Rozdział 14 - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej owiec. - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposób oznakowania i identyfikacja zwierząt do celów hodowlanych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.47.470

Akt utracił moc
Wersja od: 25 maja 2006 r.

Rozdział  14

Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej owiec.

§  58. 61
Ocena wartości użytkowej owiec jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej i obejmuje:
1)
użytkowość rozpłodową i użytkowość mięsną - w przypadku owiec ras i linii hodowlanych ojcowskich mięsnych i plennych,
2)
użytkowość rozpłodową i użytkowość mięsną - w przypadku owiec ras i linii hodowlanych matecznych,
3)
użytkowość rozpłodową i użytkowość mleczną - w przypadku owiec ras mlecznych i owiec innych ras i linii hodowlanych użytkowanych mlecznie,
4)
użytkowość rozpłodową i użytkowość wełnistą - w przypadku owiec innych niż wymienione w pkt 1-3, ras i linii hodowlanych.
§  59.
Ocena użytkowności rozpłodowej obejmuje ustalanie:
1)
dla każdej maciorki w stadzie:
a)
wieku,
b)
dat wykotów,
c)
liczby urodzonych jagniąt w danym wykocie,
d) 62
liczby jagniąt odchowanych do 30. dnia życia dla polskiej owcy górskiej, a w pozostałych rasach, odmianach i liniach hodowlanych owiec - do 56. dnia życia,
e)
średniej życiowej plenności określanej jako stosunek liczby urodzonych jagniąt do liczby wykotów, wyrażony w procentach,
2)
wyrażonych w procentach dla całego stada:
a)
płodności, określonej jako liczba matek wykoconych w stosunku do liczby matek w stadzie,
b)
plenności, określonej jako liczba jagniąt urodzonych w stosunku do liczby wykoconych matek,
c)
odchowu jagniąt, określonego jako liczba jagniąt odchowanych w stosunku do liczby jagniąt urodzonych,
d)
wyniku rozrodu, określonego jako liczba jagniąt odchowanych w stosunku do liczby matek w stadzie.
§  60. 63
Ocena użytkowości mięsnej owiec obejmuje:
1)
ustalanie masy ciała zwierząt, polegające na:
a)
trzykrotnym ważeniu jagniąt co 21 dni, poczynając od 21. dnia od urodzenia pierwszego jagnięcia w stadzie - w przypadku ras, odmian i linii hodowlanych mięsnych; pierwszego ważenia jagnięcia dokonuje się po ukończeniu przez nie co najmniej 7. dnia życia,
b)
jednorazowym ważeniu jagniąt, nie wcześniej niż w 49. dniu życia i nie później niż w 63. dniu życia, w stadzie - w przypadku ras i linii hodowlanych innych niż wymienione w lit. a),
2)
ustalanie masy ciała zwierzęcia na:
a)
, 30. i 56. dzień życia jagnięcia - w przypadku ras, odmian i linii hodowlanych mięsnych,
b)
dzień życia - w przypadku ras i linii hodowlanych innych, niż wymienione w lit. a),
3)
ustalanie średnich dobowych przyrostów masy ciała jagniąt w przedziale wiekowym od 10. do 30. dnia życia i od 30. do 56. dnia życia - w przypadku ras, odmian i linii hodowlanych mięsnych,
4)
ustalanie masy miotu maciorki w 56. dniu po urodzeniu jagniąt.
§  61.
1.
Ocena użytkowności mlecznej owiec ras mlecznych obejmuje ustalenie ilości mleka oraz zawartego w nim białka i tłuszczu pochodzącego z kontrolowanych przez prowadzącego ocenę udojów, przeprowadzanych co:
1)
30 dni rano i wieczorem (metoda standardowa A4) albo
2)
30 dni przemiennie rano i wieczorem (metoda uproszczona AT).
2.
Nie ustala się ilości udojonego mleka oraz zawartego w nim białka i tłuszczu z udojów od owiec od dnia wykotu do 10 dnia po wykocie.
3.
Nie ustala się ilości udojonego mleka oraz zawartego w nim białka i tłuszczu z udojów kontrolowanych od owiec dających poniżej 0,2 kg w ciągu 24 godzin przy metodzie A4 lub 0,1 kg mleka na jeden udój przy metodzie AT, a kolejny udój kontrolowany przeprowadza się nie wcześniej niż w 11 dniu po wykocie.
§  62.
1.
Ocena użytkowości mlecznej owiec prowadzona dla ras i linii hodowlanych innych niż wymienione w § 61 ust. 1, użytkowanych mlecznie, polega na wyliczeniu wskaźnika mleczności według wzoru określonego w załączniku nr 9 do rozporządzenia, na podstawie:
1)
masy ciała jagniąt ustalanej z dokładnością do 0,1 kg w 2 dniu życia,
2)
masy ciała jagniąt ustalanej z dokładnością do 0,1 kg w 30 dniu życia, nie wcześniej niż w 27 dniu życia i nie później niż w 33 dniu życia,
3) 64
wyniku jednorazowego pomiaru ilości mleka w czasie udoju porannego, między dniem 15 maja a dniem 30 czerwca dla polskiej owcy górskiej, a dla pozostałych ras użytkowanych mlecznie - między 50. a 80. dniem po wykocie (próbny udój).
2.
W przypadku pierwiastek z bliźniętami wskaźnik mleczności uzyskany zgodnie z ust. 1 podwyższa się o 10%.
3. 65
Ocena użytkowości mlecznej owiec, o której mowa w ust. 1, powinna być prowadzona co najmniej w okresie pierwszej laktacji.
§  63.
Ocena użytkowości wełnistej obejmuje ustalenie masy wełny potnej oraz ocenę długości i grubości włosa z uzyskanego runa, pochodzących z drugiej strzyży tryczków i maciorek - dokonywanej w okresie 6 miesięcy od strzyży jagnięcej oraz z trzeciej strzyży tryczków i maciorek - dokonywanej co najmniej po 10 miesiącach od drugiej strzyży.
61 § 58 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 14 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.282.2811) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
62 § 59 pkt 1 lit. d) zmieniona przez § 1 pkt 15 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.282.2811) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
63 § 60 zmieniony przez § 1 pkt 16 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.282.2811) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
64 § 62 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 17 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.282.2811) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
65 § 62 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 17 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.282.2811) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.