Oddział 15 - Przemysł spożywczy. - Narodowy plan gospodarczy na 1967 r. i podstawowe założenia na 1968 r.

Monitor Polski

M.P.1966.73.338

Akt nienormatywny
Wersja od: 23 grudnia 1966 r.

15.

Przemysł spożywczy.

Produkcja ważniejszych wyrobów przemysłu spożywczego powinna osiągnąć w latach 1967 i 1968 co najmniej następujący poziom:
WyszczególnienieJednostka miary1967 r.1968 r.Wskaźniki %%
1967 r.1968 r.
1966 r.1967 r.
Mięso z ubojutys. ton1.3221.359104,1102,8
Bekonytys. ton 56 56101,8100,0
Konserwy mięsnetys. ton 83 87107,2104,8
w tym szynki i łopatkitys. ton 30 31105,6103,3
Połowy ryb morskichtys. ton 347,5 382,0106,9109,9
Mleko spożywczemln l1.3001.330104,0102,3
Masło śmietankowetys. ton 115,7 114,0 99,2 98,5
Sery dojrzałetys. ton 31 33106,9106,5
Oleje i tłuszcze jadalnetys. ton 186,9 197,5103,9105,7
Cukier:
- z kampaniitys. ton1.5001.543 91,6102,9
- według roku kalendarzowegotys. ton1.6831.543102,6 91,7
Wyroby czekoladowetys. ton 45 47,7107,3106,0
Spirytus surowymln l 100° 150,7 148,5 96,3 98,5
Wódki i spirytus butelkowanymln l 100° 92,3 96,0104,3104,0
Papierosymld szt. 56 57,5 95,6102,7

Realizując program inwestycyjny należy dążyć do zapewnienia niezbędnych przyrostów zdolności produkcyjnych, przede wszystkim w drodze modernizacji, rekonstrukcji i rozbudowy istniejących zakładów. Przewidzieć należy również rozbudowę powierzchni magazynowych, powierzchni chłodnictwa składowego i przyzakładowego, rozbudowę przemysłu piekarniczego, poprawę gospodarki paliwowo-energetycznej i wodnościekowej. Specjalną uwagę należy zwrócić na realizację programu budowy elewatorów zbożowych.

W przemyśle spożywczym należy oddać do użytku następujące ważniejsze obiekty:

- zakłady mięsne w Warszawie-Żeraniu w 1967 r. oraz w 1968 r. w Kielcach i Nisku,

- wytwórnie pasz w Golubiu i Jarosławiu w 1967 r.,

- chłodnię składową w Szczecinie w 1967 r., a w 1968 r. chłodnię składową w Zielonej Górze i chłodnię składową mleczarską w Gdyni,

- trzy elewatory zbożowe w 1967 r. (Starosielce, Koło, Szymanów) oraz sześć w 1968 r. (Grajewo, Fordon, Nakło, Strzelno, Kozłów i Szamotuły),

- dziewięć ważniejszych obiektów w przemyśle mleczarskim w 1967 r. i osiem w 1968 r.