§ 3. - Zwalczanie chorób zakaźnych ryb.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.60.528

Akt utracił moc
Wersja od: 10 sierpnia 2005 r.
§  3.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii po otrzymaniu zawiadomienia o podejrzeniu w gospodarstwie choroby z listy nr 1 niezwłocznie obejmuje je nadzorem i podejmuje czynności mające na celu stwierdzenie lub wykluczenie choroby oraz zapobieżenie szerzeniu się jej, w szczególności:
1)
przeprowadza:
a)
dochodzenie epizootyczne,
b)
kontrolę gospodarstwa połączoną z badaniem klinicznym ryb, a jeżeli to konieczne z ich sekcją;
2) 4
pobiera próbki do badań laboratoryjnych i wysyła je wraz z dokumentem, w formie pisma przewodniego, do laboratorium, o którym mowa w art. 23 ust. 3 i 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33, poz. 287, z późn. zm. 5 );
3)
określa tymczasową strefę kontroli, w rozumieniu decyzji Komisji nr 2003/466/WE z dnia 13 czerwca 2003 r. ustanawiającej kryteria podziału na strefy i urzędowego nadzoru w następstwie podejrzenia lub potwierdzenia wystąpienia zakaźnej anemii łososia (ISA) (Dz. Urz. WE L 156 z 25.06.2003 r., str. 61), zwanej dalej "decyzją 2003/466/WE";
4)
sporządza spis:
a)
ryb utrzymywanych w gospodarstwie oraz produktów akwakultury, z podaniem ich ilości i gatunku,
b)
ryb śniętych, podejrzanych o zakażenie i podejrzanych o chorobę oraz pozyskanych od nich produktów akwakultury, z podaniem ich ilości i gatunku,
c)
gospodarstw, w których podejrzewa się chorobę z listy nr 1 - biorąc pod uwagę informacje, o których mowa w ust. 3 pkt 2 i 3.
2.
Posiadacz ryb uaktualnia dane, o których mowa w ust. 1 pkt 4 lit. b.
3.
Dochodzenie epizootyczne, oprócz ustaleń, o których mowa w art. 42 ust. 7 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, ma na celu ustalenie:
1)
obecności organizmów żywych, które mogą przenosić chorobę z listy nr 1, i ich rozmieszczenia;
2)
źródła pochodzenia choroby z listy nr 1 wraz z ustaleniem innych gospodarstw, w których ryby z gatunków wrażliwych oraz produkty akwakultury mogły zostać zakażone z tego źródła;
3)
dróg przemieszczania osób, środków transportu, ryb, produktów akwakultury, sprzętu oraz przedmiotów, które mogły przyczynić się do szerzenia się choroby, do gospodarstwa lub z gospodarstwa, w którym podejrzewa się chorobę z listy nr 1, w okresie, w którym choroba ta mogła się rozwijać w gospodarstwie przed uznaniem gospodarstwa za podejrzane.
4 § 3 ust. 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 15 lipca 2005 r. (Dz.U.05.138.1159) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 sierpnia 2005 r.
5 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 273, poz. 2703 oraz z 2005 r. Nr 23, poz. 188 i Nr 33, poz. 289.