§ 1. - Organizacja wewnętrzna i szczegółowy zakres działania zarządu zaopatrzenia robotniczego.

Monitor Polski

M.P.1953.A-71.860

Akt utracił moc
Wersja od: 31 lipca 1953 r.
§  1.
Do zakresu działania zarządu zaopatrzenia robotniczego (ZZR) należy: kierowanie według wytycznych i wskazań ministra (kierownika centralnego urzędu) sprawami zaopatrzenia robotniczego w resorcie, ogólne kierownictwo, koordynacja, kontrola i nadzór nad działalnością oddziałów zaopatrzenia robotniczego (OZR) w resorcie, a w szczególności:
1)
sporządzanie zbiorczych zestawień zaopatrzenia robotniczego, uzyskanie ich zatwierdzenia oraz koordynacja i kontrola ich wykonania;
2)
ustalanie wytycznych w sprawie organizacji zaopatrzenia robotniczego oraz instruowanie OZR;
3)
organizacja wymiany doświadczeń pomiędzy OZR;
4)
inspekcja i rewizja działalności OZR;
5)
wykonywanie funkcji naczelnego inwestora w zakresie inwestycji prowadzonych przez OZR;
6)
współpraca z Ministerstwem Handlu Wewnętrznego i innymi ministerstwami w zakresie organizacji i techniki handlu oraz żywienia zbiorowego;
7)
zawieranie umów generalnych i koordynacja prac przy zawieraniu umów szczegółowych i bezpośrednich;
8)
ustalanie norm zapasów i zużycia oraz kontrola ich przestrzegania;
9)
ustalanie receptury dla wytworów i usług żywienia zbiorowego;
10)
ustalanie wytycznych dla działalności gospodarstw rolnych i warsztatów usługowych OZR;
11)
czuwanie nad stałym postępem w działalności OZR, a w szczególności nad jakością żywienia zbiorowego i usług oraz estetyką wyposażenia OZR i obsługi;
12)
nadzór nad stanem wyposażenia technicznego i ogólnego oraz budynkami i pomieszczeniami będącymi w użytkowaniu OZR, jak również ich remontami i konserwacją;
13)
sprawy organizacji gospodarki magazynowej i transportowej OZR;
14)
organizowanie szkolenia wewnątrzzakładowego dla potrzeb OZR oraz opracowywanie wniosków co do szkolenia zawodowego pracowników OZR;
15)
sporządzanie zbiorczych sprawozdań finansowych z działalności OZR;
16)
prowadzenie zbiorczej sprawozdawczości i statystyki;
17)
współpraca z właściwymi władzami w celu zapewnienia OZR odpowiednich środków i warunków działania;
18)
nadzór nad stanem sanitarnym i higienicznym pracowników i urządzeń, wytworów i usług świadczonych przez OZR;
19)
ścisła współpraca z zarządem przedsiębiorstw, w których działają OZR, oraz z centralnymi zarządami i jednostkami równorzędnymi, którym te przedsiębiorstwa podlegają;
20)
zatwierdzanie kalkulacji kosztów i cen na wyroby i usługi, świadczone przez OZR, stosownie do obowiązujących przepisów.