§ 6. - Reglamentowana sprzedaż towarów.

Monitor Polski

M.P.1983.43.250

Akt utracił moc
Wersja od: 1 listopada 1985 r.
§  6.
1.
Karty zaopatrzenia ludności w towary podlegające sprzedaży reglamentowanej, z uwzględnieniem przepisów § 5, przysługują:
1)
karta zaopatrzenia "MI" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - osobom powyżej 18 lat nie uprawnionym do otrzymania kart zaopatrzenia "MII", "MIID", "MIIK", "G", "GI", "MC" i "PII",
2)
karta zaopatrzenia "MID" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg, cukier 2 kg, masło 0,5 kg, smalec 0,25 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - dzieciom w wieku 1-12 lat,
3) 10
dzieciom i młodzieży chorym na cukrzycę, czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, marskość wątroby), zespół nerczycowy - z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę oraz chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami przysługują następujące karty zaopatrzenia:

w wieku 1-6 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIID" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC",

w wieku 7-10 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIID" oraz 5 kart zaopatrzenia "MC",

w wieku 11-18 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIID" oraz 6 kart zaopatrzenia "MC",

4)
karta zaopatrzenia "MII" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):
a)
pracownikom wykonującym pracę fizyczną na stanowiskach robotniczych, zatrudnionym w pełnym i niepełnym wymiarze czasu pracy, z wyłączeniem pracowników obsługi (tj. gońców, sprzątaczek, pokojowych, korytarzowych, woźnych, portierów, windziarzy, szatniarzy i zawodów pokrewnych), straży przemysłowej, dozoru mienia, maszynistek, telefonistek i zawodów pokrewnych,
b)
mistrzom zatrudnionym bezpośrednio w procesie produkcji,
c)
osobom powyżej 18 lat chorym na cukrzycę (insulinozależnym), czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, marskość wątroby), zespół nerczycowy z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę oraz chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami,
d)
załogom latającym stale zatrudnionym w lotnictwie,
e)
żołnierzom służby zawodowej pełniącym służbę bojową w oddziałach oraz wykonującym zadania szkoleniowo-produkcyjne na rzecz gospodarki narodowej, jeżeli nie otrzymują całodziennego wyżywienia w systemie skoszarowanym, oraz funkcjonariuszom Milicji Obywatelskiej pełniącym służbę patrolową lub zatrudnionym na stanowiskach robotniczych,
f)
zasłużonym krwiodawcom, którzy oddali powyżej 6 l krwi i oddają w dalszym ciągu rocznie: kobiety powyżej 600 ml, a mężczyźni powyżej 800 ml krwi, jeżeli nie otrzymują karty zaopatrzenia "G" lub "G-I", a z tytułu zatrudnienia nie otrzymują karty zaopatrzenia "MII",
g)
masażystom inwalidom ociemniałym,
5)
karta zaopatrzenia "MIID" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,5 kg, smalec 0,25 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):
a)
młodzieży w wieku 13-18 lat,
b)
młodzieży w wieku 13-18 lat przebywającej w okresie nauki stale w internacie lub korzystającej z całodziennego wyżywienia w internacie, której rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów z gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha,
6)
karta zaopatrzenia "MIIK" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):
a)
kobietom ciężarnym od rozpoczęcia 17 tygodnia ciąży,
b)
matkom dzieci grupy "0" (w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni),
7)
karta zaopatrzenia "G" (mięso i jego przetwory 7 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, smalec 2,0 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - pracownikom zatrudnionym pod ziemią w kopalniach głębinowych (podziemnych), pracownikom pracującym na rzecz kopalni głębinowych (podziemnych) zatrudnionym stale pod ziemią, pracownikom ratownictwa górniczego oraz pracownikom bezpośrednio nadzorującym pracę jednostek, w których pracownicy są zatrudnieni stale pod ziemią, a równocześnie przysługuje im specjalne wynagrodzenie z "Karty Górnika" w wysokości od 20% płacy zasadniczej po przepracowaniu od 1 miesiąca do 2 lat - do 60% po przepracowaniu 15 lat (łącznie z tzw. dwuzawodowcami),
8)
karta zaopatrzenia "GI" (mięso i jego przetwory 4,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, smalec 1,0 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):
a)
robotnikom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni oraz pracownikom dozoru tych jednostek, z wyjątkiem pracowników administracji zarządu, obsługi, straży przemysłowej, maszynistek i telefonistek,
b)
mistrzom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni bezpośrednio w procesie produkcji,
c)
pracownikom, którzy nabyli uprawnienie do normy "GI" w styczniu 1982 r. i do chwili obecnej wykonują te same czynności,
9)
karta zaopatrzenia "0" (mięso 0,5 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,25 kg, kasza manna 1,0 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, mleko w proszku 2,5 kg, wata 0,2 kg na 2 miesiące) - dzieciom w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni zamieszkałym w mieście i na wsi,
10)
karta zaopatrzenia "PII" (cukier 1,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - osobom powyżej 18 roku życia nie uprawnionym do otrzymania kart "MI", "MII", "G", "GI" i "PIII",
11)
karta zaopatrzenia "PIII" (cukier 2,0 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - kobietom ciężarnym od rozpoczęcia 17 tygodnia ciąży oraz matkom dzieci grupy "0" nie uprawnionym do kart zaopatrzenia "MIIK",
12)
karta zaopatrzenia "MC" (mięso i jego przetwory 1 kg):
a)
osobom posiadającym lub utrzymującym się z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni od 0,5 do 1,0 ha oraz dorosłym członkom ich rodzin pozostającym na ich wyłącznym utrzymaniu,
b)
osobom ciężko pracującym jako uzupełnienie normy zaopatrzenia "MII",
13)
karta zaopatrzenia "MW" (mięso i jego przetwory 1 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,25 kg, smalec 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - dzieciom i młodzieży w wieku 1-18 lat, których rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha, z wyłączeniem uprawnionych do kart "MID" i "MIID".
14) 11
karta "MIIS" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 2,0 kg, masło 2,625 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie), z tym że:

- dzieciom i młodzieży w wieku 1-18 lat chorym na zespół złego wchłaniania przysługują następujące karty zaopatrzenia:

w wieku 1-6 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIIS" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC"

w wieku 7-10 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIIS" oraz 5 kart zaopatrzenia "MC"

w wieku 11-18 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIIS" oraz 6 kart zaopatrzenia "MC"

2.
Osoby oddelegowane do pełnienia funkcji związkowej na podstawie przepisów art. 29 ust. 2 oraz art. 32 ust. 2 ustawy z dnia 8 października 1982 r. o związkach zawodowych (Dz. U. z 1982 r. Nr 32, poz. 216 i z 1983 r. Nr 39, poz. 176) otrzymują karty zaopatrzenia, które przysługiwały im z tytułu zajmowanego stanowiska pracy przed skierowaniem ich do prac związkowych.
3. 12
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego i Usług określi szczegółowe zasady przyznawania kart zaopatrzenia dla osób chorych, kobiet ciężarnych i zasłużonych krwiodawców, wymienionych w ust. 1 pkt 3, pkt 4 lit. c) i f), pkt 6 lit. a oraz pkt 14).
4.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług ustali wykaz stanowisk pracy, na których zatrudnionym osobom przysługuje dodatkowa karta zaopatrzenia "MC" zgodnie z ust. 1 pkt 12 lit. b).
5.
Karty zaopatrzenia wydaje się do końca miesiąca poprzedzającego termin ich ważności. W razie braku możliwości pobrania przez uprawnionych kart zaopatrzenia w terminie ich wydawania, karty mogą być pobrane do końca miesiąca, na który obowiązują.
6. 13
Karta zaopatrzenia ważna jest do ostatniego dnia miesiąca, na który została wydana, z wyjątkiem odcinków na mięso i jego przetwory w kartach zaopatrzenia "MI", "MID", "MII", "MIID", "MIIK", "G", "GI", "0", "MW", "MC" i "MIIS". Decyzje o przedłużeniu ważności tych odcinków wydaje każdorazowo Minister Handlu Wewnętrznego i Usług w zależności od stopnia realizacji rozdzielników na mięso i jego przetwory, z tym że terminy te nie mogą przekroczyć następnego miesiąca. Karty zaopatrzenia nie zrealizowane w ustalonych terminach są nieważne w okresach następnych.
7.
Karty zaopatrzenia zawierające odcinki upoważniające do zakupu mięsa i jego przetworów podlegają rejestracji w sklepach prowadzących sprzedaż tych artykułów w miejscu pracy lub miejscu zamieszkania.
10 § 6 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret pierwsze uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
11 § 6 ust. 1 pkt 14 dodany przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret drugie uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
12 § 6 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. b) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
13 § 6 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. c) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.