§ 17. - Zwalczanie klasycznego pomoru świń.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.231.2324

Akt utracił moc
Wersja od: 22 października 2004 r.
§  17.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii niezwłocznie po otrzymaniu zawiadomienia o podejrzeniu choroby u dzików:
1)
powiadamia posiadaczy świń i myśliwych o podejrzeniu choroby u dzików;
2)
podejmuje czynności mające na celu wykrycie albo wykluczenie choroby, w szczególności przeprowadza badanie laboratoryjne próbek pobranych ze wszystkich odstrzelonych lub padłych dzików.
2.
Powiatowy lekarz weterynarii niezwłocznie po stwierdzeniu choroby u dzików na obszarze, na którym nie stosuje się środków zwalczania choroby u dzików, podejmuje następujące czynności:
1)
powołuje grupę ekspertów, w skład której wchodzą lekarze weterynarii, myśliwi, biolodzy i epidemiolodzy, której zadaniem jest współpraca w zakresie:
a)
analizy sytuacji epizootycznej i określenia obszaru zapowietrzonego,
b)
ustanowienia środków stosowanych na obszarze zapowietrzonym, w tym zakazu polowań i karmienia dzików,
c)
sporządzenia planu zwalczania choroby,
d)
przeprowadzania kontroli w celu oceny skuteczności podjętych środków;
2)
wyznacza ognisko choroby oraz określa obszar zapowietrzony wokół tego ogniska.
3.
Obszar zapowietrzony, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, określa się, uwzględniając:
1)
wyniki dochodzenia epizootycznego;
2)
wielkość populacji dzików na danym obszarze;
3)
warunki geograficzne i geodezyjne;
4)
drogi przemieszczania dzików.
4.
Powiatowy lekarz weterynarii w obszarze zapowietrzonym
1)
przeprowadza badania wszystkich świń chorych oraz padłych;
2)
przeprowadza, zgodnie z instrukcją diagnostyczną, badania wszystkich dzików odstrzelonych lub padłych, w celu wykrycia lub wykluczenia choroby;
3)
wysyła próbki, pobrane zgodnie z instrukcją diagnostyczną, do badań laboratoryjnych w celu określenia serotypu wirusa choroby;
4)
nakazuje:
a)
posiadaczom świń sporządzenie oraz uaktualnianie spisu wszystkich świń, z podziałem na kategorie wiekowe; w gospodarstwach, w których świnie są utrzymywane na otwartym terenie, pierwszy spis przeprowadza się na podstawie danych szacunkowych,
b)
używanie wskazanych przez niego środków dezynfekujących, przy wejściach i wyjściach, wjazdach i wyjazdach z gospodarstwa oraz z pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
c)
osobom mającym kontakt z dzikami zachowanie zasad higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się choroby, w szczególności odkażanie rąk i obuwia,
d)
zniszczenie, w sposób określony w § 4 ust. 1 pkt 2 lit. b:
mięsa i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego pozyskanych z odstrzelonych lub padłych dzików oraz
zwłok takich dzików,

jeżeli wyniki badań, o których mowa w pkt 2, były pozytywne;

5)
zakazuje:
a)
wyprowadzania świń z pomieszczeń, w których są utrzymywane, lub nakazuje utrzymywanie ich w miejscu wykluczającym bezpośredni lub pośredni kontakt z dzikami,
b)
przywożenia i wywożenia świń z gospodarstwa bez uzyskania jego zgody,
c)
wnoszenia, wwożenia na teren gospodarstwa tusz i zwłok dzików oraz ich części, a także materiałów lub przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem choroby,
d)
wykorzystywania materiału biologicznego świń do handlu,
e)
wstępu do gospodarstw, w których są utrzymywane świnie, osobom mającym kontakt z dzikami.