Oddział 15 - Przemysł spożywczy - Narodowy plan gospodarczy na 1969 r. i podstawowe założenia planu na 1970 r.
M.P.1968.54.388
Akt nienormatywny15.
Przemysł spożywczy
Przemysł spożywczy
Wyszczególnienie | Jednostka | 1969 r. | 1970 r. | Wskaźniki %% | ||
miary | 1969 r. --------- 1968 r. | 1970 r. -------- 1969 r. | ||||
Mięso z uboju | tys. ton | 1.325,0 | 1.385,0 | 103,5 | 104,5 | |
Bekony | tys. ton | 59,0 | 59,0 | 101,7 | 100,0 | |
Konserwy mięsne | tys. ton | 90,0 | 93,2 | 104,2 | 103,6 | |
w tym: szynki i łopatki | tys. ton | 30,0 | 31,0 | 101,7 | 103,3 | |
Połowy ryb morskich | tys. ton | 384,0-395,0 | 433,0-450,0 | 104,3-107,3 | 112,8-113,9 | |
Mleko spożywcze | mln l | 1.420,0 | 1.510,0 | 105,2 | 106,3 | |
Masło śmietankowe | tys. ton | 132,0 | 136,0 | 106,0 | 102,8 | |
Sery dojrzałe | tys. ton | 43,0 | 48,0 | 110,8 | 111,6 | |
Oleje i tłuszcze jadalne | tys. ton | 195,0 | 207,0 | 105,2 | 106,2 | |
Cukier | ||||||
- w okresach kampanii | tys. ton | 1.550,0 | 1.580,0 | 93,9 | 101,9 | |
- w latach kalendarzowych | tys. ton | 1.702,0 | 1.580,0 | 95,4 | 92,8 | |
Wyroby czekoladowe | tys. ton | 51,0 | 53,0 | 103,1 | 101,9 | |
Spirytus surowy | mln l 100° | 139,0 | 157,0 | 86,4 | 112,8 | |
Papierosy | mld szt. | 66,0 | 67,0 | 103,1 | 102,3 | |
Mieszanki pasz treściwych | tys. ton | 3.380,0 | 3.500,0 | 112,3 | 103,6 |
W wyniku realizacji programu inwestycyjnego należy dążyć do zapewnienia niezbędnych przyrostów zdolności produkcyjnych, przede wszystkim w drodze modernizacji, rekonstrukcji i rozbudowy istniejących zakładów. Zapewnić należy również rozbudowę powierzchni magazynowych, powierzchni chłodnictwa składowego i przyzakładowego, rozbudowę przemysłu piekarniczego, poprawę gospodarki paliwowo-energetycznej i wodnościekowej.
Specjalną uwagę należy zwrócić na realizację programu budowy magazynów i elewatorów zbożowych, a głównie na nadrabianie opóźnień powstałych w wykonawstwie inwestycyjnym i zapewnienie terminowego przekazywania obiektów.
W 1969 r. należy zapewnić oddanie do eksploatacji następujących ważniejszych obiektów:
- 9 elewatorów zbożowych: w Płocku o pojemności 20.000 ton, w Świebodzinie - 20.000 ton, w Tychach - 36.000 ton, w Mirosztynie - 20.000 ton, w Kwidzynie - 20.000 ton, w Krotoszynie - 20.000 ton. w Gnieźnie - 20.000 ton, w Ząbkowicach - 20.000 ton, w Baborowie - 20.000 ton;
- silosu olejarskiego w Brzegu o pojemności 42.400 ton;
- 2 chłodni składowych: w Łodzi o pojemności składowej 29.290 m3 i w Białymstoku o pojemności składowej 32.000 m3 oraz zdolności produkcyjnej mrożonek 2.500 ton rocznie;
- zakładu mięsnego w Kielcach o zdolności ubojowej 24.579 ton mięsa wychłodzonego rocznie oraz zdolności produkcyjnej: 990 ton rocznie szynek w puszkach, 2.200 ton rocznie konserw i 1.560 ton rocznie wędlin;
- miejskiego zakładu mleczarskiego w Krakowie, zakładu mleczarskiego w Radymnie, rozbudowywanych zakładów w Chrzanowie i Ozorkowie, zmodernizowanego zakładu w Nowej Hucie oraz działu odżywek dla dzieci we Wrześni i 2 oddziałów produkcji proszku z mleka chudego w Ełku oraz Olecku i uzyskanie łącznego przyrostu zdolności produkcyjnych przerobu mleka 170 mln litrów rocznie, produkcji proszku z mleka odtłuszczonego 800 ton rocznie i serów dojrzałych 1.775 ton rocznie.
W 1970 r. należy zapewnić oddanie do eksploatacji następujących ważniejszych obiektów:
- 6 elewatorów zbożowych: w Wąbrzeźnie o pojemności 35.000 ton, w Łukowie - 30.000 ton, w Męce - 20.000 ton, w Wałczu - 20.000 ton, w Suwałkach - 25.000 ton, w Pyrzycach - 30.000 ton;
- fabryki kwasu cytrynowego w Pelplinie o zdolności produkcyjnej 2.000 ton rocznie;
- rozbudowywanej cukrowni w Wożuczynie z przyrostem zdolności produkcyjnej 1.300 ton na dobę przerobu buraków;
- silosu olejarskiego w Kruszwicy o pojemności 38.500 ton;
- składu przetwórstwa owoców i warzyw w Pińczowie o zdolności produkcyjnej 13.900 ton przetworów rocznie;
- 2 wytwórni pasz: w Wyszkowie o zdolności produkcyjnej 92.000 ton mieszanek rocznie i w Olsztynie o zdolności produkcyjnej 115.000 ton mieszanek rocznie;
- 4 chłodni składowych: w Warszawie na Żeraniu o pojemności składowej 44.676 m3, w Poznaniu o pojemności składowej 22.600 m3 oraz zdolności produkcyjnej mrożonek 2.000 ton rocznie, w Koszalinie o pojemności składowej 23.397 m3 oraz zdolności produkcyjnej mrożonek 1.500 ton rocznie, w tym 700 ton wyrobów garmażeryjnych, w Bydgoszczy o pojemności składowej 32.682 m3 oraz produkcji mrożonek 1.200 ton rocznie;
- 7 nowych i 3 rozbudowywanych zakładów mleczarskich oraz 2 serowni: w Trzcińsku i Cerkwicy, centralnej dojrzewalni serów w Dobrzycach, składnicy zbytu w Rzeszowie i uzyskanie łącznego przyrostu zdolności produkcyjnych z nowych inwestycji i modernizacji: przerobu mleka 224,4 mln litrów rocznie, produkcji proszku odtłuszczonego 3.600 ton rocznie i serów dojrzałych 5.480 ton rocznie.
W 1969 r. należy rozpocząć budowę następujących ważniejszych obiektów:
- zakładów mięsnych w Łukowie o zdolności ubojowej 55.000 ton mięsa wychłodzonego rocznie oraz zdolności produkcyjnej: konserw 2.500 ton rocznie i wędlin 3.500 ton rocznie;
- chłodni składowej w Tarnowie o pojemności składowej 32.682 m3 oraz zdolności produkcyjnej mrożonek 2.000 ton rocznie;
- elewatora zbożowego w Gryficach o pojemności 30.000 ton;
- kombinatu zbożowo-młynarskiego w Białołęce Dworskiej o zdolności produkcyjnej 300 ton na dobę przemiału ziarna i pojemności magazynowej elewatora 35.000 ton;
- centralnej dojrzewalni serów w Dobrzycach, składnicy zbytu w Rzeszowie, 9 zakładów mleczarskich: w Mońkach i w Kolnie (woj. białostockie), Chojnicach (woj. bydgoskie), Chełmie i Zamościu (woj. lubelskie), Kutnie (woj. łódzkie), Sanoku (woj. rzeszowskie), Raciążu (woj. warszawskie), Wałbrzychu (woj. wrocławskie) oraz 2 oddziałów serowarskich w Cerkwicy i w Trzcińsku (woj. szczecińskie).
W 1970 r. należy rozpocząć budowę następujących ważniejszych obiektów:
- cukrowni w Łapach o zdolności przerobu buraków 5.280 ton na dobę;
- 2 chłodni składowych: w Kielcach o pojemności składowej 27.390 m3 i w Rzeszowie o pojemności składowej 32.682 m3;
- 3 wytwórni pasz: w Bloku Dobroszyckim, Radzyniu Podlaskim i Wałczu o zdolności produkcyjnej po 115.000 ton mieszanek paszowych rocznie każda;
- fabryki osłonek białkowych w Białej koło Makowa Podhalańskiego o zdolności produkcyjnej 50 milionów metrów bieżących rocznie;
- 13 zakładów mleczarskich oraz składnicy zbytu w Olsztynie i magazynu artykułów mleczarskich w Kielcach.