§ 11. - Warunki sanitarne na statkach żeglugi śródlądowej.

Monitor Polski

M.P.1956.11.139

Akt utracił moc
Wersja od: 11 lutego 1956 r.
§  11.
1.
W celu zapewnienia załodze i pasażerom wody zdatnej do picia i dla potrzeb związanych z żywieniem (przygotowanie posiłków, mycie owoców i naczyń) statek powinien zabierać wodę jedynie z miejsc wskazanych przez administrację żeglugową w porozumieniu z właściwym terytorialnie wojewódzkim inpektorem sanitarnym.
2.
Wodę należy przechowywać w odpowiednich zbiornikach o pojemności odpowiadającej potrzebom statku na okres nie dłuższy niż 48 godzin.
3.
Zbiorniki powinny być zabezpieczone przed możliwością zanieczyszczenia, zamknięte na zamek, zopatrzone w odwietrzniki i krany: jeden do pobierania wody ze zbiornika, drugi w dnie zbiornika do spuszczania resztek wody i wypłukania. Zbiorniki należy wypłukać przed każdym napełnieniem i dezynfekować co najmniej 1 raz w miesiącu z zapisem tej czynności do dziennika statkowego.
4.
Woda podczas czerpania i transportu powinna być zabezpieczona przed zanieczyszczeniami.