§ 10. - Zwalczanie rzekomego pomoru drobiu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.158.1330

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 sierpnia 2005 r.
§  10.
1.
W obszarze zapowietrzonym urzędowy lekarz weterynarii:
1)
sporządza spis gospodarstw, położonych na tym obszarze, utrzymujących drób;
2)
przeprowadza kontrole gospodarstw, o których mowa w pkt 1, połączone z badaniem klinicznym drobiu oraz pobraniem próbki do badań laboratoryjnych, jeżeli jest to konieczne;
3)
gromadzi wyniki kontroli i badań, o których mowa w pkt 2;
4)
nakazuje:
a)
odosobnienie drobiu znajdującego się w gospodarstwie w poszczególnych kurnikach lub w innych obiektach, w których jest on utrzymywany,
b)
zastosowanie środków odkażających w wejściach, wyjściach, wjazdach i wyjazdach z terenu gospodarstwa, o którym mowa w pkt 1;
5)
kontroluje:
a)
ruch osób, które miały kontakt z drobiem, tuszkami, zwłokami drobiu oraz jajami,
b)
ruch pojazdów przewożących drób, tuszki, zwłoki drobiu i jaja;
6)
zakazuje:
a)
transportu drobiu, z wyjątkiem ruchu tranzytowego głównymi drogami lub koleją,
b)
przemieszczania drobiu i jaj wylęgowych z gospodarstwa znajdującego się na tym obszarze,
c)
wywożenia i rozrzucania ściółki oraz nawozu naturalnego bez jego zgody,
d)
organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt, na których są gromadzone ptaki.
2.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na transport:
1)
drobiu z gospodarstwa znajdującego się na obszarze zapowietrzonym w celu niezwłocznego uboju do rzeźni znajdującej się na obszarze zapowietrzonym, a w przypadku, jeżeli nie jest to możliwe, do rzeźni znajdującej się poza obszarem zapowietrzonym, wyznaczonej przez powiatowego lekarza weterynarii właściwego dla miejsca uboju; tuszki ubitego drobiu znakuje się w sposób określony w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego;
2)
jednodniowych piskląt lub młodych niosek z gospodarstwa znajdującego się na obszarze zapowietrzonym do gospodarstwa, w którym nie jest utrzymywany drób, znajdującego się na terenie obszaru zapowietrzonego; gospodarstwo takie obejmuje się kontrolą, o której mowa w ust. 1 pkt 2;
3)
jaj wylęgowych z gospodarstwa znajdującego się na obszarze zapowietrzonym do zakładu wylęgu drobiu, wyznaczonego przez powiatowego lekarza weterynarii, przy czym jaja te przed wysłaniem i zapakowaniem poddaje się odkażeniu.
3.
Transport, o którym mowa w ust. 2, jest dokonywany, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, środkami transportu oczyszczanymi i odkażanymi, przed i po transporcie.
4.
Przed transportem, o którym mowa w ust. 2 pkt 2 i 3, powiatowy lekarz weterynarii przeprowadza kontrolę gospodarstwa lub zakładu wylęgu drobiu stanowiących miejsce przeznaczenia drobiu.
5.
Środki podjęte na obszarze zapowietrzonym stosuje się przez okres co najmniej 21 dni, licząc od dnia zakończenia, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, oczyszczenia i odkażania gospodarstwa będącego ogniskiem choroby w sposób, który jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.