Zm.: rozporządzenie w sprawie zwolnienia od podatków i opłaty skarbowej podatników osiągających przychody z niektórych nowo założonych zakładów rzemieślniczych i gastronomicznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1974.10.62

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 marca 1974 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 22 lutego 1974 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie zwolnienia od podatków i opłaty skarbowej podatników osiągających przychody z niektórych nowo założonych zakładów rzemieślniczych i gastronomicznych.

Na podstawie art. 11 pkt 1 ustawy z dnia 16 grudnia 1972 r. o podatku obrotowym (Dz. U. Nr 53, poz. 338), art. 20 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 16 grudnia 1972 r. o podatku dochodowym (Dz. U. Nr 53, poz. 339) i art. 1a ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 13 grudnia 1957 r. o opłacie skarbowej (Dz. U. z 1958 r. Nr 1, poz. 1, z 1964 r. Nr 41, poz. 277 i z 1972 r. Nr 23, poz. 164) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 5 czerwca 1973 r. w sprawie zwolnienia od podatków i opłaty skarbowej podatników osiągających przychody z niektórych nowo założonych zakładów rzemieślniczych i gastronomicznych (Dz. U. Nr 24, poz. 141) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1 ust. 1:
a)
w pkt 1 lit. a) liczbę "600.000" zastępuje się liczbą "900.000",
b)
pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) zakładów gastronomicznych, w których nie prowadzi się sprzedaży napojów zawierających powyżej 18% alkoholu, a obrót ze sprzedaży napojów zawierających do 18% alkoholu, w tym również piwa, nie przekracza 25% ogólnego obrotu rocznego - przy zatrudnieniu nie więcej niż trzech, a w miejscowościach turystycznych - nie więcej niż czterech pracowników najemnych, licząc średnio w stosunku do liczby miesięcy w ciągu roku podatkowego, w którym zakład był czynny; zwolnienia od podatków nie stosuje się w razie zatrudnienia w zakładzie gastronomicznym jednocześnie powyżej sześciu pracowników najemnych; ograniczenie zatrudnienia do średniej liczby trzech lub czterech pracowników najemnych nie dotyczy zakładów sezonowych, czynnych przez okres nie dłuższy niż pięć miesięcy w ciągu roku podatkowego.",

2)
w § 3 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) w okresie ostatnich pięciu lat nie prowadzili zakładu rzemieślniczego lub gastronomicznego; zastrzeżenie to dotyczy również małżonka podatnika;".

1.
Podwyższenie rozmiarów produkcji cegły palonej lub wapienno-piaskowej do 900.000 sztuk rocznie oraz podwyższenie stanu zatrudnienia do sześciu pracowników najemnych w sezonowych zakładach gastronomicznych dotyczy również podatników zwolnionych od podatków na podstawie dotychczasowych przepisów w stosunku do okresu po dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
2.
Ograniczenie rozmiarów sprzedaży napojów zawierających do 18% alkoholu, warunkujące zwolnienie od podatków obrotowego i dochodowego od przychodów osiąganych z nowo założonych zakładów gastronomicznych, nie dotyczy podatników, którzy uzyskali zezwolenia na prowadzenie zakładów gastronomicznych przed wejściem w życie rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.