Rozdział 4 - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej świń - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposób oznakowania i identyfikacja zwierząt do celów hodowlanych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.47.470

Akt utracił moc
Wersja od: 25 maja 2006 r.

Rozdział  4 16

Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej świń

§  22.
Ocena wartości użytkowej świń jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej i obejmuje użytkowość:
1)
rozpłodową loch,
2)
tuczną i rzeźną dokonywaną za życia zwierzęcia lub po uboju.
§  23.
1.
Ocena użytkowości rozpłodowej lochy jest prowadzona w chlewni, w której jest ona utrzymywana, i obejmuje ustalanie:
1)
daty urodzenia miotu,
2)
liczby prosiąt żywo urodzonych w miocie w pierwszym dniu po jego urodzeniu,
3)
liczby prosiąt martwo urodzonych w miocie,
4)
liczby i płci prosiąt w miocie oraz liczby sutków każdego prosięcia w tym miocie, w 21. dniu po ich urodzeniu.
2.
Ocenę użytkowości rozpłodowej lochy prowadzi się od dnia urodzenia przez nią pierwszego miotu.
§  24.
1.
Ocenie użytkowości tucznej i rzeźnej dokonywanej za życia podlegają knurki i loszki od 150. do 210. dnia życia.
2.
Ocena, o której mowa w ust. 1, obejmuje ustalenie:
1)
wieku i płci zwierzęcia,
2) 17
tempa wzrostu określanego za pomocą przyrostu dziennego standaryzowanego na wiek zwierzęcia,
3)
umięśnienia, wyrażanego procentową zawartością mięsa.
§  25.
1.
Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej świń dokonywana po uboju polega na ocenie:
1)
rodzeństwa (kojarzenia) na podstawie wyników oceny po uboju rodzeństwa pochodzącego od tych samych rodziców,
2)
ojca na podstawie wyników oceny jego potomstwa po uboju

- utrzymywanych w specjalnie wyodrębnionym obiekcie (stacji kontroli).

2.
W ocenie użytkowości tucznej i rzeźnej świń po uboju uwzględnia się:
1)
wiek, płeć i masę ciała zwierząt przyjmowanych do oceny,
2)
okres adaptacyjny zwierząt przed rozpoczęciem tuczu kontrolnego,
3)
długość okresu tuczu.
3.
Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej świń po uboju obejmuje ustalenie:
1)
tempa wzrostu zwierząt i zużycia paszy w okresie tuczu kontrolnego,
2)
jakości tuszy,
3)
jakości mięsa w tuszy.
16 Rozdział 4 zmieniony przez § 1 pkt 8 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.282.2811) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
17 § 24 ust. 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.06.79.554) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 maja 2006 r.