§ 2. - Rejonizacja hodowli trzody chlewnej poszczególnych ras i typów.

Monitor Polski

M.P.1955.93.1200

Akt utracił moc
Wersja od: 20 maja 1959 r.
§  2.
Dla poszczególnych rejonów wymienionych w § 1 uznaje się za odpowiednią do poprawienia pogłowia miejscowego trzodę chlewną następujących ras bądź trzodę chlewną powstałą pod wpływem tych ras, zbliżoną do nich pod wzglądem pokroju i właściwości użytkowych:
1) 5
dla rejonu trzody chlewnej typu bekonowego - trzodę chlewną rasy wielkiej białej typu bekonowego, a ponadto trzodę rasy białej zwisłouchej oraz na terenie powiatu poznańskiego w województwie poznańskim trzodę chlewną typu tzw. złotnickiego;
2)
dla rejonu trzody chlewnej o wszechstronnej użytkowości rzeźnej - trzodę chlewną rasy wielkiej białej, a ponadto trzodę rasy białej zwisłouchej;
3)
dla rejonu trzody chlewnej zwisłouchej - trzodę chlewną rasy białej zwisłouchej, a ponadto trzodę rasy wielkiej białej oraz na terenie powiatu kętrzyńskiego w województwie olsztyńskim - trzodę chlewną typu tzw. złotnickiego;
4)
dla rejonu trzody chlewnej typu tłuszczowo-mięsnego i słoninowego - trzodę chlewną rasy puławskiej, a ponadto trzodę rasy wielkiej białej i białej zwisłouchej.
5 § 2 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 24 kwietnia 1959 r. (M.P.59.43.202) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 20 maja 1959 r.