§ 1. - Wprowadzenie do wypieku i obrotu chleba pszenno-żytniego pod nazwą "praski".

Monitor Polski

M.P.1961.1.11

Akt utracił moc
Wersja od: 1 sierpnia 1961 r.
§  1. 1
Zezwala się na wypiek i dopuszcza do obrotu chleb pszenno-żytni pod nazwą "praski", którego normy zużycia surowców i minimalnej wydajności wypieku są następujące:

A. Opis: chleb produkowany na kwasie przy użyciu drożdży z dodatkiem soli, formowany na deskach lub w koszyczkach, wypiekany w bochenkach o podłużnym i okrągłym kształcie, posypany makiem lub czarnuszką, jeżeli konsumenci na danym terenie tego sobie życzą.

B. Receptura:

1) mąka żytnia typ 800 - 40 kg

2) mąka pszenna typ 850 - 60 ''

3) sól biała - 1,5 ''

4) drożdże od 0,5 do 1,0 ''

5) do posypywania wierzchniej skórki chleba:

a) mak od 0,20 kg do 0,40 kg

lub

b) czarnuszka od 0,15 kg do 0,25 kg

6) do posypywania desek i koszyczków:

a) otręby - 0,70 kg

lub

b) mączka ziemniaczana "superior" - 0,30 kg

C. Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:

1 kg 1,5 kg

1) bochenki formowane na deskach 134 135

2) bochenki formowane w koszyczkach 135 136

1 § 1 zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 14 lipca 1961 r. (M.P.61.58.253) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 sierpnia 1961 r.