Rozdział 9 - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej drobiu - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposób oznakowania i identyfikacja zwierząt do celów hodowlanych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.47.470

Akt utracił moc
Wersja od: 25 maja 2006 r.

Rozdział  9 38

Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej drobiu

§  39.
Ocena wartości użytkowej drobiu jest prowadzona dla:
1)
rodów drobiu i indywidualnie dla poszczególnych ptaków w obrębie tego rodu,
2)
stad reprodukcyjnych i towarowych drobiu.
§  40.
Ocena wartości użytkowej drobiu jest prowadzona z uwzględnieniem specyfiki gatunku i typu użytkowego, przez ocenę:
1)
terenową rodów drobiu, stad reprodukcyjnych i towarowych drobiu,
2)
testową stad rodzicielskich i towarowych drobiu.
§  41.
Ocena terenowa rodów drobiu, stad reprodukcyjnych i towarowych drobiu polega na corocznym określeniu poziomu ich użytkowości na fermach drobiu.
§  42.
1.
Ocena terenowa rodów drobiu obejmuje:
1)
ustalenie procentowego wskaźnika:
a)
przeżywalności ptaków w czasie wychowu,
b)
zapłodnienia jaj,
c)
wylęgowości jaj,
d)
przeżywalności ptaków w czasie produkcji,
2)
ustalenie liczby jaj zniesionych w czasie produkcji,
3)
określenie masy:
a)
ciała ptaka w czasie wychowu,
b)
jaja zniesionego w szczycie nieśności.
2. 39
W przypadku rodów kaczek i gęsi ocena, o której mowa w ust. 1, może obejmować ponadto ustalenie:
1)
długości mostka, mierzonej wzdłuż całej długości grzebienia mostka,
2)
grubości mięśnia piersiowego, mierzonej po lewej stronie ciała.
3. 40
Liczba jaj zniesionych w czasie produkcji jest ustalana dla:
1)
kur - od 21. tygodnia życia i przez następny rok produkcji,
2)
kaczek - od 25. tygodnia życia i przez następny rok produkcji,
3)
gęsi - od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata produkcji,
4)
strusi - od 78. tygodnia życia i przez dwanaście następnych lat produkcji.
4.
Masa ciała ptaka w czasie wychowu jest określana dla:
1)
kur - w 18. tygodniu życia,
2)
kaczek - w 3. i 7. tygodniu życia,
3) 41
gęsi - w 8. i 11. lub w 8. i 12. tygodniu życia,
4)
strusi - w 13., 26. i 52. tygodniu życia.
5.
Masa jaja zniesionego w szczycie nieśności jest określana dla:
1)
kur - od 33. do 35. tygodnia życia,
2)
kaczek - przez 2 tygodnie, przy co najmniej 80 % nieśności,
3) 42
gęsi - przez 2 lub 3 tygodnie, od 47. tygodnia życia,
4)
strusi - przez 9 tygodni, co najmniej od 130. tygodnia życia.
6.
Długość mostka jest ustalana dla:
1)
kaczek - w 7. tygodniu życia,
2) 43
gęsi - w 11. lub w 12. tygodniu życia.
7.
Grubość mięśnia piersiowego jest ustalana w punkcie położonym 4 cm od początku grzebienia mostka, wzdłuż jego długości i 1,5 cm w bok, dla:
1)
kaczek - w 7. tygodniu życia,
2) 44
gęsi - w 11. lub w 12. tygodniu życia.
§  43.
1.
Ocena terenowa stad reprodukcyjnych drobiu obejmuje ustalenie:
1)
procentowego wskaźnika:
a)
przeżywalności ptaków w czasie wychowu,
b)
nieśności,
c)
zapłodnienia jaj,
d)
wylęgowości jaj,
e)
przeżywalności ptaków w czasie produkcji,
2) 45
(uchylony),
3) 46
długości produkcji stada, określanej liczbą dni produkcji nieśnej,
4)
liczby jaj zniesionych w czasie produkcji.
2. 47
Długość produkcji stada jest ustalana dla:
1)
kur nieśnych - od 21. tygodnia życia i przez następny rok produkcji,
2)
kur mięsnych - od 23. tygodnia życia i przez następny rok produkcji,
3)
indyków - od 31. tygodnia życia i przez następny rok produkcji,
4)
kaczek - od 25. tygodnia życia i przez następny rok produkcji,
5)
gęsi jednorocznych - od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata produkcji,
6)
strusi dwuletnich - od 78. tygodnia życia i przez dwanaście następnych lat produkcji.
§  44.
1.
Ocena terenowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:
1)
procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,
2)
średniej masy ciała ptaków na koniec tuczu,
3)
zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram masy jego ciała,
4)
liczby dni tuczu,
5)
wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:
a)
wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub
b)
europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
2.
Do oceny terenowej stad towarowych nieśnego typu użytkowego drobiu stosuje się § 43 ust. 1 pkt 1 lit. a), b) i e), pkt 3 i 4 oraz ust. 2 pkt 1.
§  45.
1.
Ocena testowa stad rodzicielskich i towarowych drobiu jest prowadzona w specjalnie wyodrębnionym obiekcie, w takich samych warunkach utrzymania i żywienia ptaków.
2.
Do oceny pobiera się losowo próby testowe jaj wylęgowych lub piskląt.
3.
Próby testowe pobiera się ze stad:
1)
kur - od 9. do 12. miesiąca życia,
2)
indyków - od 8. do 12. miesiąca życia,
3)
kaczek - od 12. miesiąca życia, co najmniej przy 30 % nieśności stada,
4) 48
gęsi - od pierwszego do czwartego roku produkcji stada, od 5. do 12. tygodnia nieśności stada,
5) 49
strusi - od pierwszego do czwartego roku produkcji stada, od 6. do 16. tygodnia nieśności stada.
§  46.
1.
Ocena testowa stad rodzicielskich drobiu obejmuje:
1)
ustalenie:
a)
procentowego wskaźnika:
-
przeżywalności ptaków w czasie wychowu,
-
przeżywalności ptaków w czasie produkcji,
-
zapłodnienia jaj,
-
wylęgowości jaj,
b)
zużycia paszy przez ptaka w czasie:
-
jego wychowu,
-
produkcji jaj, w przeliczeniu na dzień produkcji i zniesione jajo,
c)
wskaźnika dojrzałości płciowej stada, określonego liczbą dni życia ptaków, od dnia ich wylężenia do dnia osiągnięcia przez stado 50 % nieśności, a w przypadku:
-
stada gęsi - osiągnięcia przez stado 10 % nieśności,
-
stada strusi - osiągnięcia przez stado 20 % nieśności,
d)
liczby jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności,
e)
parametrów jakości jaj, w tym wytrzymałości skorupy oraz kształtu i masy jaja,
2)
określenie średniej masy ciała ptaka.
2.
Liczba jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności jest ustalana dla:
1)
kur nieśnych - od 21. tygodnia życia,
2)
kur mięsnych - od 25. tygodnia życia,
3)
indyków - od 31. tygodnia życia,
4)
kaczek - od 25. tygodnia życia,
5) 50
gęsi jednorocznych - od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata produkcji,
6) 51
strusi dwuletnich - od 78. tygodnia życia i przez trzy następne lata produkcji.
3.
Średnia masa ciała jest określana dla:
1)
kur nieśnych - w 8., 20. i 72. tygodniu życia,
2)
kur mięsnych - w 8., 24. i 64. tygodniu życia,
3)
indyków - w 4., 8., 12., 16., 20., 24., 30. i 50. tygodniu życia,
4)
kaczek - w 3., 7., 24. i 64. tygodniu życia,
5)
gęsi - w 8., 11., 28. i 58. tygodniu życia,
6)
strusi - w 13., 26., 52. i 78. tygodniu życia.
§  47.
1.
Ocena testowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:
1)
procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,
2)
średniej masy ciała ptaków w czasie tuczu,
3)
zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram jego masy ciała,
4)
liczby dni tuczu,
5)
wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:
a)
wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub
b)
europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
6)
procentowego udziału mięśni piersiowych i nóg w tuszce.
2.
Do testowej oceny stad towarowych kur nieśnych stosuje się § 46 ust. 1 pkt 1 lit. a) tiret pierwsze i drugie, lit. b)-e), pkt 2, ust. 2 pkt 1 i ust. 3 pkt 1.
38 Rozdział 9 zmieniony przez § 1 pkt 13 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.282.2811) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
39 § 42 ust. 2 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
40 § 42 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
41 § 42 ust. 4 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
42 § 42 ust. 5 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
43 § 42 ust. 6 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. e) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
44 § 42 ust. 7 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. f) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
45 § 43 ust. 1 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
46 § 43 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
47 § 43 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
48 § 45 ust. 3 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
49 § 45 ust. 3 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
50 § 46 ust. 2 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.
51 § 46 ust. 2 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.