Zm.: rozporządzenie w sprawie zezwolenia na zatrudnianie młodocianych w wieku powyżej 16 lat przy niektórych rodzajach prac wzbronionych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1968.23.154

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 lipca 1968 r.

ROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO KOMITETU PRACY I PŁAC
z dnia 28 czerwca 1968 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie zezwolenia na zatrudnianie młodocianych w wieku powyżej 16 lat przy niektórych rodzajach prac wzbronionych.

Na podstawie art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 2 lipca 1958 r. o nauce zawodu, przyuczaniu do określonej pracy i warunkach zatrudniania młodocianych w zakładach pracy oraz o wstępnym stażu pracy (Dz. U. z 1958 r. Nr 45, poz. 226 i z 1961 r. Nr 32, poz. 160) zarządza się, co następuje:
W wykazie odstępstw od wykazu prac wzbronionych młodocianym dla celów nauki zawodu lub wstępnego stażu pracy, stanowiącym załącznik do rozporządzenia Ministra Pracy i Opieki Społecznej z dnia 25 lipca 1959 r. w sprawie zezwolenia na zatrudnianie młodocianych w wieku powyżej 16 lat przy niektórych rodzajach prac wzbronionych (Dz. U. z 1959 r. Nr 44, poz. 275, z 1960 r. Nr 19, poz. 118 i z 1964 r. Nr 28, poz. 189), wprowadza się następujące zmiany:
1)
w lp. 1b wykazu ostatnie zdanie otrzymuje brzmienie:

"Zezwolenie dotyczy zakładów energetycznych Zjednoczenia Energetyki podległych Ministerstwu Górnictwa i Energetyki i obowiązuje w odniesieniu do młodocianych powyżej 16 lat do dnia 31 grudnia 1970 r., a w odniesieniu do młodocianych powyżej 17 lat - do dnia 31 grudnia 1972 r.",

2)
lp. 7 wykazu otrzymuje brzmienie:
Lp.Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym
"7.49W zakresie nauki zawodu górnika oraz w okresie

wstępnego stażu pracy zezwala się do dnia 31 grudnia

1972 r. na zatrudnianie młodocianych mężczyzn w

głębinowych kopalniach rud podległych Ministerstwu

Przemysłu Ciężkiego oraz Kopalni Soli "Inowrocław"

podległej Ministerstwu Przemysłu Chemicznego, z

zachowaniem warunków, o których mowa w lp. 6 pkt 1-9, oraz pod warunkiem, że stan zdrowia młodocianego nie

stoi na przeszkodzie w zatrudnieniu go w wymienionych kopalniach, co powinno być stwierdzone przez lekarza

na piśmie.",

3)
po lp. 20 wykazu dodaje się lp. 20a w brzmieniu:
Lp.Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym
"20a.183-185W zakresie nauki zawodu młynarza zezwala się na

zatrudnianie młodocianych mężczyzn w wieku od lat 17 przy obsłudze maszyn czyszczących i mielących.",

4)
lp. 21 wykazu otrzymuje brzmienie:
Lp.Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym
"21186W zakresie nauki zawodu:
1) piekarza - zezwala się na zatrudnianie

młodocianych przy bezpośredniej obsłudze pieców

piekarniczych w zakładach zmechanizowanych do 3

godzin na dobę,

2) cukiernika, karmelarza i czekoladziarza - zezwala

się na zatrudnianie młodocianych w wieku od lat 17

przy:

- przerabianiu i doprawianiu masy karmelowej oraz

innych mas cukierniczych, o wadze porcji nie

przekraczającej 16 kg - dla chłopców i wadze 10

kg - dla dziewcząt,

- obsłudze urządzeń do wylewania korpusów

likworowych,

- obsłudze gniotowników (melanżerów) i urządzeń do

zarabiania mas czekoladowych,

- obsłudze konsz.",
5)
po lp. 21 wykazu dodaje się lp. 21a w brzmieniu:
Lp.Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym
"21a187W zakresie nauki zawodu tokarza, ślusarza, frezera,

hydraulika, montera maszyn i urządzeń oraz bednarza

zezwala się na zatrudnianie młodocianych przy pracach

w warsztatach remontowo-naprawczych oraz bazach

remontowych przemysłu piwowarskiego bez prawa

wykonywania prac w oddziałach produkcji piwa.",

6)
lp. 22 wykazu otrzymuje brzmienie:
Lp.Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym
"22201-202W zakresie nauki zawodu wędliniarza i konserwiarza zezwala się na zatrudnianie młodocianych w:
1) magazynie żywca przy: przygotowywaniu karmy - tylko

w zakładach mięsnych,

2) jeliciarni przy:
- kalibrowaniu, liczeniu, pęczkowaniu, wiązaniu,

soleniu, suszeniu,

- zdawaniu mięs w magazynie (tylko w zakresie

dokumentacji),

3) parzalni przy:
- zdawaniu w magazynie flaków, nóg, warg, krezek

(tylko w zakresie dokumentacji),

4) wydziałach ubocznych artykułów uboju nie

wymienionych w pkt 2-3 przy:

- przerabianiu i sortowaniu,
- rozkładaniu do suszenia i solenia,
- zdawaniu w magazynie (tylko w zakresie

dokumentacji),

5) oddziale gotowania kości na żelatynę przy:
- zdawaniu kości (tylko w zakresie dokumentacji),
6) wydziałach rozbioru i wykrawania przy:
- wykrawaniu elementów na mięsa drobne, rozbiorze

uzupełniającym i obróbce elementów,

- klasowaniu mięs drobnych i tłuszczów,
- zdawaniu mięs (tylko w zakresie dokumentacji),
7) peklowniach przy:
- myciu i obróbce mięs przed peklowaniem,
- soleniu i otrząsaniu elementów z soli,
- domięśniowym nastrzykiwaniu elementów,
- zdawaniu mięs (tylko w zakresie dokumentacji),
8) topialni tłuszczu przy:
- przygotowywaniu torebek i układaniu tłuszczu

porcjowanego w skrzynie,

- zdawaniu tłuszczu (tylko w zakresie

dokumentacji),

9) wydziałach produkcji wędlin i wyrobów

wędliniarskich przy:

- przygotowywaniu osłonek naturalnych i sztucznych,
- wstępnej obróbce mięs zimnych,
- ręcznym rozdrabnianiu i mieszaniu mięs,
- odkręcaniu, flekowaniu, wiązaniu, sznurowaniu

wędlin i wyrobów,

- etykietowaniu wędlin i wyrobów,
- zdawaniu wędlin i wyrobów (tylko w zakresie

dokumentacji),

10) wydziałach produkcji szynek i konserw przy:
- obróbce mięs surowych,
- ręcznym rozdrabnianiu i mieszaniu mięs,
- przygotowywaniu przypraw,
- zalewaniu wsadu sosami i przyprawami oraz

zasypywaniu żelatyną,

- zdawaniu szynek i konserw (tylko w zakresie

dokumentacji),

11) magazynach:
a) przedwysyłkowych szynek i konserw przy:
- czyszczeniu i oliwieniu puszek,
- etykietowaniu puszek,
- pakowaniu puszek w skrzynie i kartony,
- zdawaniu szynek i konserw (tylko w zakresie

dokumentacji),

b) pozostałych magazynach przy:
- porcjowaniu mięs i wędlin,
- pakowaniu wędlin i podrobów w papier,

kartony, skrzynie, układaniu na tacach porcji

do mrożenia,

- ważeniu i wydawaniu mięs i wyrobów oraz

sporządzaniu dokumentacji - z wyłączeniem

prac transportowych.

Ponadto w zakresie nauki zawodu wedliniarza i

konserwiarza zezwala się na zatrudnianie młodocianych

w wieku od 17 lat w:

1) jeliciarni przy:
- parzeniu i czyszczeniu ręcznym i mechanicznym,
2) parzalni przy:
- parzeniu i czyszczeniu ręcznym i mechanicznym

flaków, nóg, warg, krezek,

3) wydziałach pozostałych ubocznych artykułów uboju

przy:

- praniu i czyszczeniu,
4) oddziale gotowania kości na żelatynę przy:
- gotowaniu kości,
- obieraniu kości z mięsa i płukaniu,
- workowaniu kości,
5) bekoniarni przy:
- rozbiorze,
- peklowaniu,
- pakowaniu balotów,
6) peklowarni przy:
- sporządzaniu mieszanki peklującej,
- sporządzaniu solanki nastrzykowej i

nastrzykiwaniu,

- doarteryjnym nastrzykiwaniu elementów,
- zalewaniu mięs solanką w basenach i kadziach (bez

dźwigania solanki),

7) topialni tłuszczu przy:
- rozdrabnianiu tłuszczu,
- obsłudze podzespołu aparatury "Titan" lub "De

Laval",

- wyciskaniu skwarek,
8) wydziałach produkcji wędlin i wyrobów

wędliniarskich przy:

- nadziewaniu farszu w osłonki,
- obsłudze zamkniętych i w pełni zautomatyzowanych

aparatów do parzenia i wędzenia wędlin typu

"Atmos",

9) wydziałach produkcji szynek i konserw przy:
- sporządzaniu sosów, i zalew,
- nadziewaniu w puszki, prasowaniu, pakowaniu,
- gotowaniu szynek i konserw w puszkach,
- zamykaniu puszek na zamykarkach bez wymiany

głowic w zamykarkach,

- lutowaniu otworów ewakuacyjnych puszek w

aparacie próżniowym - bez obsługi aparatury".

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.