastronomicznych sieci zamkniętej zalicza się:
1)
bufety przyzakładowe,
2)
jadalnie,
3)
smażalnie przyzakładowe,
4)
barowozy,
5)
przyzakładowe punkty sprzedaży artykułów spożywczych.
4.
Do placówek żywienia przyzakładowego zalicza się również prowadzone przez zakłady pracy na potrzeby żywienia pracowników centralne przygotowalnie, a mianowicie:
1)
centralne kuchnie oraz zakłady i pracownie garmażeryjne,
2)
przygotowalnie półproduktów kulinarnych,
3)
wytwórnie pomocnicze.
5.
Do ruchomych form żywienia przyzakładowego zalicza się formę:
1)
przenośną,
2)
obwoźną,
3)
obnośną.