Ustalenie norm ubytków naturalnych rozpuszczalnika acetonowego "H", węgla drzewnego z drewna liściastego, smoły z drewna iglastego oraz świeżych owoców: borówki czernicy, borówki brusznicy, dzikiej róży i kurki.

Monitor Polski

M.P.1968.45.318

Akt utracił moc
Wersja od: 2 listopada 1968 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA LEŚNICTWA I PRZEMYSŁU DRZEWNEGO
z dnia 25 października 1968 r.
w sprawie ustalenia norm ubytków naturalnych rozpuszczalnika acetonowego "H", węgla drzewnego z drewna liściastego, smoły z drewna iglastego oraz świeżych owoców: borówki czernicy, borówki brusznicy, dzikiej róży i kurki.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
Ustala się normy ubytków naturalnych dla:
1)
rozpuszczalnika acetonowego "H" podczas magazynowania w beczkach uszczelnionych,
2)
smoły z drewna iglastego podczas magazynowania i wydawania,
3)
węgla drzewnego z drewna liściastego podczas magazynowania i wydawania luzem,
4)
świeżego owocu borówki czernicy podczas magazynowania,
5)
świeżego owocu borówki brusznicy podczas magazynowania,
6)
świeżego owocu dzikiej róży podczas magazynowania,
7)
świeżego owocu kurki podczas magazynowania, - określone w załączniku do zarządzenia.
Zarządzenie dotyczy norm ubytków naturalnych artykułów określonych w § 1, powstających we wszystkich miejscach przechowywania, z wyjątkiem sklepów, magazynów hurtu, magazynów pomocniczych detalu, zakładów żywienia zbiorowego, garmażeryjnych, piekarniczych i jednostek usługowych resortu handlu wewnętrznego.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH

§  1.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych rozpuszczalnika acetonowego "H" podczas magazynowania w beczkach uszczelnionych, smoły z drewna iglastego podczas magazynowania i wydawania, węgla drzewnego z drewna liściastego podczas magazynowania i wydawania luzem, świeżych owoców: borówki czernicy, borówki brusznicy, dzikiej róży i kurki podczas magazynowania określa poniższa tabela.

Tabela norm ubytków naturalnych.

Lp.Artykuł oraz okoliczności powstawania ubytku naturalnegoMiejsce powstawania ubytku naturalnegoOpakowanieWysokość ubytków w %Jednostka odniesienia
123456
1rozpuszczalnik acetonowy "H" podczas magazynowania w beczkach uszczelnionychbeczki o pojemności 200 l zamknięte korkami na uszczelkach tekturowychlato 0,25

zima 0,20

przeciętny zapas w okresie 30 dni
2smoła z drewna iglastego podczas przechowywania i wydawania z magazynu (norma łączna)beczki szczelnie zakrytelato 0,5

zima 0,6

przeciętny zapas w okresie 30 dni
3węgiel drzewny z drewna składowisko na świeżym luzemlato 1,9przeciętny zapas
liściastegopowietrzuzima 1,5w okresie 7 dni
4borówka czernica - owoc świeży podczas przechowywania w magazyniemagazyn kryty drewniany lub murowany bez urządzeń chłodniczychłubiankilato:

do 12 godz. 0,9

do 24 godz. 1,6

do 48 godz. 2,4

przeciętny zapas w wymienionych okresach przechowywania
5borówka brusznica - owoc świeży podczas przechowywania w magazyniemagazyn kryty drewniany lub murowany bez urządzeń chłodniczychłubiankilato:

do 12 godz. 1,0

do 24 godz. 1,6

do 48 godz. 2,5

przeciętny zapas w wymienionych okresach przechowywania
6dzika róża - owoc świeży podczas przechowywania w magazyniemagazyn kryty drewniany lub murowany bez urządzeń chłodniczychłubiankilato:

do 12 godz. 0,4

do 24 godz. 0,7

do 48 godz. 1,3

przeciętny zapas w wymienionych okresach przechowywania
7kurka - owoc świeży podczas przechowywania w magazyniemagazyn kryty drewniany lub murowany bez urządzeń chłodniczychłubiankilato:

do 12 godz. 3,0

do 24 godz. 5,5

do 48 godz. 8,0

przeciętny zapas w wymienionych okresach przechowywania
§  2.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych podane w tabeli określonej w § 1 są wielkościami maksymalnymi.
§  3.
Za okres letni przyjmuje się okres od dnia 1 kwietnia do dnia 31 października, a za okres zimowy - okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.