§ 1. - Organizacja wewnętrzna i szczegółowy zakres działania zarządu zaopatrzenia robotniczego.
Monitor Polski
M.P.1953.A-71.860
Akt utracił moc Wersja od: 31 lipca 1953 r.
§ 1.
Do zakresu działania zarządu zaopatrzenia robotniczego (ZZR) należy: kierowanie według wytycznych i wskazań ministra (kierownika centralnego urzędu) sprawami zaopatrzenia robotniczego w resorcie, ogólne kierownictwo, koordynacja, kontrola i nadzór nad działalnością oddziałów zaopatrzenia robotniczego (OZR) w resorcie, a w szczególności: 1)
sporządzanie zbiorczych zestawień zaopatrzenia robotniczego, uzyskanie ich zatwierdzenia oraz koordynacja i kontrola ich wykonania; 2)
ustalanie wytycznych w sprawie organizacji zaopatrzenia robotniczego oraz instruowanie OZR; 3)
organizacja wymiany doświadczeń pomiędzy OZR; 4)
inspekcja i rewizja działalności OZR; 5)
wykonywanie funkcji naczelnego inwestora w zakresie inwestycji prowadzonych przez OZR; 6)
współpraca z Ministerstwem Handlu Wewnętrznego i innymi ministerstwami w zakresie organizacji i techniki handlu oraz żywienia zbiorowego; 7)
zawieranie umów generalnych i koordynacja prac przy zawieraniu umów szczegółowych i bezpośrednich; 8)
ustalanie norm zapasów i zużycia oraz kontrola ich przestrzegania; 9)
ustalanie receptury dla wytworów i usług żywienia zbiorowego; 10)
ustalanie wytycznych dla działalności gospodarstw rolnych i warsztatów usługowych OZR; 11)
czuwanie nad stałym postępem w działalności OZR, a w szczególności nad jakością żywienia zbiorowego i usług oraz estetyką wyposażenia OZR i obsługi; 12)
nadzór nad stanem wyposażenia technicznego i ogólnego oraz budynkami i pomieszczeniami będącymi w użytkowaniu OZR, jak również ich remontami i konserwacją; 13)
sprawy organizacji gospodarki magazynowej i transportowej OZR; 14)
organizowanie szkolenia wewnątrzzakładowego dla potrzeb OZR oraz opracowywanie wniosków co do szkolenia zawodowego pracowników OZR; 15)
sporządzanie zbiorczych sprawozdań finansowych z działalności OZR; 16)
prowadzenie zbiorczej sprawozdawczości i statystyki; 17)
współpraca z właściwymi władzami w celu zapewnienia OZR odpowiednich środków i warunków działania; 18)
nadzór nad stanem sanitarnym i higienicznym pracowników i urządzeń, wytworów i usług świadczonych przez OZR; 19)
ścisła współpraca z zarządem przedsiębiorstw, w których działają OZR, oraz z centralnymi zarządami i jednostkami równorzędnymi, którym te przedsiębiorstwa podlegają; 20)
zatwierdzanie kalkulacji kosztów i cen na wyroby i usługi, świadczone przez OZR, stosownie do obowiązujących przepisów.