Rozdział 2 - Organizacja. - Zakres działania, organizacja oraz tryb postępowania organów Inspekcji Zbożowej.

Monitor Polski

M.P.1965.32.177

Akt utracił moc
Wersja od: 19 czerwca 1965 r.

Rozdział  2.

Organizacja.

§  3.
1.
Organami Inspekcji Zbożowej są:
1)
Główny Inspektorat, na którego czele stoi Główny Inspektor, podlegający bezpośrednio Ministrowi Przemysłu Spożywczego i Skupu,
2)
wojewódzkie delegatury, na których czele stoją wojewódzcy inspektorzy, podlegli bezpośrednio Głównemu Inspektorowi Inspekcji Zbożowej,
3)
powoływane przez Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu na wniosek Głównego Inspektora delegatury powiatowe (rejonowe), na których czele stoją powiatowi (rejonowi) inspektorzy, podlegli bezpośrednio właściwym inspektorom wojewódzkim.
2.
Główny Inspektor kieruje całokształtem działalności Inspekcji Zbożowej i jest za nią odpowiedzialny przed Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu.
3.
Wojewódzki inspektor kieruje całokształtem działalności delegatury wojewódzkiej i jest za nią odpowiedzialny przed Głównym Inspektorem.
4.
Powiatowy (rejonowy) inspektor kieruje całokształtem działalności powiatowej (rejonowej) delegatury i jest za nią odpowiedzialny przed wojewódzkim inspektorem.
§  4.
Do zakresu działania Głównego Inspektoratu należy w szczególności:
1)
opracowywanie wytycznych do planów działalności Inspekcji Zbożowej i zatwierdzanie okresowych planów pracy organów inspekcji oraz sporządzanie zbiorczych opracowań z działalności Inspekcji Zbożowej,
2)
nadzór nad podległymi organami inspekcji, nadawanie kierunku oraz koordynowanie i kontrolowanie ich działalności,
3)
instruowanie podległych organów inspekcji oraz organizowanie szkolenia zawodowego,
4)
rozpatrywanie odwołań od zarządzeń i orzeczeń podległych organów inspekcji,
5)
przeprowadzanie doraźnych kontroli.
§  5.
Do zakresu działania wojewódzkiej delegatury Inspekcji Zbożowej należy w szczególności:
1)
opracowywanie projektów planów działalności delegatury wojewódzkiej,
2)
przeprowadzanie planowych i doraźnych kontroli uspołecznionych i nie uspołecznionych przedsiębiorstw produkcyjnych, handlowych i usługowych w zakresie określonym w § 2,
3)
badanie i orzekanie o jakości towarów z urzędu lub na wniosek zainteresowanych jednostek,
4)
inicjowanie i organizowanie w razie potrzeby narad pokontrolnych,
5)
prowadzenie sprawozdawczości i analizy wyników działalności własnej oraz delegatur powiatowych (rejonowych) i opracowywanie wniosków w tym zakresie,
6)
prowadzenie instruktażu i szkolenia zawodowego pracowników,
7)
nadzór nad delegaturami powiatowymi (rejonowymi), nadawanie kierunku oraz koordynowanie i kontrolowanie ich działalności,
8)
rozpatrywanie odwołań od zarządzeń i orzeczeń delegatur powiatowych (rejonowych).
§  6.
W razie powołania delegatury powiatowej (rejonowej) zadania przewidziane w § 5 pkt 2, 3, 4, 5 i 6 dla delegatury wojewódzkiej wykonuje delegatura powiatowa (rejonowa) w odniesieniu do jednostek objętych jej terytorialnym zakresem działania.
§  7.
1.
Przy wojewódzkich delegaturach Inspekcji Zbożowej powoływani są rzeczoznawcy z zakresu towaroznawstwa, technologii i techniki obrotu towarowego oraz próbobiorcy.
2.
Rzeczoznawców i próbobiorców powołują inspektorzy wojewódzcy Inspekcji Zbożowej. Tryb powoływania oraz zakres działania i tryb postępowania rzeczoznawców i próbobiorców określają odrębne przepisy, wydane przez Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu.
3.
Wojewódzkie delegatury Inspekcji Zbożowej prowadzą laboratoria analityczne do badania jakości towarów.
§  8.
Regulamin organizacyjny Głównego Inspektoratu Inspekcji Zbożowej oraz regulaminy organizacyjne delegatur wojewódzkich i powiatowych (rejonowych) ustala Główny Inspektor Inspekcji Zbożowej. Regulamin organizacyjny Głównego Inspektoratu zatwierdza Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu.