Rozdział 2 - Organizacja. - Zakres działania, organizacja oraz tryb postępowania organów Inspekcji Zbożowej.
Monitor Polski
M.P.1965.32.177
Akt utracił moc Wersja od: 19 czerwca 1965 r.
Rozdział 2.
Organizacja.
Organizacja.
§ 3.
1.
Organami Inspekcji Zbożowej są: 1)
Główny Inspektorat, na którego czele stoi Główny Inspektor, podlegający bezpośrednio Ministrowi Przemysłu Spożywczego i Skupu, 2)
wojewódzkie delegatury, na których czele stoją wojewódzcy inspektorzy, podlegli bezpośrednio Głównemu Inspektorowi Inspekcji Zbożowej, 3)
powoływane przez Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu na wniosek Głównego Inspektora delegatury powiatowe (rejonowe), na których czele stoją powiatowi (rejonowi) inspektorzy, podlegli bezpośrednio właściwym inspektorom wojewódzkim.2.
Główny Inspektor kieruje całokształtem działalności Inspekcji Zbożowej i jest za nią odpowiedzialny przed Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu.3.
Wojewódzki inspektor kieruje całokształtem działalności delegatury wojewódzkiej i jest za nią odpowiedzialny przed Głównym Inspektorem.4.
Powiatowy (rejonowy) inspektor kieruje całokształtem działalności powiatowej (rejonowej) delegatury i jest za nią odpowiedzialny przed wojewódzkim inspektorem.§ 4.
Do zakresu działania Głównego Inspektoratu należy w szczególności: 1)
opracowywanie wytycznych do planów działalności Inspekcji Zbożowej i zatwierdzanie okresowych planów pracy organów inspekcji oraz sporządzanie zbiorczych opracowań z działalności Inspekcji Zbożowej, 2)
nadzór nad podległymi organami inspekcji, nadawanie kierunku oraz koordynowanie i kontrolowanie ich działalności, 3)
instruowanie podległych organów inspekcji oraz organizowanie szkolenia zawodowego, 4)
rozpatrywanie odwołań od zarządzeń i orzeczeń podległych organów inspekcji, 5)
przeprowadzanie doraźnych kontroli.§ 5.
Do zakresu działania wojewódzkiej delegatury Inspekcji Zbożowej należy w szczególności: 1)
opracowywanie projektów planów działalności delegatury wojewódzkiej, 2)
przeprowadzanie planowych i doraźnych kontroli uspołecznionych i nie uspołecznionych przedsiębiorstw produkcyjnych, handlowych i usługowych w zakresie określonym w § 2, 3)
badanie i orzekanie o jakości towarów z urzędu lub na wniosek zainteresowanych jednostek, 4)
inicjowanie i organizowanie w razie potrzeby narad pokontrolnych, 5)
prowadzenie sprawozdawczości i analizy wyników działalności własnej oraz delegatur powiatowych (rejonowych) i opracowywanie wniosków w tym zakresie, 6)
prowadzenie instruktażu i szkolenia zawodowego pracowników, 7)
nadzór nad delegaturami powiatowymi (rejonowymi), nadawanie kierunku oraz koordynowanie i kontrolowanie ich działalności, 8)
rozpatrywanie odwołań od zarządzeń i orzeczeń delegatur powiatowych (rejonowych).§ 6.
W razie powołania delegatury powiatowej (rejonowej) zadania przewidziane w § 5 pkt 2, 3, 4, 5 i 6 dla delegatury wojewódzkiej wykonuje delegatura powiatowa (rejonowa) w odniesieniu do jednostek objętych jej terytorialnym zakresem działania.§ 7.
1.
Przy wojewódzkich delegaturach Inspekcji Zbożowej powoływani są rzeczoznawcy z zakresu towaroznawstwa, technologii i techniki obrotu towarowego oraz próbobiorcy.2.
Rzeczoznawców i próbobiorców powołują inspektorzy wojewódzcy Inspekcji Zbożowej. Tryb powoływania oraz zakres działania i tryb postępowania rzeczoznawców i próbobiorców określają odrębne przepisy, wydane przez Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu.3.
Wojewódzkie delegatury Inspekcji Zbożowej prowadzą laboratoria analityczne do badania jakości towarów.§ 8.
Regulamin organizacyjny Głównego Inspektoratu Inspekcji Zbożowej oraz regulaminy organizacyjne delegatur wojewódzkich i powiatowych (rejonowych) ustala Główny Inspektor Inspekcji Zbożowej. Regulamin organizacyjny Głównego Inspektoratu zatwierdza Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu.