Dodatkowe znakowanie mięsa w zależności od jego przeznaczenia.

Monitor Polski

M.P.1950.A-73.841

Akt utracił moc
Wersja od: 24 czerwca 1950 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 11 maja 1950 r.
w sprawie dodatkowego znakowania mięsa w zależności od jego przeznaczenia.

Na podstawie art. 4 ust. 3 i 4 ustawy z dnia 10 lutego 1949 r. o obrocie zwierzętami gospodarskimi i produktami uboju oraz o ich przetwórstwie (Dz. U. R. P. Nr 21, poz. 135) zarządza się w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Reform Rolnych, co następuje:
Organy urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa - niezależnie od znakowania mięsa w wyniku urzędowego badania na podstawie rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa (Dz. U. R. P. z 1933 r. Nr 60, poz. 454 i z 1938 r. 18, poz. 132) - obowiązane są znakować dodatkowo mięso w zależności od tego, czy jest ono przeznaczone do obrotu, czy też do spożycia we własnym gospodarstwie domowym właściciela zwierzęcia.
Mięso niezdatne do spożycia nie podlega dodatkowemu znakowaniu.
Do dodatkowego znakowania mięsa należy używać pieczęci w kształcie prostokąta o długości boków 3 cm × 5 cm z napisem:
1)
"Ubój domowy", gdy chodzi o mięso, przeznaczone do spożycia we własnym gospodarstwie domowym właściciela zwierzęcia;
2)
"Ubój do obrotu", gdy chodzi o pozostałe mięso.
Zarządzenie wchodzi w życie po upływie 2 miesięcy od daty ogłoszenia w Monitorze Polskim.