Oddział 15 - Przemysł spożywczy. - Narodowy plan gospodarczy na 1967 r. i podstawowe założenia na 1968 r.
M.P.1966.73.338
Akt nienormatywny15.
Przemysł spożywczy.
Przemysł spożywczy.
Wyszczególnienie | Jednostka miary | 1967 r. | 1968 r. | Wskaźniki %% | |
1967 r. | 1968 r. | ||||
1966 r. | 1967 r. | ||||
Mięso z uboju | tys. ton | 1.322 | 1.359 | 104,1 | 102,8 |
Bekony | tys. ton | 56 | 56 | 101,8 | 100,0 |
Konserwy mięsne | tys. ton | 83 | 87 | 107,2 | 104,8 |
w tym szynki i łopatki | tys. ton | 30 | 31 | 105,6 | 103,3 |
Połowy ryb morskich | tys. ton | 347,5 | 382,0 | 106,9 | 109,9 |
Mleko spożywcze | mln l | 1.300 | 1.330 | 104,0 | 102,3 |
Masło śmietankowe | tys. ton | 115,7 | 114,0 | 99,2 | 98,5 |
Sery dojrzałe | tys. ton | 31 | 33 | 106,9 | 106,5 |
Oleje i tłuszcze jadalne | tys. ton | 186,9 | 197,5 | 103,9 | 105,7 |
Cukier: | |||||
- z kampanii | tys. ton | 1.500 | 1.543 | 91,6 | 102,9 |
- według roku kalendarzowego | tys. ton | 1.683 | 1.543 | 102,6 | 91,7 |
Wyroby czekoladowe | tys. ton | 45 | 47,7 | 107,3 | 106,0 |
Spirytus surowy | mln l 100° | 150,7 | 148,5 | 96,3 | 98,5 |
Wódki i spirytus butelkowany | mln l 100° | 92,3 | 96,0 | 104,3 | 104,0 |
Papierosy | mld szt. | 56 | 57,5 | 95,6 | 102,7 |
Realizując program inwestycyjny należy dążyć do zapewnienia niezbędnych przyrostów zdolności produkcyjnych, przede wszystkim w drodze modernizacji, rekonstrukcji i rozbudowy istniejących zakładów. Przewidzieć należy również rozbudowę powierzchni magazynowych, powierzchni chłodnictwa składowego i przyzakładowego, rozbudowę przemysłu piekarniczego, poprawę gospodarki paliwowo-energetycznej i wodnościekowej. Specjalną uwagę należy zwrócić na realizację programu budowy elewatorów zbożowych.
W przemyśle spożywczym należy oddać do użytku następujące ważniejsze obiekty:
- zakłady mięsne w Warszawie-Żeraniu w 1967 r. oraz w 1968 r. w Kielcach i Nisku,
- wytwórnie pasz w Golubiu i Jarosławiu w 1967 r.,
- chłodnię składową w Szczecinie w 1967 r., a w 1968 r. chłodnię składową w Zielonej Górze i chłodnię składową mleczarską w Gdyni,
- trzy elewatory zbożowe w 1967 r. (Starosielce, Koło, Szymanów) oraz sześć w 1968 r. (Grajewo, Fordon, Nakło, Strzelno, Kozłów i Szamotuły),
- dziewięć ważniejszych obiektów w przemyśle mleczarskim w 1967 r. i osiem w 1968 r.