§ 6. - Reglamentowana sprzedaż towarów.
Monitor Polski
M.P.1983.43.250
Akt utracił moc Wersja od: 1 listopada 1985 r.
§ 6.
1.
Karty zaopatrzenia ludności w towary podlegające sprzedaży reglamentowanej, z uwzględnieniem przepisów § 5, przysługują:1)
karta zaopatrzenia "MI" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - osobom powyżej 18 lat nie uprawnionym do otrzymania kart zaopatrzenia "MII", "MIID", "MIIK", "G", "GI", "MC" i "PII",2)
karta zaopatrzenia "MID" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg, cukier 2 kg, masło 0,5 kg, smalec 0,25 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - dzieciom w wieku 1-12 lat,3) 10
dzieciom i młodzieży chorym na cukrzycę, czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, marskość wątroby), zespół nerczycowy - z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę oraz chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami przysługują następujące karty zaopatrzenia:w wieku 1-6 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIID" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC",
w wieku 7-10 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIID" oraz 5 kart zaopatrzenia "MC",
w wieku 11-18 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIID" oraz 6 kart zaopatrzenia "MC",
4)
karta zaopatrzenia "MII" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):a)
pracownikom wykonującym pracę fizyczną na stanowiskach robotniczych, zatrudnionym w pełnym i niepełnym wymiarze czasu pracy, z wyłączeniem pracowników obsługi (tj. gońców, sprzątaczek, pokojowych, korytarzowych, woźnych, portierów, windziarzy, szatniarzy i zawodów pokrewnych), straży przemysłowej, dozoru mienia, maszynistek, telefonistek i zawodów pokrewnych,b)
mistrzom zatrudnionym bezpośrednio w procesie produkcji,c)
osobom powyżej 18 lat chorym na cukrzycę (insulinozależnym), czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, marskość wątroby), zespół nerczycowy z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę oraz chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami,d)
załogom latającym stale zatrudnionym w lotnictwie,e)
żołnierzom służby zawodowej pełniącym służbę bojową w oddziałach oraz wykonującym zadania szkoleniowo-produkcyjne na rzecz gospodarki narodowej, jeżeli nie otrzymują całodziennego wyżywienia w systemie skoszarowanym, oraz funkcjonariuszom Milicji Obywatelskiej pełniącym służbę patrolową lub zatrudnionym na stanowiskach robotniczych,f)
zasłużonym krwiodawcom, którzy oddali powyżej 6 l krwi i oddają w dalszym ciągu rocznie: kobiety powyżej 600 ml, a mężczyźni powyżej 800 ml krwi, jeżeli nie otrzymują karty zaopatrzenia "G" lub "G-I", a z tytułu zatrudnienia nie otrzymują karty zaopatrzenia "MII",g)
masażystom inwalidom ociemniałym,5)
karta zaopatrzenia "MIID" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,5 kg, smalec 0,25 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):a)
młodzieży w wieku 13-18 lat,b)
młodzieży w wieku 13-18 lat przebywającej w okresie nauki stale w internacie lub korzystającej z całodziennego wyżywienia w internacie, której rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów z gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha,6)
karta zaopatrzenia "MIIK" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):a)
kobietom ciężarnym od rozpoczęcia 17 tygodnia ciąży,b)
matkom dzieci grupy "0" (w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni),7)
karta zaopatrzenia "G" (mięso i jego przetwory 7 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, smalec 2,0 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - pracownikom zatrudnionym pod ziemią w kopalniach głębinowych (podziemnych), pracownikom pracującym na rzecz kopalni głębinowych (podziemnych) zatrudnionym stale pod ziemią, pracownikom ratownictwa górniczego oraz pracownikom bezpośrednio nadzorującym pracę jednostek, w których pracownicy są zatrudnieni stale pod ziemią, a równocześnie przysługuje im specjalne wynagrodzenie z "Karty Górnika" w wysokości od 20% płacy zasadniczej po przepracowaniu od 1 miesiąca do 2 lat - do 60% po przepracowaniu 15 lat (łącznie z tzw. dwuzawodowcami),8)
karta zaopatrzenia "GI" (mięso i jego przetwory 4,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, smalec 1,0 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):a)
robotnikom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni oraz pracownikom dozoru tych jednostek, z wyjątkiem pracowników administracji zarządu, obsługi, straży przemysłowej, maszynistek i telefonistek,b)
mistrzom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni bezpośrednio w procesie produkcji,c)
pracownikom, którzy nabyli uprawnienie do normy "GI" w styczniu 1982 r. i do chwili obecnej wykonują te same czynności,9)
karta zaopatrzenia "0" (mięso 0,5 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,25 kg, kasza manna 1,0 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, mleko w proszku 2,5 kg, wata 0,2 kg na 2 miesiące) - dzieciom w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni zamieszkałym w mieście i na wsi,10)
karta zaopatrzenia "PII" (cukier 1,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - osobom powyżej 18 roku życia nie uprawnionym do otrzymania kart "MI", "MII", "G", "GI" i "PIII",11)
karta zaopatrzenia "PIII" (cukier 2,0 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - kobietom ciężarnym od rozpoczęcia 17 tygodnia ciąży oraz matkom dzieci grupy "0" nie uprawnionym do kart zaopatrzenia "MIIK",12)
karta zaopatrzenia "MC" (mięso i jego przetwory 1 kg):a)
osobom posiadającym lub utrzymującym się z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni od 0,5 do 1,0 ha oraz dorosłym członkom ich rodzin pozostającym na ich wyłącznym utrzymaniu,b)
osobom ciężko pracującym jako uzupełnienie normy zaopatrzenia "MII",13)
karta zaopatrzenia "MW" (mięso i jego przetwory 1 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,25 kg, smalec 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - dzieciom i młodzieży w wieku 1-18 lat, których rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha, z wyłączeniem uprawnionych do kart "MID" i "MIID".14) 11
karta "MIIS" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 2,0 kg, masło 2,625 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie), z tym że:- dzieciom i młodzieży w wieku 1-18 lat chorym na zespół złego wchłaniania przysługują następujące karty zaopatrzenia:
w wieku 1-6 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIIS" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC"
w wieku 7-10 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIIS" oraz 5 kart zaopatrzenia "MC"
w wieku 11-18 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIIS" oraz 6 kart zaopatrzenia "MC"
2.
Osoby oddelegowane do pełnienia funkcji związkowej na podstawie przepisów art. 29 ust. 2 oraz art. 32 ust. 2 ustawy z dnia 8 października 1982 r. o związkach zawodowych (Dz. U. z 1982 r. Nr 32, poz. 216 i z 1983 r. Nr 39, poz. 176) otrzymują karty zaopatrzenia, które przysługiwały im z tytułu zajmowanego stanowiska pracy przed skierowaniem ich do prac związkowych.3. 12
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego i Usług określi szczegółowe zasady przyznawania kart zaopatrzenia dla osób chorych, kobiet ciężarnych i zasłużonych krwiodawców, wymienionych w ust. 1 pkt 3, pkt 4 lit. c) i f), pkt 6 lit. a oraz pkt 14).4.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług ustali wykaz stanowisk pracy, na których zatrudnionym osobom przysługuje dodatkowa karta zaopatrzenia "MC" zgodnie z ust. 1 pkt 12 lit. b).5.
Karty zaopatrzenia wydaje się do końca miesiąca poprzedzającego termin ich ważności. W razie braku możliwości pobrania przez uprawnionych kart zaopatrzenia w terminie ich wydawania, karty mogą być pobrane do końca miesiąca, na który obowiązują.6. 13
Karta zaopatrzenia ważna jest do ostatniego dnia miesiąca, na który została wydana, z wyjątkiem odcinków na mięso i jego przetwory w kartach zaopatrzenia "MI", "MID", "MII", "MIID", "MIIK", "G", "GI", "0", "MW", "MC" i "MIIS". Decyzje o przedłużeniu ważności tych odcinków wydaje każdorazowo Minister Handlu Wewnętrznego i Usług w zależności od stopnia realizacji rozdzielników na mięso i jego przetwory, z tym że terminy te nie mogą przekroczyć następnego miesiąca. Karty zaopatrzenia nie zrealizowane w ustalonych terminach są nieważne w okresach następnych.7.
Karty zaopatrzenia zawierające odcinki upoważniające do zakupu mięsa i jego przetworów podlegają rejestracji w sklepach prowadzących sprzedaż tych artykułów w miejscu pracy lub miejscu zamieszkania.10 § 6 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret pierwsze uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
11 § 6 ust. 1 pkt 14 dodany przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret drugie uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
12 § 6 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. b) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
13 § 6 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. c) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.