Rozdział 2 - Ocena wartości użytkowej zwierząt. - Organizacja hodowli zwierząt zarodowych.

Monitor Polski

M.P.1955.16.165

Akt utracił moc
Wersja od: 26 lutego 1955 r.

II.

Ocena wartości użytkowej zwierząt.

§  1.
Minister Rolnictwa ustala zasady i tryb oceny wartości użytkowej zwierząt wyróżniających się produkcyjnością (dzielnością), zdrowiem, płodnością, plennością, budową i długowiecznością oraz innymi cechami użytkowymi.
§  2.
Ocena wydajności zwierząt obejmuje:
1)
w hodowli bydła - okresowe stwierdzanie produkcji mleka, zawartości tłuszczu w mleku oraz w określonych przypadkach zdolności wykorzystania pasz;
2)
w hodowli trzody chlewnej - stwierdzanie ilości i ciężaru prosiąt urodzonych i odchowanych od lochy w ciągu roku, zdolności wykorzystywania paszy w określonych przypadkach oraz określanie wartości rzeźnej;
3)
w hodowli owiec dla ras wełnistych - stwierdzanie ilości i jakości produkowanej wełny:

- w hodowli owiec dla ras mlecznych - stwierdzanie ilości i jakości produkowanej wełny oraz ilości i jakości produkowanego mleka,

- w hodowli owiec dla ras smuszkowych i kożuchowych - stwierdzanie wartości smuszki i kożuchów;

4)
w hodowli koni - stwierdzanie zdolności do pracy lub szybkości i wytrzymałości wykazanej przez ogiery i klacze;
5)
w hodowli drobiu - stwierdzanie ilości i ciężaru produkowanych jaj ze specjalnym uwzględnieniem nieśności zimowej oraz jakości mięsa i drobiu rzeźnego;
6)
w hodowli zwierząt futerkowych - określanie jakości produkowanego futerka oraz w określonych przypadkach i wagi żywej zwierzęcia;
7)
w hodowli kóz - określanie ilości mleka i zawartości w nim tłuszczu;
8)
w hodowli pszczół - określanie ilości pożytku oraz jego jakości.
§  3.
Minister Rolnictwa w porozumieniu z Ministrem Państwowych Gospodarstw Rolnych i Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego ustalają na każdy rok ilość zwierząt danego gatunku, dla których należy zorganizować ocenę wartości użytkowej.
§  4.
Minister Rolnictwa prowadzi ocenę wartości użytkowej krów, loch, owiec i kóz przy pomocy asystentów oceny użytkowości przede wszystkim we wszystkich oborach, chlewniach, owczarniach i koziarniach zarodowych i reprodukcyjnych oraz gospodarstwach posiadających zarodowe bydło.
§  5.
Minister Państwowych Gospodarstw Rolnych prowadzi ocenę wartości użytkowej krów i loch we własnym zakresie, z wyjątkiem obór i chlewni zarodowych i reprodukcyjnych. Minister Rolnictwa może organizować w gospodarstwach państwowych nie podległych Ministrowi Państwowych Gospodarstw Rolnych oraz spółdzielniach produkcyjnych posiadających stada zespołowe bydła i trzody systematyczną oceną wydajności zwierząt prowadzoną we własnym zakresie przez te gospodarstwa przy pomocy i pod nadzorem rejonowej służby zootechnicznej.
§  6.
Minister Rolnictwa organizuje ocenę wydajności owiec przy pomocy zootechników specjalistów hodowli owiec przede wszystkim w fermach zarodowych i reprodukcyjnych oraz w miarą możności i potrzeby w innych gospodarstwach rolnych.
§  7.
Minister Rolnictwa organizuje ocenę nieśności kur oraz ocenę pożytku od pszczół prowadzoną we własnym zakresie przez gospodarstwa pod nadzorem specjalistów hodowli drobiu i pszczół.
§  8.
Minister Rolnictwa organizuje oceną jakości futerek zwierząt futerkowych przy pomocy zootechników specjalistów zwierząt futerkowych.
§  9.
Celem zapewnienia prawidłowego przebiegu oceny wydajności krów, kóz i owiec typów mlecznych Minister Rolnictwa organizuje i prowadzi odpowiednią liczbę laboratoriów kontroli mleczności, służących do oznaczania jakości mleka.
§  10.
Dla podniesienia hodowli Minister Rolnictwa organizuje i prowadzi stacje kontroli wartości rzeźnej trzody chlewnej i drobiu oraz ustala zasady i tryb prowadzenia tych stacji.
§  11.
Minister Rolnictwa organizuje i prowadzi stacje oceny wełny owczej, kożuchów i smuszek oraz ustala zasady i tryb prowadzenia tych stacji.
§  12.
Minister Rolnictwa ustala zasady i tryb prowadzenia prób dzielności koni w zaprzęgu i pod siodłem.