§ 5. - Zasady odpłatności konsumentów za korzystanie z żywienia przyzakładowego oraz pokrywania kosztów tego żywienia.

Monitor Polski

M.P.1982.13.98 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 1990 r.
§  5.
1.
W żywieniu przyzakładowym należy stosować pracownicze i niepracownicze karty abonamentowe na posiłki.
2.
Uprawnienia do otrzymania posiłków na podstawie pracowniczych kart abonamentowych przysługują:
1)
pracownikom zakładu pracy prowadzącego żywienie przyzakładowe lub zlecającego prowadzenie tego żywienia,
2)
pracownikom innych zakładów pracy, które na podstawie zawartej umowy z zakładem pracy prowadzącym żywienie uczestniczą w kosztach prowadzenia tego żywienia,
3)
pracownikom szkół i innych placówek oświatowo-wychowawczych, którzy na podstawie przepisów szczególnych nie mają uprawnień do korzystania z posiłków w stołówkach prowadzonych przez te szkoły i placówki,
4)
emerytom i rencistom zakładów pracy wymienionych w pkt 1-3,
5)
uczniom szkół przyzakładowych, międzyzakładowych oraz studentom odbywającym praktyki w zakładach pracy,
6)
pracownikom służby zdrowia i opieki społecznej zatrudnionym w lecznictwie ambulatoryjnym przy zakładzie pracy prowadzącym żywienie przyzakładowe lub zlecającym prowadzenie tego żywienia,
7)
pracownikom zakładów pracy wymienionych w pkt 1-3 i 6, korzystającym z urlopów wychowawczych.
3.
Uprawnienie do całodziennego wyżywienia na podstawie pracowniczych kart abonamentowych przysługuje osobom wymienionym w ust. 2, zamieszkującym w hotelach pracowniczych, pracownikom państwowych przedsiębiorstw gospodarki rolnej i państwowych gospodarstw rolnych, dla których organem założycielskim jest Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej lub właściwy terenowy organ administracji państwowej, oraz pracownikom, którym takie uprawnienie zostanie przyznane decyzją kierownika zakładu pracy.
4.
Osobom wymienionym w ust. 3, korzystającym z żywienia przyzakładowego zorganizowanego w uspołecznionych zakładach gastronomicznych sieci otwartej, pracownicze karty abonamentowe przysługują tylko na posiłek obiadowy.
5.
Pracownicze karty abonamentowe powinny być sprzedawane na kolejne dni pracy lub na dni wybrane, dostosowane do zmianowości pracy, i tylko takie karty mogą być objęte dopłatą zakładów pracy.
6.
Osoby nie wymienione w ust. 2 mogą korzystać z posiłków wydawanych przez zakład pracy na podstawie niepracowniczych kart abonamentowych i z posiłków nieabonamentowych.