Oddział 15 - Przemysł spożywczy - Narodowy plan gospodarczy na 1969 r. i podstawowe założenia planu na 1970 r.

Monitor Polski

M.P.1968.54.388

Akt nienormatywny
Wersja od: 28 grudnia 1968 r.

15.

Przemysł spożywczy

Produkcja ważniejszych wyrobów przemysłu spożywczego powinna osiągnąć w latach 1969 i 1970 co najmniej następujący poziom:
WyszczególnienieJednostka 1969 r.1970 r.Wskaźniki %%
miary1969 r.

---------

1968 r.

1970 r.

--------

1969 r.

Mięso z ubojutys. ton1.325,01.385,0103,5104,5
Bekonytys. ton59,059,0101,7100,0
Konserwy mięsnetys. ton90,093,2104,2103,6
w tym: szynki i łopatkitys. ton30,031,0101,7103,3
Połowy ryb morskichtys. ton384,0-395,0433,0-450,0104,3-107,3112,8-113,9
Mleko spożywczemln l1.420,01.510,0105,2106,3
Masło śmietankowetys. ton132,0136,0106,0102,8
Sery dojrzałetys. ton43,048,0110,8111,6
Oleje i tłuszcze jadalnetys. ton195,0207,0105,2106,2
Cukier
- w okresach

kampanii

tys. ton1.550,01.580,093,9101,9
- w latach

kalendarzowych

tys. ton1.702,01.580,095,492,8
Wyroby czekoladowetys. ton51,053,0103,1101,9
Spirytus surowymln l 100°139,0157,086,4112,8
Papierosymld szt.66,067,0103,1102,3
Mieszanki pasz treściwychtys. ton3.380,03.500,0112,3103,6

W wyniku realizacji programu inwestycyjnego należy dążyć do zapewnienia niezbędnych przyrostów zdolności produkcyjnych, przede wszystkim w drodze modernizacji, rekonstrukcji i rozbudowy istniejących zakładów. Zapewnić należy również rozbudowę powierzchni magazynowych, powierzchni chłodnictwa składowego i przyzakładowego, rozbudowę przemysłu piekarniczego, poprawę gospodarki paliwowo-energetycznej i wodnościekowej.

Specjalną uwagę należy zwrócić na realizację programu budowy magazynów i elewatorów zbożowych, a głównie na nadrabianie opóźnień powstałych w wykonawstwie inwestycyjnym i zapewnienie terminowego przekazywania obiektów.

W 1969 r. należy zapewnić oddanie do eksploatacji następujących ważniejszych obiektów:

- 9 elewatorów zbożowych: w Płocku o pojemności 20.000 ton, w Świebodzinie - 20.000 ton, w Tychach - 36.000 ton, w Mirosztynie - 20.000 ton, w Kwidzynie - 20.000 ton, w Krotoszynie - 20.000 ton. w Gnieźnie - 20.000 ton, w Ząbkowicach - 20.000 ton, w Baborowie - 20.000 ton;

- silosu olejarskiego w Brzegu o pojemności 42.400 ton;

- 2 chłodni składowych: w Łodzi o pojemności składowej 29.290 m3 i w Białymstoku o pojemności składowej 32.000 m3 oraz zdolności produkcyjnej mrożonek 2.500 ton rocznie;

- zakładu mięsnego w Kielcach o zdolności ubojowej 24.579 ton mięsa wychłodzonego rocznie oraz zdolności produkcyjnej: 990 ton rocznie szynek w puszkach, 2.200 ton rocznie konserw i 1.560 ton rocznie wędlin;

- miejskiego zakładu mleczarskiego w Krakowie, zakładu mleczarskiego w Radymnie, rozbudowywanych zakładów w Chrzanowie i Ozorkowie, zmodernizowanego zakładu w Nowej Hucie oraz działu odżywek dla dzieci we Wrześni i 2 oddziałów produkcji proszku z mleka chudego w Ełku oraz Olecku i uzyskanie łącznego przyrostu zdolności produkcyjnych przerobu mleka 170 mln litrów rocznie, produkcji proszku z mleka odtłuszczonego 800 ton rocznie i serów dojrzałych 1.775 ton rocznie.

W 1970 r. należy zapewnić oddanie do eksploatacji następujących ważniejszych obiektów:

- 6 elewatorów zbożowych: w Wąbrzeźnie o pojemności 35.000 ton, w Łukowie - 30.000 ton, w Męce - 20.000 ton, w Wałczu - 20.000 ton, w Suwałkach - 25.000 ton, w Pyrzycach - 30.000 ton;

- fabryki kwasu cytrynowego w Pelplinie o zdolności produkcyjnej 2.000 ton rocznie;

- rozbudowywanej cukrowni w Wożuczynie z przyrostem zdolności produkcyjnej 1.300 ton na dobę przerobu buraków;

- silosu olejarskiego w Kruszwicy o pojemności 38.500 ton;

- składu przetwórstwa owoców i warzyw w Pińczowie o zdolności produkcyjnej 13.900 ton przetworów rocznie;

- 2 wytwórni pasz: w Wyszkowie o zdolności produkcyjnej 92.000 ton mieszanek rocznie i w Olsztynie o zdolności produkcyjnej 115.000 ton mieszanek rocznie;

- 4 chłodni składowych: w Warszawie na Żeraniu o pojemności składowej 44.676 m3, w Poznaniu o pojemności składowej 22.600 m3 oraz zdolności produkcyjnej mrożonek 2.000 ton rocznie, w Koszalinie o pojemności składowej 23.397 m3 oraz zdolności produkcyjnej mrożonek 1.500 ton rocznie, w tym 700 ton wyrobów garmażeryjnych, w Bydgoszczy o pojemności składowej 32.682 m3 oraz produkcji mrożonek 1.200 ton rocznie;

- 7 nowych i 3 rozbudowywanych zakładów mleczarskich oraz 2 serowni: w Trzcińsku i Cerkwicy, centralnej dojrzewalni serów w Dobrzycach, składnicy zbytu w Rzeszowie i uzyskanie łącznego przyrostu zdolności produkcyjnych z nowych inwestycji i modernizacji: przerobu mleka 224,4 mln litrów rocznie, produkcji proszku odtłuszczonego 3.600 ton rocznie i serów dojrzałych 5.480 ton rocznie.

W 1969 r. należy rozpocząć budowę następujących ważniejszych obiektów:

- zakładów mięsnych w Łukowie o zdolności ubojowej 55.000 ton mięsa wychłodzonego rocznie oraz zdolności produkcyjnej: konserw 2.500 ton rocznie i wędlin 3.500 ton rocznie;

- chłodni składowej w Tarnowie o pojemności składowej 32.682 m3 oraz zdolności produkcyjnej mrożonek 2.000 ton rocznie;

- elewatora zbożowego w Gryficach o pojemności 30.000 ton;

- kombinatu zbożowo-młynarskiego w Białołęce Dworskiej o zdolności produkcyjnej 300 ton na dobę przemiału ziarna i pojemności magazynowej elewatora 35.000 ton;

- centralnej dojrzewalni serów w Dobrzycach, składnicy zbytu w Rzeszowie, 9 zakładów mleczarskich: w Mońkach i w Kolnie (woj. białostockie), Chojnicach (woj. bydgoskie), Chełmie i Zamościu (woj. lubelskie), Kutnie (woj. łódzkie), Sanoku (woj. rzeszowskie), Raciążu (woj. warszawskie), Wałbrzychu (woj. wrocławskie) oraz 2 oddziałów serowarskich w Cerkwicy i w Trzcińsku (woj. szczecińskie).

W 1970 r. należy rozpocząć budowę następujących ważniejszych obiektów:

- cukrowni w Łapach o zdolności przerobu buraków 5.280 ton na dobę;

- 2 chłodni składowych: w Kielcach o pojemności składowej 27.390 m3 i w Rzeszowie o pojemności składowej 32.682 m3;

- 3 wytwórni pasz: w Bloku Dobroszyckim, Radzyniu Podlaskim i Wałczu o zdolności produkcyjnej po 115.000 ton mieszanek paszowych rocznie każda;

- fabryki osłonek białkowych w Białej koło Makowa Podhalańskiego o zdolności produkcyjnej 50 milionów metrów bieżących rocznie;

- 13 zakładów mleczarskich oraz składnicy zbytu w Olsztynie i magazynu artykułów mleczarskich w Kielcach.