§ 1. - Zakres informacji, które powinny być umieszczone w protokole wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska z przeprowadzonej kontroli biodegradacji lub kompostowania owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży oraz sposób przekazywania tych informacji.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.199.1466

Akt utracił moc
Wersja od: 2 listopada 2006 r.
§  1.
Protokół wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska z przeprowadzenia kontroli mającej na celu ustalenie, czy biodegradację lub kompostowanie owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży przeprowadzono zgodnie z przepisami o ochronie środowiska, powinien zawierać:
1)
datę, czas i miejsce przeprowadzenia kontroli;
2)
wskazanie podstawy prawnej do przeprowadzenia kontroli;
3)
imię i nazwisko, stanowisko służbowe oraz numer legitymacji służbowej przeprowadzającego kontrolę;
4)
numer i datę wydania decyzji Prezesa Agencji Rynku Rolnego w sprawie zezwolenia uznanej organizacji producentów owoców i warzyw lub zrzeszeniu tych organizacji na rozdysponowanie owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży;
5)
nazwę oraz adres siedziby uznanej organizacji producentów owoców i warzyw lub zrzeszenia tych organizacji, przeprowadzających biodegradację lub kompostowanie;
6)
imię i nazwisko oraz adres zamieszkania albo nazwę oraz adres siedziby podmiotu upoważnionego przez uznaną organizację producentów owoców i warzyw lub zrzeszenie tych organizacji do przeprowadzenia biodegradacji lub kompostowania - w przypadku zlecenia przeprowadzenia biodegradacji lub kompostowania temu podmiotowi;
7)
informację o złożeniu oświadczenia o sposobie postępowania z owocami i warzywami nieprzeznaczonymi do sprzedaży:
a)
uznanej organizacji producentów owoców i warzyw lub zrzeszenia tych organizacji, przeprowadzających biodegradację lub kompostowanie - w przypadku przeprowadzenia biodegradacji lub kompostowania przez tę organizację lub to zrzeszenie albo
b)
podmiotu upoważnionego przez uznaną organizację producentów owoców i warzyw lub zrzeszenie tych organizacji do przeprowadzenia biodegradacji lub kompostowania - w przypadku zlecenia przeprowadzenia biodegradacji lub kompostowania temu podmiotowi;
8)
określenie gatunku i odmiany owoców oraz gatunku warzyw poddanych biodegradacji lub kompostowaniu, według ustaleń przyjętych w protokole kontroli wykonania czynności uniemożliwiających wprowadzenie do obrotu lub bezpośredniej konsumpcji owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży;
9)
określenie masy netto owoców i warzyw poddanych biodegradacji lub kompostowaniu, według ustaleń przyjętych w protokole, o którym mowa w pkt 8;
10)
stwierdzenie o zgodności lub niezgodności przeprowadzonej biodegradacji lub kompostowania z przepisami o ochronie środowiska;
11)
datę i miejsce wydania protokołu;
12)
podpisy osób uczestniczących w kontroli.