Zm.: rozporządzenie w sprawie zezwolenia na zatrudnianie młodocianych w wieku powyżej 16 lat przy niektórych rodzajach prac wzbronionych.
Dz.U.1968.23.154
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO KOMITETU PRACY I PŁAC
z dnia 28 czerwca 1968 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie zezwolenia na zatrudnianie młodocianych w wieku powyżej 16 lat przy niektórych rodzajach prac wzbronionych.
"Zezwolenie dotyczy zakładów energetycznych Zjednoczenia Energetyki podległych Ministerstwu Górnictwa i Energetyki i obowiązuje w odniesieniu do młodocianych powyżej 16 lat do dnia 31 grudnia 1970 r., a w odniesieniu do młodocianych powyżej 17 lat - do dnia 31 grudnia 1972 r.",
Lp. | Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym | |
"7. | 49 | W zakresie nauki zawodu górnika oraz w okresie wstępnego stażu pracy zezwala się do dnia 31 grudnia 1972 r. na zatrudnianie młodocianych mężczyzn w głębinowych kopalniach rud podległych Ministerstwu Przemysłu Ciężkiego oraz Kopalni Soli "Inowrocław" podległej Ministerstwu Przemysłu Chemicznego, z zachowaniem warunków, o których mowa w lp. 6 pkt 1-9, oraz pod warunkiem, że stan zdrowia młodocianego nie stoi na przeszkodzie w zatrudnieniu go w wymienionych kopalniach, co powinno być stwierdzone przez lekarza na piśmie.", |
Lp. | Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym | |
"20a. | 183-185 | W zakresie nauki zawodu młynarza zezwala się na zatrudnianie młodocianych mężczyzn w wieku od lat 17 przy obsłudze maszyn czyszczących i mielących.", |
Lp. | Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym | |
"21 | 186 | W zakresie nauki zawodu: |
1) piekarza - zezwala się na zatrudnianie młodocianych przy bezpośredniej obsłudze pieców piekarniczych w zakładach zmechanizowanych do 3 godzin na dobę, | ||
2) cukiernika, karmelarza i czekoladziarza - zezwala się na zatrudnianie młodocianych w wieku od lat 17 przy: | ||
- przerabianiu i doprawianiu masy karmelowej oraz innych mas cukierniczych, o wadze porcji nie przekraczającej 16 kg - dla chłopców i wadze 10 kg - dla dziewcząt, | ||
- obsłudze urządzeń do wylewania korpusów likworowych, | ||
- obsłudze gniotowników (melanżerów) i urządzeń do zarabiania mas czekoladowych, | ||
- obsłudze konsz.", |
Lp. | Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym | |
"21a | 187 | W zakresie nauki zawodu tokarza, ślusarza, frezera, hydraulika, montera maszyn i urządzeń oraz bednarza zezwala się na zatrudnianie młodocianych przy pracach w warsztatach remontowo-naprawczych oraz bazach remontowych przemysłu piwowarskiego bez prawa wykonywania prac w oddziałach produkcji piwa.", |
Lp. | Pozycja wykazu prac wzbronionych młodocianym | |
"22 | 201-202 | W zakresie nauki zawodu wędliniarza i konserwiarza zezwala się na zatrudnianie młodocianych w: |
1) magazynie żywca przy: przygotowywaniu karmy - tylko w zakładach mięsnych, | ||
2) jeliciarni przy: | ||
- kalibrowaniu, liczeniu, pęczkowaniu, wiązaniu, soleniu, suszeniu, | ||
- zdawaniu mięs w magazynie (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
3) parzalni przy: | ||
- zdawaniu w magazynie flaków, nóg, warg, krezek (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
4) wydziałach ubocznych artykułów uboju nie wymienionych w pkt 2-3 przy: | ||
- przerabianiu i sortowaniu, | ||
- rozkładaniu do suszenia i solenia, | ||
- zdawaniu w magazynie (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
5) oddziale gotowania kości na żelatynę przy: | ||
- zdawaniu kości (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
6) wydziałach rozbioru i wykrawania przy: | ||
- wykrawaniu elementów na mięsa drobne, rozbiorze uzupełniającym i obróbce elementów, | ||
- klasowaniu mięs drobnych i tłuszczów, | ||
- zdawaniu mięs (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
7) peklowniach przy: | ||
- myciu i obróbce mięs przed peklowaniem, | ||
- soleniu i otrząsaniu elementów z soli, | ||
- domięśniowym nastrzykiwaniu elementów, | ||
- zdawaniu mięs (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
8) topialni tłuszczu przy: | ||
- przygotowywaniu torebek i układaniu tłuszczu porcjowanego w skrzynie, | ||
- zdawaniu tłuszczu (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
9) wydziałach produkcji wędlin i wyrobów wędliniarskich przy: | ||
- przygotowywaniu osłonek naturalnych i sztucznych, | ||
- wstępnej obróbce mięs zimnych, | ||
- ręcznym rozdrabnianiu i mieszaniu mięs, | ||
- odkręcaniu, flekowaniu, wiązaniu, sznurowaniu wędlin i wyrobów, | ||
- etykietowaniu wędlin i wyrobów, | ||
- zdawaniu wędlin i wyrobów (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
10) wydziałach produkcji szynek i konserw przy: | ||
- obróbce mięs surowych, | ||
- ręcznym rozdrabnianiu i mieszaniu mięs, | ||
- przygotowywaniu przypraw, | ||
- zalewaniu wsadu sosami i przyprawami oraz zasypywaniu żelatyną, | ||
- zdawaniu szynek i konserw (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
11) magazynach: | ||
a) przedwysyłkowych szynek i konserw przy: | ||
- czyszczeniu i oliwieniu puszek, | ||
- etykietowaniu puszek, | ||
- pakowaniu puszek w skrzynie i kartony, | ||
- zdawaniu szynek i konserw (tylko w zakresie dokumentacji), | ||
b) pozostałych magazynach przy: | ||
- porcjowaniu mięs i wędlin, | ||
- pakowaniu wędlin i podrobów w papier, kartony, skrzynie, układaniu na tacach porcji do mrożenia, | ||
- ważeniu i wydawaniu mięs i wyrobów oraz sporządzaniu dokumentacji - z wyłączeniem prac transportowych. | ||
Ponadto w zakresie nauki zawodu wedliniarza i konserwiarza zezwala się na zatrudnianie młodocianych w wieku od 17 lat w: | ||
1) jeliciarni przy: | ||
- parzeniu i czyszczeniu ręcznym i mechanicznym, | ||
2) parzalni przy: | ||
- parzeniu i czyszczeniu ręcznym i mechanicznym flaków, nóg, warg, krezek, | ||
3) wydziałach pozostałych ubocznych artykułów uboju przy: | ||
- praniu i czyszczeniu, | ||
4) oddziale gotowania kości na żelatynę przy: | ||
- gotowaniu kości, | ||
- obieraniu kości z mięsa i płukaniu, | ||
- workowaniu kości, | ||
5) bekoniarni przy: | ||
- rozbiorze, | ||
- peklowaniu, | ||
- pakowaniu balotów, | ||
6) peklowarni przy: | ||
- sporządzaniu mieszanki peklującej, | ||
- sporządzaniu solanki nastrzykowej i nastrzykiwaniu, | ||
- doarteryjnym nastrzykiwaniu elementów, | ||
- zalewaniu mięs solanką w basenach i kadziach (bez dźwigania solanki), | ||
7) topialni tłuszczu przy: | ||
- rozdrabnianiu tłuszczu, | ||
- obsłudze podzespołu aparatury "Titan" lub "De Laval", | ||
- wyciskaniu skwarek, | ||
8) wydziałach produkcji wędlin i wyrobów wędliniarskich przy: | ||
- nadziewaniu farszu w osłonki, | ||
- obsłudze zamkniętych i w pełni zautomatyzowanych aparatów do parzenia i wędzenia wędlin typu "Atmos", | ||
9) wydziałach produkcji szynek i konserw przy: | ||
- sporządzaniu sosów, i zalew, | ||
- nadziewaniu w puszki, prasowaniu, pakowaniu, | ||
- gotowaniu szynek i konserw w puszkach, | ||
- zamykaniu puszek na zamykarkach bez wymiany głowic w zamykarkach, | ||
- lutowaniu otworów ewakuacyjnych puszek w aparacie próżniowym - bez obsługi aparatury". |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »